• Turkhane Logo

'2018'deki Duma kimyasal silah saldırısını Şam yönetimi yaptı'

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), 2018 yılında Suriye'nin başkenti Şam'ın doğusunda yer alan Doğu Guta bölgesinin Duma ilçesinde 43 kişinin ölümüne yol açan kimyasal (klor) saldırıdan Beşşar Esad liderliğindeki Şam yönetimini sorumlu tuttu.

10:37 28 Ocak 2023 Cumartesi
'2018'deki Duma kimyasal silah saldırısını Şam yönetimi yaptı'
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), 2018 yılında Suriye'nin başkenti Şam'ın doğusunda yer alan Doğu Guta bölgesinin Duma ilçesinde 43 kişinin ölümüne yol açan kimyasal (klor) saldırıdan Beşşar Esad liderliğindeki Şam yönetimini sorumlu tuttu.

Kurum müfettişleri, Suriye Hava Kuvvetlerine bağlı en az bir helikopterin Dumaya iki silindir zehirli gaz attığına dair makul gerekçeler olduğunu bildirdi.

Şam ve en güçlü destekçisi konumundaki Moskova, saldırının, İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriyeye hava saldırıları düzenleyen ABDnin emriyle kurtarma görevlileri tarafından düzenlendiğini iddia etti.

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü, 1 Mart 2019da Dumada kimyasal silah kullanıldığını teyit etmiş olsa da OPCWnin Şam yönetimini sorumlu tutan raporunun yayınlanması uzun süredir bekleniyordu.  

Duma vakası, iki eski çalışanın sızdırdığı bilgilerin Lahey merkezli OPCWnin daha önceki bulgularına şüphe düşürmesi nedeniyle tartışmalara neden olmuştu.

Ancak örgüt, müfettişlerinin bir dizi olası senaryoyu değerlendirdiğini ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hava Kuvvetlerinin bu saldırının faili olduğu sonucuna vardıklarını bildirdi.

OPCW Genel Direktörü Fernando Arias, Dumada ya da herhangi bir yerde kimyasal silah kullanımı kabul edilemez ve uluslararası hukukun ihlalidir. Dünya artık gerçekleri biliyor. OPCWden bağımsız harekete geçmek uluslararası topluma düşer. değerlendirmesinde bulundu.

OPCW: Zehirli gaz saldırısı Suriye helikopteri ile yapıldı

Bazı kaynaklara göre, Dumayı hedef alan kimyasal silahlı saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 78 kişi yaşamını yitirdi.
OPCWnin raporunda, 7 Nisan 2018de Dumayr hava üssünden kalkan ve Kaplan Güçlerine bağlı faaliyet gösteren Suriye Hava Kuvvetlerine ait en az bir Mi-8/17 helikopterinin iki sarı silindir attığı bilgisi yer aldı.

Ayrıca raporda, silindirlerin Dumanın merkezindeki iki konuta isabet ettiği belirtildi.

Raporda ilk tüpün patladığı ve çok yüksek konsantrasyonlarda zehirli gaz olan kloru hızla saldığı, bunun da bina içinde hızla yayılarak 43 kişinin ölümüne ve onlarca kişinin de etkilenmesine yol açtığı kaydedildi.

İkinci tüpünse bir daireye çarparak bir miktar klor salımı yaptığı ve olay yerine ilk ulaşanları hafif şekilde etkilediği aktarıldı.

Müfettişlerin raporu hazırladığı sırada 70 çevresel ve biyomedikal örnek, 66 tanık ifadesi ve adli analizin yanı sıra uydu görüntüleri, gaz dağılım modellemesi ve yörünge simülasyonları dahil diğer bazı verileri inceledikleri ifade edildi.

Dumada 7 Nisan 2018de düzenlenen kimyasal silahlı saldırı, yaklaşık 5 yıl boyunca Şam yönetimi ve destekçilerinin (Rusya, İran, Hizbullah) yoğun ablukasına maruz kalan Doğu Guta bölgesindeki zorunlu tahliyelerin yaşandığı sırada meydana gelmişti.

Hafızalara kazınan olayda, çoğu kadın ve çocuk yüzlerce sivil de zehirli gazlardan etkilenerek tedavi gördükten sonra evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Rusya, katliamdan 5 gün sonra ordu güçlerinin Duma ve Doğu Gutanın tümünde kontrolü ele geçirdiğini duyurmuştu.

Hafızalara kazınan diğer kimyasal silah saldırıları

Esad yönetimi, ilk büyük kimyasal silahlı saldırısını 21 Ağustos 2013te yine başkent Şamın Doğu Guta bölgesinde yapmıştı.
Uzun süre uluslararası camianın gündeminde kalan olayda 1400ün üzerinde sivil hayatını kaybetmişti.

Suriye ordu güçleri, 4 Nisan 2017de de İdlibin Han Şeyhun ilçesinde sivilleri kimyasal silah saldırısıyla hedef almıştı.

Söz konusu katliamda 100den fazla sivil yaşamını yitirmiş, 500den fazla sivil yaralanmıştı.

Suriye İnsan Hakları Ağına göre, Esad yönetimi, Suriyede iç savaşın başlamasının ardından muhaliflerin kontrolündeki yerleşimlere en az 217 kez kimyasal silah saldırısı gerçekleştirdi.

Analistlere göre Şam yönetimi, iç savaşta işlediği savaş suçlarından dolayı, Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) üye olmadığı için yargılanamıyor.

Ayrıca BMGK toplantılarında Rusya ve Çin tarafından korunduğu için herhangi bir kollektif yaptırıma maruz kalmıyor.

Son güncelleme: 10:37 28.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı