• Turkhane Logo

AB Kızıldeniz'e askeri misyonda anlaştı

AB ülkeleri, Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini sağlamak üzere bölgeye askeri güç göndermekte anlaştı. AB gücünün, ABD'nin Husilere yönelik saldırılarına ise katılmayacağı belirtiliyor.

01:04 23 Ocak 2024 Salı
AB Kızıldeniz'e askeri misyonda anlaştı
AB ülkeleri, Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini sağlamak üzere bölgeye askeri güç göndermekte anlaştı. AB gücünün, ABD'nin Husilere yönelik saldırılarına ise katılmayacağı belirtiliyor.

DW Türkçede yer alan habere göre Avrupa Birliği ülkeleri, Yemendeki Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı Kızıldenizde seyrüsefer güvenliğini sağlamak üzere bölgeye askeri güç göndermekte anlaştı.

Brükselde düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısı sonrasında açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kızıldenizde deniz güvenlik operasyonları için prensipte anlaşıldığını belirterek bu misyonla ilgili çeşitli seçeneklerin masaya yatırıldığını kaydetti. Borrell, şu an bu misyonun ne zaman başlayabileceğine dair oybirliğine ulaşılması gerektiğini söyledi.

Yemenin kuzey ve batı bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran Husiler, Hamasın İsrail topraklarına 7 Ekimde gerçekleştirdiği saldırılar sonucu başlayan savaşta Hamasa destek gerekçesiyle İsraile gitmekte olan ticari gemilere saldırılar düzenliyor. Kızıldenizdeki seyrüsefer güvenliğini sağlamak gerekçesiyle bölgedeki ABD ve İngiltere güçleri de son dönemde Husi hedeflerine operasyonlar gerçekleştirmişti.
Almanya Hessen fırkateynini göndermeyi planlıyor

Pazartesi günü AB dışişleri bakanlarının vardığı uzlaşmayla ilgili olarak Alman haber ajansı dpaya konuşan diplomatik kaynaklar, önümüzdeki ay başlaması istenen misyonun Avrupa ülkelerine ait savaş gemileri ile havadan erken uyarı ve kontrol için radar gözlem sistemlerini kapsadığını kaydetti. AB diplomatları, ancak ABDnin Yemendeki Husi hedeflerine düzenlediği saldırılara desteğin gündemde bulunmadığına işaret etti.

Alman hükümet kaynakları da Almanyanın misyona Hessen fırkateyni ile katılmayı planladığını bildirdi. Ancak bunun için ABnin planları netlik kazandıktan sonra Alman Federal Meclisinin onayı gerekiyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada ABnin Kızıldenizdeki askeri misyon konusunda son detayların hızlı bir şekilde netleştirilmesi çağrısı yapmış, Husilerin saldırılarının serbest denizcilik ve dolayısıyla dünya ticaretinin can damarlarından birine saldırı anlamı taşıdığını vurgulamıştı.

Son güncelleme: 01:04 23.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı