• Turkhane Logo

AB, Kızıl Deniz'e açılıyor: 3 savaş gemisi gönderecek

ABD merkezli yayın kuruluşu Politico'ya göre Avrupa Birliği (AB), Husi saldırılarıyla mücadele için Kızıldeniz'e en az 3 savaş gemisi göndermeyi planlıyor.

15:27 12 Ocak 2024 Cuma
AB, Kızıl Deniz'e açılıyor: 3 savaş gemisi gönderecek
ABD merkezli yayın kuruluşu Politico'ya göre Avrupa Birliği (AB), Husi saldırılarıyla mücadele için Kızıldeniz'e en az 3 savaş gemisi göndermeyi planlıyor.

Politiconun AB Dış İlişkiler Servisine ait belgeye dayandırdığı haberine göre AB, Kızıldenizden Körfeze kadar daha geniş alanda faaliyet gösterecek yeni bir AB operasyonu oluşturmayı hedefliyor.

Şubat sonu başlayacağı tahmin edilen operasyon kapsamında en az bir yıl süreyle çoklu görev kabiliyetine sahip en az 3 savaş gemisinin bölgeye gönderileceği öne sürüldü.
Fransa liderliğinde Körfez Bölgesi, Hürmüz Boğazı ve Umman Denizini kapsayan bölgede yapılan ortak gözetleme operasyonu Agenoru temel alacak operasyona AB ülkelerinden Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç ve Portekizin de katılacağı iddia edildi.
Amerikan ve İngiliz savaş uçakları, gece saatlerinde Yemenin Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerindeki bazı noktalara hava saldırısı düzenlemişti.
ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollandanın da saldırıya destek verdiğini bildirmişti.
ABD medyasındaki haberlerde ABD ve İngiltere ordu kuvvetlerinin en az 12 Husi hedefini vurduğu, saldırıların savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle yapıldığı belirtilmişti.
Son dönemlerde Yemendeki Husilerin, İsrailin Gazzeye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldenizdeki seferlerini durdurma kararı almıştı.
Husilerin saldırıları, Akdenizi Kızıldenize bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12sinin yapıldığı Süveyş Kanalından geçişleri tehlikeye atıyor.
Kızıldenizde ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir tedarik zinciri krizinin başlayacağına ilişkin endişeleri artırıyor.
NE OLMUŞTU?ABD ve İngiliz savaş uçakları gece saatlerinde Yemenin Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde bazı noktalara hava saldırısı düzenledi.
Saldırılara ilişkin detaylı bilgi paylaşılmazken, düzenlenen hava saldırılarına ilişkin sosyal medya hesaplarından görüntülere yer verildi.
Son dönemlerde Yemendeki Husilerin, İsrailin Gazzeye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldenizdeki seferlerini durdurma kararı almıştı.
YEMEN SALDIRISI NE ANLAMA GELİYOR?ABD ve İngilterenin Yemendeki Husi isyancılara yönelik hava saldırıları ve Kızıldenizde çok uluslu bir güvenlik inisiyatifi oluşturmaları, bölgedeki istikrar ve güvenlik dinamiklerini etkileyebilir. Bu adımların, Ortadoğuda istikrarsızlığı derinleştirebileceği ve Filistindeki çatışmaların genişlemesine katkıda bulunabileceği konusunda endişeler bulunmaktadır.
Uluslararası Kriz Grubundan bir uzmanın görüşlerine göre, Arap devletlerinin, Batılı ülkeler kadar Husilerle savaşmaya hevesli olmadıkları ve Suudi Arabistanın koalisyonda çıkarının olmadığı, savaşa daha fazla sürüklenmek istemediği belirtiliyor. 
Ayrıca, bu koalisyonun Husileri engelleme kapasitesinin sınırlı olabileceği ve ABDnin doğrudan bir savaşa girmesinin olası olmadığı ifade ediliyor.

Son güncelleme: 15:27 12.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı