• Turkhane Logo

AB, Afganistan için para musluklarını açtı

AB, G20 zirvesinde Afganistan'a yönelik yardım vaadini 1 milyar euroya yükseltti. Afganistan için G20 bünyesinde bir çalışma grubu kurulmasını öneren Erdoğan ise

10:17 13 Ekim 2021 Çarşamba
AB, Afganistan için para musluklarını açtı
AB, G20 zirvesinde Afganistan'a yönelik yardım vaadini 1 milyar euroya yükseltti. Afganistan için G20 bünyesinde bir çalışma grubu kurulmasını öneren Erdoğan ise

Avrupa Birliği (AB), Afganistan konulu G20 Olağanüstü Liderler Zirvesinde bu ülkedeki büyük insani ve sosyo-ekonomik çöküşün önüne geçilmesi için planladığı yardım paketinin ayrıntılarını açıkladı.

Liderlerin video konferansla katıldığı zirvede konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABnin Afganistan ve komşu ülkeler için 700 milyon euro ek yardımda bulunacağını duyurdu. AB daha önce de acil insani yardımlar için 300 milyon euro yardım vaadinde bulunmuştu. G20 zirvesinde açıklanan meblağ ile birlikte ABnin Afganistana yönelik yardım vaadi 1 milyar euroya yükseldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı, açıklanan 700 milyon euroluk yardımın 450 milyon eurosunun Talibandan kaçan Afganlara ev sahipliği yapan komşu ülkelere verileceğini belirtti.

Von der Leyen, AB fonunun doğrudan Afganlara yönelik bir destek olduğunu ve yapılan yardımın Brüksel tarafından tanınmayan Taliban hükümetine değil, bölgede faaliyet gösteren uluslararası örgütlere aktarılacağını vurguladı.

Merkel: Talibana rağmen Afganistana yardım etmeli
Almanya Başbakanı Angela Merkel de radikal İslamcı Talibana rağmen Afganistana yardım etmek gerektiğini söyledi. G20 zirvesinde konuşan Merkel, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasına da görev düştüğünü ifade ederek, Afganistandaki finans sistemi çökerse, bunun kimseye yararı olmayacağını kaydetti. Böyle bir durumda bu ülkeye insani yardım da sağlanamayacağını belirten Merkel, Almanyanın Afganistana insani yardım için 600 milyon euro kaynak ayırdığını ifade etti.

İtalyanın ev sahipliğindeki G20 zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Afganistan için G20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasını önerdi. Erdoğan Türkiye olarak bu grubun başkanlığına da talibiz diye ekledi.

Afganistanda güvenlik ve istikrarın bir an önce sağlanması sadece bölgesel düzeyde değil, uluslararası ölçekte de kritik önemdedir diyen Erdoğan, Uluslararası toplumun Afgan halkına sırtını dönme, bu ülkeyi kendi kaderine terk etme lüksü yoktur ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiyenin güney ve doğu sınırlarından maruz kalacağı göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır diye konuştu.

Son güncelleme: 10:17 13.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı