• Turkhane Logo

AB: Müzakerelerin yeniden başlaması için Ankara, demokratik adım atmalı

AB Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi, müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için Türkiye'nin demokrasi konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

20:42 06 Eylül 2023 Çarşamba
AB: Müzakerelerin yeniden başlaması için Ankara, demokratik adım atmalı
AB Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi, müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için Türkiye'nin demokrasi konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

Euronewsin haberine göre Avrupa Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Türkiyenin Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için demokrasi konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ankarada ortak basın toplantısında konuşan Varhelyi, Katılım müzakereleri şu anda durmuş durumda. Müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için demokrasi ve hukukun üstünlüğünü de içeren çok net kriterlerin belirlenmesi gerekiyor. dedi.

Macar Komisyon Üyesi Varhelyi, Ankara ile Avrupalılar arasındaki ortaklığın muazzam bir potansiyele sahip olduğuna inandığını da kaydetti.

Türkiyeyi dışarıda tutmak büyük stratejik hata

Hakan Fidan, Brükselin katılım müzakerelerinin önüne siyasi engeller koyduğunu ifade etti.

Fidan, Avrupa Birliğinden siyasi engellemelere müsamaha göstermemesini bekliyoruz. İlişkilerimizin ilerlemesi için gerekli iradeyi sergilemelerini ve daha cesur davranabilmelerini istiyoruz. diye konuştu.

Türkiye-AB ilişkilerinin bazı üye ülkelerin siyasi çıkarlarına rehin edilmemesi gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği, Türkiyesiz gerçek manada bir küresel aktör olamaz. Türkiyenin ABye üyelik sürecinin önünün açılması, ilişkilerimizin üyelik perspektifi temelinin yeniden canlandırılması elzemdir. dedi.

Fidan, ABnin genişleme politikasının, jeopolitik kaygılarla, AB gündemine yerleştiği bir dönemde Türkiyeyi bu sürecin dışında tutmanın büyük bir stratejik hata olacağının, ABnin Türkiyeyi müzakere eden bir aday ülkesi olarak ve ahde vefa ilkesinin gereklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayındaki NATO Zirvesi öncesinde, İsveçin NATOya girişine yeşil ışık yakmasını, ülkesinin ABye katılım müzakerelerinin yeniden başlatılması koşuluna bağlamıştı.

Türkiye, 1987de Avrupa Ekonomik Topluluğuna ve 1999da Avrupa Birliğine üyelik başvurusunda bulundu. 2005te başlayan AB katılım müzakereleri son yıllarda kesintiye uğradı.

Son güncelleme: 20:42 06.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı