• Turkhane Logo

AB: Hastaneye yönelik bombalama iğrenç bir savaş suçu

AB Ukrayna'nın Mariupol kentindeki çocuk hastanesine yönelik bombardımanı kınayarak, bunu

20:29 10 Mart 2022 Perşembe
AB: Hastaneye yönelik bombalama iğrenç bir savaş suçu
AB Ukrayna'nın Mariupol kentindeki çocuk hastanesine yönelik bombardımanı kınayarak, bunu

Avrupa Birliği (AB), Ukraynanın Mariupol kentindeki bir çocuk hastanesi ve doğumevine yönelik bombardımanı kınayarak, bunu iğrenç savaş suçu olarak nitelendirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Twitter hesabından yaptığı açıklamada Rus güçleri tarafından yerleşim yerlerinin havadan vurulmasına ve yardım konvoylarının engellenmesine derhal son verilmeli ifadesini kullandı. 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Rusyayı savaş suçu işlemekle suçladı. Ukraynalı sığınmacıları ziyareti sırasında konuşan Sanchez, Bu tür savaş suçları cezasız kalmamalı dedi. Rusyanın sivillere yönelik saldırılar düzenlediğini ifade eden Sanchez, bunun açıkça insan haklarının ihlali ve büyük olasılıkla savaş suçu olduğunu söyledi.
DW Türkçenin haberine göre Ukrayna parlamentosu İnsan Hakları Görevlisi Lyudmila Denisova, Rusyanın saldırılara başladığı 24 Şubattan beri ülkede en az 71 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Denisova Telegram kanalından yaptığı açıklamada, 100den fazla çocuğun da yaralandığını bildirdi. Mariupol kentindeki çocuk hastanesi ve doğumevine yönelik dün düzenlenen saldırıda da biri çocuk, üç kişi yaşamını yitirdi, 17 kişi de yaralandı. Hastane saldırısına uluslararası toplum tepki gösterdi. Hastanenin hedef alındığını yalanlamayan Rusya ancak Ukraynalı milliyetçi taburların binayı çatışmalarda kullanabilmek için hastaları ve personeli tahliye ettiğini iddia ediyor. 

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Polonyanın başkenti Varşovayı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Rusyanın Ukraynadaki tutumu hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini belirterek, Ukraynadaki tasavvur edilemeyecek ölçüdeki zulmü kınadı. Kesinlikle bir soruşturma gerekiyor diyen Harris, Hiç kuşkum yok ki, dünyanın gözü bu savaşın ve bu savaşta Rusyanın saldırganlığı ile zulmünün üzerinde şeklinde konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Mariupoldeki hastane saldırısına ilişkin Rusyanın açıklamasının yalan olduğunu söyledi. Rusyanın saldırının sorumluluğunu taşıdığını söyleyen Zelenskiy, Moskovanın propaganda siyaseti yaptığını belirtti. 60 bin insanın Rusyanın saldırısı altında olan kentlerden tahliye edildiği bilgisini paylaşan Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmeler yaptığını ve Avrupa liderleriyle birlikte mücadele gösterdiklerini dile getirdi. Zelenskiy savaştan sonra Ukrayna kentlerini çok daha güzel bir şekilde kuracaklarını da sözlerine ekledi. 

Son güncelleme: 20:29 10.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı