• Turkhane Logo

"15 binden fazla Ukraynalı savaşta kayboldu"

Uluslararası Kayıp Kişiler Komisyonu (ICMP) 15 binden fazla Ukraynalı'nın savaş sırasında kaybolduğunu bildirdi.

12:13 25 Kasım 2022 Cuma
Uluslararası Kayıp Kişiler Komisyonu (ICMP) 15 binden fazla Ukraynalı'nın savaş sırasında kaybolduğunu bildirdi.

Merkezi Laheyde bulunan kurum, 1990larda yaşanan Balkan savaşlarının ardından kurulmuş ve Temmuz ayında Ukraynada kaybolanları kayıt altına almak ve izlerini sürmek için Kievde bir şube açmıştı.

ICMPnin Avrupa program müdürü Matthey Holliday kaç kişinin zorla transfer edildiğini ve Rusyada gözaltında tutulduğunu bilmenin, bu kişilerin hayatta mı yoksa ölmüş ve defnedilmiş mi olduğunu anlamanın zor olduğunu söyledi.

Hollidaye göre kayıp Ukraynalılar’ın soruşturulması süreci savaş bittikten sonra da yıllar boyunca sürecek. 15 bin rakamı alt sınırdan verilen bir rakam. Yalnızca Ukraynanın liman kenti Mariupolda bile 25 bin kadar kişinin ya kayıp ya da ölmüş olduğu sanılıyor.

Holliday, Sayılar ve Ukraynanın karşı karşıya olduğu zorluklar çok fazla. Bir yandan da Rusya Federasyonuna karşı devam eden bir savaş var dedi.

DNA örnekleri kullanılacak

ICMP, eski Yugoslavya çatışmalarında DNA örneklerinin veri tabanında depolanması ve akrabalarla eşleştirilmesi sonucu kayıp olduğu ihbar edilen 40 bin kişinin 27 bininin akıbetini ortaya çıkarmıştı.

ICMP Kievde DNA örnekleri toplamaya ve savcıların savaş suçları davaları açmasını sağlayacak ancak uzun yıllar alacak bir süreç için kapasitesini arttırmaya başladı.

Holliday, Şu anda önemli olan mümkün olduğunca çok kişinin kimliğinin belirlenebilmesi için tüm doğru önlemleri almak diye konuştu.

Holliday, Kayıp kişilerin büyük çoğunluğunu, hayatını kaybetmiş olanlar ve savaş suçlarına maruz kalanlar oluşturuyor. Sorumlulardan hesap sorulması gerekir dedi.

Son güncelleme: 12:13 25.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı