• Turkhane Logo

80 yıl içinde 'küçük kıyamet' bekleniyor!

Bilim insanları, tarihi boyunca bilinen 5 kitlesel yok oluş yaşayan Dünya’nın bu yüzyılın sonuna kadar yeni bir kitlesel yok oluş yaşayacağına inanıyor.

18:27 19 Aralık 2022 Pazartesi
80 yıl içinde 'küçük kıyamet' bekleniyor!
Bilim insanları, tarihi boyunca bilinen 5 kitlesel yok oluş yaşayan Dünya’nın bu yüzyılın sonuna kadar yeni bir kitlesel yok oluş yaşayacağına inanıyor.

Bilim insanlarının geliştirdiği bir süper bilgisayar, bu yüzyılın sonuna kadar Dünyadaki canlı türlerinin dörtte birinden fazlasının yok olacağını tahmin etti.

Avrupalı bilim insanlarının Kanadada düzenlenen COP15 BM Biyolojik Çeşitlilik Konferansında sunduğu yeni bir araştırmaya göre, Dünyadaki canlıların önemli bir bölümü 2100 yılına kadar yeryüzünden silinecek. Uzmanlar, iklim değişikliği ve kaynakların yanlış kullanımı sonucu kısa sürede Dünyadaki biyolojik çeşitliliğindeki gerilemenin hızlanacağı öngörüsünde bulundu.
Avustralyalı ve Avrupalı bilim insanları Dünyanın geleceğiyle ilgili tahminlerde bulunmak üzere süper bilgisayar aracılığıyla bir “sanal Dünya” modellemesi geliştirdi. Elde edilen sonuçlara göre dünyadaki mevcut bitki türlerinin yüzde 10u 2050ye kadar yok olacak, bu oran 2100e dek yüzde 27yi bulacak.

‘ÇOCUKLARIMIZ 6. KİTLESEL YOK OLUŞU GÖRECEK’Avrupa Komisyonunun desteklediği araştırmada, Dünyanın iklim değişikliği ve artan insan faaliyetleri nedeniyle halihazırda tarihinin 6. kitlesel yok oluş sürecine girdiğine dikkat çekildi.

Araştırma ekibinden Profesör Corey Bradshaw, “Bugün doğan çocukları 70li yaşlarına kadar binlerce bitki türünün ve küçük böceklerden fillere ve koalalara kadar binlerce türün yok oluşuna şahitlik edecek” dedi.
Araştırmalara göre son 100 yılda her yıl ortalama iki omurgalı hayvanın türü yok oldu. Uluslararası Doğa Koruma Birliğine göre gezegenimizde 42 binden fazla canlı türü yok olma tehlikesi altında.
Dünya, tarihi boyunca bilinen 5 kitlesel yok oluş yaşadı. Bunlardan en bilineni, 66 milyon yıl önce dinozor türünü yok eden meteorun Dünyaya çarpmasıyla yaşandı.

Son güncelleme: 18:27 19.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı