• Turkhane Logo

35 Kongre üyesinden Biden'a: İnsan haklarını ihlal eden Erdoğan'ı ödüllendirmeyin!

ABD Kongresi’nin 35 üyesi, Joe Biden'a gönderdiği mektupla, Türkiye'ye F-16’ların satılmaması talebinde bulundu.

14:08 09 Temmuz 2022 Cumartesi
35 Kongre üyesinden Biden'a: İnsan haklarını ihlal eden Erdoğan'ı ödüllendirmeyin!
ABD Kongresi’nin 35 üyesi, Joe Biden'a gönderdiği mektupla, Türkiye'ye F-16’ların satılmaması talebinde bulundu.


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin 35 üyesi, 30 Haziranda İspanyanın Madrid kentinde düzenlenen NATO zirvesinde konuşan ve Türkiyeye F-16 satılacağı yönünde sinyaller veren ABD Başkanı Joe Bidena bir mektup yazarak, Türkiyeye F-16 satışının reddini talep etti.

Bidena gönderilen 8 Temmuz tarihli mektupta, şu ifadelere yer verildi:


30 Haziranda İspanyanın Madrid kentinde düzenlenen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) zirvesinde Blok 70 F-165lerin potansiyel satışı ve Türkiyeye verilen mekanik iyileştirilmelere ilişkin yapmış olduğunuz yorumlardan dolayı derin endişe içinde olduğumuzu bildirmek isteriz. Bu satışın reddedilmesini şiddetle talep ediyoruz, çünkü bu satışın gerçekleştirilmesiyle Türkiyenin ABD ve NATOya yönelik ittifak taahhütlerini çiğneyen ve yurtiçinde ve yurtdışında büyük insan hakları ihlalleri işlemeye devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanı ödüllendirmek olacaktır.

Erdoğan sürekli olarak kişisel çıkar için bölücü taktiklere müttefiklerinin ortak çıkarlarından daha fazla öncelik vermeyi seçti. Finlandiya ve İsveçin saçma ve alakasız tavizler alana kadar NATOya katılmasını engelleme tercihi, Rusyanın Ukraynayı işgali ittifakın on yıllardır karşılaştığı en büyük krizi tetiklediğinden beri NATOnun stratejik duruşunu desteklemek için asgari düzeyde çaba sarf ettiğini açıkça ortaya koyuyor.

Erdoğanın NATO ittifakının ortak çıkarlarına aykırı alarm verici taktikler kullanması kimse için şaşırtıcı olmadı. Rejimi, yıllardır Doğu Akdeniz, Orta Doğu, Güney Kafkasya ve Kuzey Afrikayı istikrarsızlaştırmak için askeri gücünü defalarca kullandı. Türk ve Türk destekli kuvvetler bu süreçte Amerikan yapımı silah ve bileşenlerden yararlanarak Irak, Suriye ve Dağlık Karabağdaki hastaneler ve okullar gibi sivil hedefleri kasten bombalamak da dahil olmak üzere pek çok savaş suçu işledi. Ayrıca, ABD silahları Yunanistan ve Kıbrıs gibi NATO müttefiklerinin ve ortaklarının egemen olduğu sınırlarını ihlal etmek için defalarca kullanıldılar. Bunlar Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupaya bağlı bir müttefikin eylemleri olmamalıdır.

Gelişmiş Amerikan savaş uçaklarının Türkiyeye satışı, Erdoğanı birdenbire iyi bir müttefik olmaya teşvik etmeyecek. Daha büyük olasılıkla bu silahlar bölgede daha fazla ölüm ve yıkıma yol açacak. Türkiye, ABD silahları ve askeri operasyonları hakkında önemli taktik bilgileri potansiyel olarak Rusyaya ifşa eden S-400 füze savunma sistemlerini kullanmaya devam ediyor. Ayrıca Erdoğan rejimi hileli seçimleri teşvik etmeye, sivil toplumu bastırmaya devam ediyor ve iktidarı elinde tutmak için ülke içinde insan haklarını kötüye kullanıyor. Türkiye ekonomisi gerilerken ve Erdoğan ülke ekonomisini tüm zamanların en düşük seviyesine geriletmişken, doğrudan kendi baskıcı partisi AKP tarafından kontrol edilen haber ajansları, NATO zirvesinde elde edilen tavizlerde olduğu gibi, her türlü büyük silah satışını Erdoğanı desteklemek için propaganda olarak kullanacak.

Yönetiminiz, Türkiyeye yeni F-16ların ve modernizasyon kitlerinin satışını artırmaya çalışırken, Kongre Üyeleri olarak bunun ilerlemesini önlemek için bize verilen her türlü önlemi alacağımızı bilmenizi isteriz. Daha önceki örnekler gösteriyor ki NATO ittifakını baltalama çabalarını ödüllendirmeye devam edersek Erdoğanın davranışları değişmeyecek. Amerika Birleşik Devletleri, Türkiyenin istikrarsızlaştırıcı eylemlerini ve uluslararası hukuk ihlallerini yurtiçinde ve yurtdışında durdurmak için somut adımlar atılana kadar Türkiyenin ordusuna daha fazla destek sağlamamalıdır. Bu endişelere gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Zamanında yanıtınızı bekliyoruz.

İMZACILAR

Kongre üyeleri Frank Pallone JR, Gus M Bilirakis, Caroline B. Malloney, Chris Pappas, Dina Tittus, John Sarbanes, James P. McGovern, Nicole Malliotakis, Albio Sires, Raul M. Grijalva, Jan Schakowsky, Karen Bass, Jackie Speier, David G. Valadao, Raja Krishnamoorthi, Brad Sherman, Adam B. Schiff, Anna G. Eshoo, Mike Doyle, Christopher H. Smith, Ted W. Lieu, Peter Welch, Susie Lee, Brian Fitzpatrick, Grace Meng, Josh Gotteheimer, Louie Gohmert, Judy Chu, Chuck Fleischmann, Jim Costa, Donald Payne Jr., Linda T. Sanchez, Grace F. Napolitano, David N. Cicilline, Tony Cardenas’in imzasının yer aldığı mektup, ayrıca Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austine de gönderildi.

Son güncelleme: 14:08 09.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı