• Turkhane Logo

10 Ekim Davası: ‘Firari sanıklar Suriye’de, iadeleri istensin’

Ankara’da 103 kişinin öldürüldüğü yüzlercesinin yaralandığı 10 Ekim Katliamı’na ilişkin davanın 5’inci duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada 16 firari, 1 tutuklu sanık bulunuyor.

15:40 16 Temmuz 2020 Perşembe
10 Ekim Davası: ‘Firari sanıklar Suriye’de, iadeleri istensin’
Ankara’da 103 kişinin öldürüldüğü yüzlercesinin yaralandığı 10 Ekim Katliamı’na ilişkin davanın 5’inci duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada 16 firari, 1 tutuklu sanık bulunuyor.



Duruşma öncesi alınan güvenlik önlemleri kapsamında adliye girişi polis bariyerleri ile kapatıldı. Dava için gelenler arama noktasından geçerek sırayla içeriye alındı. Duruşmada sanık ve müşteki vekilleri hazır bulundu.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN IŞİD’İN TÜRKİYE EMİRİ… 


Müzeyyen Yüce’nin Gazete Duvar‘da yayınlanan haberine göre, duruşmada mahkeme başkanı, dosyaya giren istihbari yeni bilgileri okudu. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Hakan Yıldırımoğlu imzalı istihbaratta, kırmızı bülten ile aranan IŞİD’in Türkiye emiri İlhami Balı’nın Suriye’de YPG kontrolündeki adı ‘x’ olarak belirtilen esir kampında olduğu belirtildi. Diğer firari üç sanıktan ise Mustafa Delibaşlar’ın “SDG” isimli esir kampında, eşi Fadile Delibaşlar’ın ise “Roj” isimli esir kampında kaldığı açıklandı. Firari sanık Cebrail Kaya’nın da Suriye’de ‘SDG’ adlı esir kampında bulunduğu bilgisi yer aldı.

10 Ekim Avukat Komisyonu’ndan Eylem Sarıoğlu, duruşmada katliamın planlayıcısı İlhami Bali’nin, Suriye’de bir esir kampında olduğunu hatırlattı, davaya ilişkin iddianamenin özensiz hazırlandığına dikkat çekti.

‘FİRARİ SANIKLAR SIRADAN IŞİD ÜYESİ DEĞİL’

Dosyada, firari sanıkların gerçek pozisyonlarının yansıtılmadığını, geçmiş faaliyetlerine yer verilmediğini belirten Sarıoğlu, “Dosyadaki firari sanıkların hepsinin sıradan bir IŞİD üyesi olduğu, hepsinin Yunus Durmaz’ bağlı olduğu belirtilmiş. Ancak bu doğru değildir. Dosyada sadece Yunus Durmaz değil, Mustafa Delibaş’ların da olması gerekir” ifadelerine yer verdi. Sarıoğlu, firari sanık Cebrail Kaya’nın SDK kampında olduğuna ilişkin dosyada bilgi yer aldığını kaydetti.

AVUKAT GÖKOĞLU: SANIKLAR KAMPTA BİZ BOŞ SANDALYELERE KONUŞUYORUZ

Avukat Gamze Gökoğlu da firari sanıklarım yerine yıllardır boş koltuklara konuştuklarını ifade ederek, “Dosyadaki sanıkların bazıları Suriye’deki kamplarda bulunurken biz 5 yıldır boş sandalyelere konuşuyoruz. Burada yargılanması gereken biri de Ömer Deniz Dündar. Bu kişinin eylemleri planlayan, örgütleyen kişi olduğu anlaşılıyor. Defalarca Suriye’ye girip çıkıyor, ancak bir şey yapılmıyor. Dosyadaki pozisyonları doğru ifade edilmemiş” dedi.

AVUKAT KAYA KAMPTAKİ FİRARİ SANIKLARIN İADESİNİ TALEP ETTİ

Avukat Gülşen Kaya da Suriye’deki kamplarda oldukları öğrenilen firari sanıkların iadesine ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın bir çalışması olup olmadığını sordu. Kaya, İçişleri Bakanlığına müzekkere yazılarak firari sanıkların iadesi için çalışma başlatılmasını talep ettiklerini kaydetti. Kaya ayrıca, Gaziantep Emniyeti’nin dosyaya ilişkin bilgi sakladıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

TUTUKLU SANIK EKİCİ: ŞÜPHE ÜZERİNE 5 YILDIR TUTUKLUYUM

Duruşmada ‘insanlığa karşı suç işlemek’ ile yargılanan Erman Ekici dinlendi. Duruşmaya cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan Ekici, “Ben sadece bir şüphe sonucu 5 yıldır tutukluyum, bu artık infaza dönüştü. Tanık ifadeleri de çelişkili. Görüntülerde ben olduğum iddia edilen kişi ben değilim. Bunun araştırılmasını istemiştim” dedi.

SAVCI RESMÎ KURUMLARA SUÇ DUYURUSU TALEBİNİ REDDETTİ

Dava savcısı, firarı sanıkların infaz kararı için tutuklanmalarının beklenmesini, tutuklu bulunan Erman Ekici’nin tutukluluğunun devamını istedi. Savcı, ayrıca 10 Ekim avukatları tarafından resmî kurumlar (Gaziantep Emniyeti) hakkında yapılması istenen suç duyurusunun reddine karar verilmesini istedi.

Son güncelleme: 15:40 16.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı