• Turkhane Logo

16. gün: Rus güçleri son 24 saatte Kiev'e 5km yaklaştı

Bir ABD'li Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde şehre 5 kilometre yaklaştığını açıkladı. Rus güçlerinin ilerlediği Kiev'in Belediye Başkanı Vitali Klitschko,Rusya işgalinin başlamasından bu yana nüfusun yarısının şehri terk ettiğini açıkladı.

08:51 11 Mart 2022 Cuma
16. gün: Rus güçleri son 24 saatte Kiev'e 5km yaklaştı
Bir ABD'li Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde şehre 5 kilometre yaklaştığını açıkladı. Rus güçlerinin ilerlediği Kiev'in Belediye Başkanı Vitali Klitschko,Rusya işgalinin başlamasından bu yana nüfusun yarısının şehri terk ettiğini açıkladı.

2:22 Harkovda yüzlere sivil bombardıman nedeniyle metroya sığındı

Rusya saldırısı altındaki Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da yüzlerce sivil, kentin metro istasyonuna sığınmış durumda. Getty Images’ta yayınlanan fotoğraflarda, metronun tren de dahil büyük bir bölümüne yatakların kurulduğu görülüyor. Rusya sınırına yaklaşık 50 km mesafedeki kent, işgalin ilk gününden bu yana bombardıman sesleri altında… Kentteki sivillerin tahliyesi için çalışmalar sürüyor.


1:52 Kiev dışındaki Rus konvoyunun, yeniden konuşlandığını gösteren uydu görüntüleri yayımlandı

Ukrayna’da Kiev dışındaki Rus askeri konvoyu ile ilgili yeni uydu görüntüleri yayımlandı. Uydu şirketi Maxar, başkentin kuzey batısındaki Antonov Havalimanı yakınlarındaki konvoyun, dağıtıldığı ve yeniden konuşlandığını gösteren fotoğraflar paylaştı. Bazı fotoğraflarda birliklerin ağaçlık alanların korumasına girdiği görülüyor. Konvoya air ilk görüntüler 28 Şubat tarihinde yayımlanmıştı.


0:48 Facebook ve Instagram, geçici olarak nefret söylemini serbest bırakıyor, “Rus işgalcilere ölüm” demek serbest olacak

Facebook ve Instagram, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle nefret söylemi kurallarını bazı ülkeler için değiştiriyor.

Buna göre şirket, belirli ülkelerde geçici olarak nefret söylemine izin verecek. Örneğin, “Rus işgalcilere ölüm” demek artık paylaşım kurallarının ihlali olmayacak.

Yeniden yapılanma adı altında Meta ismini alan sosyal medya devi, Rus sivillere yönelik benzer söylemlere izin verilmeyeceğini açıkladı.

Reuters’ın aktardığına göre, “Vladimir Putin’e ölüm”, “Lukaşenko’ya ölüm” demek artık ihlal değil.

Bu geçici kural değişimi, Ermenistan, Azerbaycan, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Ukrayna’da geçerli olacak.


0:23 Ukrayna: Perşembe günü Mariupoldan tek bir sivil çıkamadı

Ukrayna devleti, Rusya ablukası altında olan Mariupol’dan Perşembe günü kimsenin ayrılmasına izin verilmediğini duyurdu. Ülkenin Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, tek bir sivilin bile kentten çıkamadığını söyledi. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, kente su, gıda ve ilaç gönderme çabalarının Rus tanklarınca engellendiğini savundu.

Zelenskiy, “Bu tecrübeli teröristler tarafından uygulanan açık bir terör eylemi” dedi. Rusya Savunma Bakanlığı Cuma günü Mariupol ve dört şehirde daha sivillerin çıkışı için bir insani koridor açılacağını duyurdu. Ancak Ukraynalı yetkililer, Rus topraklarına açılan bu koridorları kullanmayı reddediyor.

00:20 ABDli yetkili: Rus güçleri son 24 saatte Kieve 5km yaklaştı

Bir ABD’li Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde şehre 5 kilometre yaklaştığını açıkladı. Aynı yetkili, Rus kuvvetlerin başkentin kuzey batısında 15 kilometre mesafede olduğunu aktardı. Diğer tarafta bir başka Rus birlik de kentin kuzey doğusunda 40 kilometre mesafede bulunuyor.

Pentagon yetkilisi, Çernihiv kentinin tamamen kuşaltıldığını da aktardı. Rus güçlerinin ilerlediği Kiev’in Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Rusya işgalinin başlamasından bu yana nüfusun yarısının şehri terk ettiğini açıkladı. Klitschko, Kievin her sokağı, her binası ve tüm kontrol noktaları koruma altına alındı diye konuştu. Klitschko, Kievde yaşayan 3 milyon kişiden neredeyse 2 milyonunun şehirden ayrıldığını söyledi.
Bu arada Kiev Oblasytının kuzey doğusundaki Brovaryde Rus zırhlı birliğine hava saldırısı ile verilen büyük zararın görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, kent içinden geçen otoyolda sıkışan tankların üzerine bomba yağıyor. Görüntüye eşlik eden ses kaydındaki kişi 6.alayı neredeyse kaybettik. Çok kayıp var. ifadesini kullanıyor.

00:10 ABD, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’da birçok kenti kuşattığını iddia etti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna’da Rus kuvvetlerinin “birçok” kenti kuşattıklarını ve kritik altyapılarını yok ettiklerini söyledi. Price, şu anda hangi kentlerin kuşatılmış olduğunu belirtmedi. Price, Rus hükümetini Ukraynalıların iradesini kırmak için nüfusun yoğun olduğu merkezleri yıkıma uğratmakla suçladı.

Rus saldırılarının, kent sakinlerini susuz, elektriksiz, yiyecek ve ilaçsız bıraktığını belirten Price, birçok kişinin acımasız bombardımanlar sonucunda kaçamadığını da sözlerine ekledi. Perşembe günü yapılan ayrı bir güncellemede, İngiltere Savunma Bakanlığı da Rusyanın Ukrayna şehirlerini kuşatmak için artan sayıda kuvvet gönderdiğini söyledi.

Savunma Bakanlığı, Bu, ilerlemeyi sürdürecek güçlerin sayısını azaltacak ve Rusyanın ilerlemesini daha da yavaşlatacak” dedi.

Son güncelleme: 08:51 11.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı