• Turkhane Logo

4 ülke ortak tatbikatla Türkiye’ye meydan okuyor: Birilerinin hırsları için oyun alanı olmamalı

Yunanistan, Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de ortak askeri tatbikat gerçekleştiriyor. Kıbrıs ve Girit adalarının güneyinde bugün başlayan tatbikatlar üç gün sürecek.

14:58 26 Ağustos 2020 Çarşamba
4 ülke ortak tatbikatla Türkiye’ye meydan okuyor: Birilerinin hırsları için oyun alanı olmamalı
Yunanistan, Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de ortak askeri tatbikat gerçekleştiriyor. Kıbrıs ve Girit adalarının güneyinde bugün başlayan tatbikatlar üç gün sürecek.


Ankara-Atina arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde Doğu Akdeniz’de Yunanistan, Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs ortak askeri tatbikat düzenliyor. AB Dönem Başkanı Almanya’nın ev sahipliğinde Berlin’de yapılacak gayrı resmi Savunma ve Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde Fransa ve Yunanistan Savunma Bakanlıkları, Doğu Akdeniz’de bugün başlayan ve cuma gününe kadar sürecek ortak bir askeri tatbikat yürüttüklerini açıkladı.

TATBİKAT 3 GÜN SÜRECEK


Yunanistan Savunma Bakanlığı, Kıbrıs ve Girit adalarının güneyindeki tatbikatların üç gün süreceğini belirtti. Bakanlığın açıklamasında, “Doğu Akdeniz’deki tansiyon ve istikrarsızlığın, deniz alanlarıyla ilgili konulara ilişkin anlaşmazlıkları artırdığı” ifade edildi.

FRANSA: DOĞU AKDENİZ GERGİNLİK BÖLGESİNE DÖNÜŞTÜ

Ortak tatbikatla ilgili Fransa’dan da açıklama geldi. Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı, 26-28 Ağustos tarihleri arasındaki tatbikatlara helikopter destekli bir fırkateyn, üç Rafale jeti ve bir saldırı helikopteriyle katılacağını duyurdu.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ortak tatbikat konusunda Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Doğu Akdeniz bir gerginlik bölgesine dönüştü” ifadesini kullanarak uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

  La Méditerranée orientale se transforme en un espace de tensions. Le respect du droit international doit être la règle et non lexception. Avec nos partenaires chypriotes, grecs et italiens nous entamons un exercice militaire dès aujourdhui avec des moyens aériens et maritimes — Florence Parly (@florence_parly) August 26, 2020

Parly, “Mesajımız basit: Öncelik diyalog, işbirliği ve diplomasi olmalı. Böylece Doğu Akdeniz bir istikrar ve uluslararası hukuka saygı bölgesi hâline gelir” diyen Parly, Doğu Akdeniz için “Birilerinin hırsları için oyun alanı olmamalı. O bir ortak değer” ifadesini kullandı.


Fransa Deniz Kuvvetleri’ne ait Tonnerre helikopter gemisi

AB SAVUNMA VE DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANIYOR

Doğu Akdeniz’deki gerilim, AB savunma ve Dışişleri Bakanlarının Berlin’de yapacağı toplantılarda da gündeme gelecek.

Almanya’nın başkenti Berlin’de bugün bir araya gelen Avrupa Birliği Savunma Bakanları, mart ayından bu yana ilk defa bugün yüz yüze toplandı. İki NATO üyesi ülkeyi karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz krizinin yanı sıra, Rusya ve Belarus konuları da Savunma bakanlarının gündeminde olacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de katılacağı toplantı kasım ayında Brüksel’de yapılacak AB Savunma Bakanları Zirvesi için hazırlık niteliği taşıyor.

Gün ortası başlayan toplantının ardından Brüksel saati ile akşam 17:30’da basın toplantısı düzenlenecek.

Berlin’de 27-28 Ağustos tarihlerinde de AB Dışişleri Bakanları toplanacak. Gayri resmi bir şekilde perşembe ve cuma günü Berlin’de yapılacak olan toplantıda, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlar konusunda alternatifleri içeren bir öneri paketi sunacak.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, dün Ankara ve Atina’ya ziyaret ederek taraflar arasında tansiyonu düşürmeye çalıştı.

Son güncelleme: 14:58 26.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı