• Turkhane Logo

AB, gaz fiyatları yüzünden korkunç kışlarla karşı karşıya

Belçika enerji bakanı, gaz fiyatlarını düşürmek için hiçbir şey yapılmazsa, Avrupa Birliği ülkelerinin beş ila 10 korkunç kışla karşı karşıya kalacağını söyledi.

17:18 29 Ağustos 2022 Pazartesi
AB, gaz fiyatları yüzünden korkunç kışlarla karşı karşıya
Belçika enerji bakanı, gaz fiyatlarını düşürmek için hiçbir şey yapılmazsa, Avrupa Birliği ülkelerinin beş ila 10 korkunç kışla karşı karşıya kalacağını söyledi.


Tinne Van der Straeten, gaz fiyatlarının dondurulması ve elektrik fiyatını dikte etmek için kullanılmaması gerektiğini söyledi. AB ülkeleri, önemli gaz tedarikçisi Rusyanın şubat ayında Ukraynayı işgal etmesi ve yaptırımları tetiklemesinden bu yana büyük enerji fiyatlarındaki artışlarla mücadele ediyor.
 
Ukraynayı destekleyen ülkeler Rus gaz ve petrol ithalatını kesmeye çalışıyor. Geçen yıl ABye gazının %40ını sağlayan Rusya, buna karşılık arzı kısıtladı.
 

Gazın yanı sıra elektrik fiyatları da rekor seviyelere ulaştı. Doğal gaz hala elektrik üretmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Gaz fiyatları yükseldiği için bu daha pahalıya mal oluyor.
Önemli bir şekilde, bu fiyat, çok daha ucuz yenilenebilir kaynaklardan gelse bile, toptan elektrik satın alırken kullanılıyor.
 
Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer, Şu anda enerji piyasalarında meydana gelen bu çılgınlığı durdurmalıyız. Putinin her gün Avrupa elektrik fiyatını belirlemesine izin veremeyiz dedi.
 
Dünya Rus gazı ve petrolü olmadan baş edebilir mi?
 
2020de Rus gazının en büyük ithalatçısı olan Almanya, Rusyanın teslimatları kesmesine rağmen kıştan önce gaz rezervlerini desteklemek için yarışıyor. Amacı, Ekim ayına kadar gaz kapasitesini %85e kadar doldurmak. Bunu yapmak için enerji tasarrufu önlemleri uygulamıştır.
 
Ekonomi Bakanı Robert Habeck, alternatif tedarikçilerden gaz satın almanın yanı sıra bu tür önlemlerin Almanyanın hedefine beklenenden daha kısa sürede ulaşmasını sağladığını söyledi. %85 hedefine Eylül ayının başında ulaşılabileceğini tahmin etti.
 
Belçika Başbakanı Alexander de Croo geçen hafta insanların en iyisini ummaları ve en kötüsüne hazırlanmaları gerektiği konusunda uyardı. (BBC)
 

Son güncelleme: 17:18 29.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı