• Turkhane Logo

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ilerleme raporu öncesi Kiev'de

Rusya'nın Şubat 2022'de başlayan işgalinden günler sonra Avrupa Birliği'ne katılmak için başvuran Ukrayna, birliğe katılmayı birinci öncelik olarak görüyor

23:26 04 Kasım 2023 Cumartesi
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ilerleme raporu öncesi Kiev'de
Rusya'nın Şubat 2022'de başlayan işgalinden günler sonra Avrupa Birliği'ne katılmak için başvuran Ukrayna, birliğe katılmayı birinci öncelik olarak görüyor

Euronewste yer alan habere göre Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukraynanın Avrupa Birliğine üyelik  sürecindeki ilerleme raporu açıklanmadan önce Kievi ziyaret etti.

Von der Leyen, sosyal medya hesabından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile tren istasyonunda çekilmiş  fotoğrafını yayınlayarak, Savaş zamanındaki altıncı ziyaretim için Kieve dönmek güzel, yorumunu yaptı.

Komisyon başkanı Ukraynanın ABye katılım sürecini, ABnin Ukraynayı modern, müreffeh bir demokrasi olarak yeniden inşa etmek için sağladığı mali desteği ve Rusyaya saldırgan savaşının bedelini nasıl ödetmeye devam edeceğimizi tartışmak için buradayım, ifadelerini kullandı.

Çarşamba günü açıklanacak ilerleme raporunun, Ukraynanın aralık ayında başlatılacak katılım müzakerelerinin önünü açmak için çeşitli ekonomik, hukuki ve diğer kriterleri yerine getirmede ne kadar ilerleme kaydettiğini ayrıntılarıyla anlatması bekleniyor.

Rusyanın Şubat 2022de başlayan işgalinden günler sonra Avrupa Birliğine katılmak için başvuran Ukrayna, ticaret bloğuna katılmayı birinci öncelik olarak görüyor.

ABnin 27 üyesinin liderleri, Kievin katılım müzakerelerine başlamasına izin verilip verilmeyeceğine karar vermek üzere aralık ayında yapılacak bir zirvede buluşacak. Üyelik kararının bloğun tüm üyelerinin onaylamasıyla yani oybirliğiyle alınması gerekiyor.

Ukraynanın üyelik umudu, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbockun bloğun Ukraynanın başvurusunu gelecek ay ilerleteceğinden emin olduğunu söylemesiyle arttı.

Genellikle yıllar alan üyelik görüşmeleri kapsamlı hukuki, siyasi ve ekonomik reformları içeriyor. Ukraynanın durumu, güneyde ve doğuda devam eden ve henüz sonu görünmeyen savaş nedeniyle daha da zorlaşıyor.

Son güncelleme: 23:26 04.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı