• Turkhane Logo

3,98 ortalamalı üniversite birincisinin mezuniyet konuşmasına Filistin’e destek iptali

Güney Kaliforniya Üniversitesi, (USC) okul birincisi Asna Tabassum'un Mayıs ayındaki mezuniyet törenindeki konuşmasını, Filistin’e destek postlarını antisemitik bulan Yahudi grupların şikayetleri üzerine iptal etti.

09:00 17 Nisan 2024 Çarşamba
3,98 ortalamalı üniversite birincisinin mezuniyet konuşmasına Filistin’e destek iptali
Güney Kaliforniya Üniversitesi, (USC) okul birincisi Asna Tabassum'un Mayıs ayındaki mezuniyet törenindeki konuşmasını, Filistin’e destek postlarını antisemitik bulan Yahudi grupların şikayetleri üzerine iptal etti.





USC Rektörlük Ofisi öğrencilere bir e-posta göndererek bu yılki mezuniyet töreninde okul birincisinin konuşma yapmayacağını duyurdu.



Rektör yardımcısı Andrew T. Guzman imzalı e-postada kararın “kampüs güvenliği ve emniyetini” korumak için alındığı söyleniyor:



“Hem sosyal medyanın hem de Orta Doğu’da devam eden çatışmaların körüklediği duygu yoğunluğu, USC dışındaki pek çok sesi de kapsayacak şekilde büyüdü ve mezuniyet töreninde güvenlik ve aksaklıkla ilgili önemli riskler yaratacak noktaya geldi”



Karar, okul birincisinin sosyal medya faaliyetlerini antisemitik olarak değerlendiren öğrenciler, mezunlar ve diğer kişilerden günlerdir gelen şikâyetlerin ardından alındı.



Tabassum kararı yaptığı açıklamayla eleştirdi:



“Müslüman ve Filistin karşıtı sesler, herkes için insan haklarına olan tavizsiz inancım nedeniyle beni ırkçı bir nefret kampanyasına maruz bıraktı… Mezuniyet konuşmamı sınıf arkadaşlarıma bir umut mesajıyla ilham vermek için kullanmayı umuyordum. USC konuşmamı iptal ederek sadece korkuya boyun eğiyor ve nefreti ödüllendiriyor”



Tabassum, Instagram’daki biyografisinde, “Filistin’de neler olduğunu ve nasıl yardım edebileceğinizi öğrenin” ifadesinin yer aldığı Filistin yanlısı bir açılış sayfasına bağlantı veriyor. Bazı öğrenciler sosyal medyada Tabassum’un açılış sayfasındaki ifadeler nedeniyle okul birincisi olmasına karşı olduklarını dile getirdiler. Web sitesinde “Siyonizm, Filistin toprakları üzerinde inşa edilmiş bir Yahudi etnostatını savunan ırkçı bir yerleşimci-sömürgeci ideolojidir” ifadesi yer alıyor.



Chabad ve Trojans for Israel gibi öğrenci grupları ve diğer kampüs içi kulüpler, okul birincisinin “yeniden gözden geçirilmesi” çağrısında bulunmuştu.



Not ortlaması 3.980’den yüksek olan Tabassum’un biyomedikal mühendisliği alanında ana dal ve soykırıma karşı direniş alanında yan dal yaparak mezun olacağını belirtti. Makalede Tabassum’un teknoloji, göç ve okuryazarlığın insanların aldığı tıbbi bakım türünü nasıl etkilediğini incelediği belirtilerek, “Tabassum aynı zamanda Müslüman Öğrenci Birliği ve USC’deki Gezici Klinik’te verdiği hizmetlerle toplumun savunucusu olmuştur” denildi.



Üniversite Annenberg Media’ya yaptığı açıklamada 10 Mayıs’taki ana törende Tabassum’un yerine başka bir öğrenci konuşmacı olmayacağını ve üniversitenin bu süre zarfında kendisine destek için kaynaklar sunduğunu söyledi.



Provost Ofisine göre, USC’nin ana sahne mezuniyet töreninin University Park Kampüsünde 65.000 kişiyi ağırlaması bekleniyor. Başarılı yapımcı, yönetmen ve yazar Jon M. Chu ana törenin açılış konuşmacısı olacak.

Son güncelleme: 09:00 17.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı