• Turkhane Logo

30 yıllık Cumhurbaşkanı isyancılarla çatışmada öldü

Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby Itno, cephe hattında yaşanan çatışmada yaralanarak hayatını kaybetti.

15:56 20 Nisan 2021 Salı
30 yıllık Cumhurbaşkanı isyancılarla çatışmada öldü
Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby Itno, cephe hattında yaşanan çatışmada yaralanarak hayatını kaybetti.

Ordu Sözcüsü Azem Bermandoa Agouna, ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, 68 yaşındaki Cumhurbaşkanı Itnonun, hafta sonu ülkenin kuzeyinde ayrılıkçılara karşı düzenlenen operasyona katıldığını, çıkan çatışmada yaralandığını ve bugün hayatını kaybettiğini duyurdu.

Orta Afrika ülkesini 30 yıldan uzun süredir yöneten Itnonun, 11 Nisanda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini altıncı dönemde de kazandığı ilan edilmişti.
Şoke edici duyuru, seçim kurulu yetkililerinin Debyyi cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan etmesinden sadece birkaç saat sonra geldi.
Cumhurbaşkanı Itno, 2018de Anayasa değişikliğiyle, bu yıl görev süresinin dolmasının ardından, her biri 6şar yıl olmak üzere 2 dönem daha seçilebilmesinin yolunu açmıştı.
Çad lideri böylece 2033e kadar görevde kalmayı planlıyordu.
Debynin cephede hayatını kaybetmesinin ardından kendi oğlunun liderliğindeki bir askeri konseyin iktidarı devraldığı öne sürüldü.
APnin haberine göre Debynin ölümün koşulları, cephe hattının uzaklığı nedeniyle bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanamadı.
Ayrıca başkanın bölgeyi neden ziyaret ettiği ve kendi yönetimine karşı çıkan isyancılarla devam eden çatışmalara neden özellikle bugün katıldığı bilinmiyor.

Son güncelleme: 15:56 20.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı