• Turkhane Logo

İsrail, Doğu Kudüs’teki bir köyde Filistinlilerin evlerini yıkmaya başladı

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da inşa ettiği tartışmalı duvara çok yakın Sur Baher köyünde Filistinlilere ait evlerini dozerlerle yıkmaya başladı.

15:53 23 Temmuz 2019 Salı
 İsrail, Doğu Kudüs’teki bir köyde Filistinlilerin evlerini yıkmaya başladı
İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da inşa ettiği tartışmalı duvara çok yakın Sur Baher köyünde Filistinlilere ait evlerini dozerlerle yıkmaya başladı.





İsrail, Doğu Kudüs yakınlarındaki Sur Baher’de yaklaşık 72 dairenin bulunduğu 10 binayı buldozerlerle yıkmaya başladı.


Yıkımda Filistinlilerin müdahalesini engellemek için yüzlerce İsrail güvenlik görevlisi bölgede görev aldı. Gazetecilerin bölgeye girmesine izin verilmedi. Yıkımın yapıldığı Sur Baher köyünün bir kısmı İsrail’in işgali altında, diğer kısmı ise Filistin Özerk Yönetimi kontrolünde.

Filistinliler, evlerinin inşası için Filistin Özerk Yönetimi’nden izin aldıklarını söylüyor. İsrail ise bu evlerin duvarın kendi taraflarında inşa edildiklerini öne sürüyor. Filistinli yetkililer yıkım tehdidi altındaki bazı evlerin kendi kontrolleri altındaki bölgelerde olduğunu kaydediyor.

Yerel basın, inşaat izinlerinin Filistin Özerk Yönetimi tarafından 10 yıl önce verildiğini yazdı. Ancak 2012 yılında İsrail ordusu inşaatların duvara 250 metre ve daha az uzaklıkta yapıldıkları gerekçesiyle durdurulmaları emrini vermişti.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Filistinlilerin yıkım kararının iptali için yaptıkları başvuruları, duvara yakın olan yerlerde inşaatın yasak olduğu gerekçesiyle reddetmişti.

YIKIMA TEPKİLER

Birleşmiş Milletler yetkililerinden yapılan açıklamada, “İsrail’in Filistinlilere ait mülkleri yıkma politikası, uluslararası hukuk altındaki yükümlülükleriyle bağdaşmıyor” denildi. Filistinliler, yıkımın “İsrail’in Batı Şeria’yı gasp etme teşebbüsü” olduğunu söylüyor. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Sur Baher’deki yıkımlarla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.

Yıkıma Avrupa Birliği de tepki gösterdi. AB Dış İlişkiler Servisi İnternet sayfasında yayınlanan açıklamada, İsrail’in yerleşim politikası “uluslararası hukuka göre yasa dışı” olarak nitelendirildi. Açıklamada, “Avrupa Birliğinin uzun yıllardır sahip olduğu pozisyonla uyumlu olarak, devam etmekte olan yıkım faaliyetlerinin derhal durdurulmasını bekliyoruz” ifadesi kullanıldı.

BATI ŞERİA VE DOĞU KUDÜS

İsrail, 1967’deki 6 Gün Savaşı’nın ardından Doğu Kudüs ve Batı Şeria’yı işgal etmişti. Tartışmalı duvar ise 2000 yılında başlayan İkinci İntifada’nın hemen ardından inşa edilmişti.

Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, 2004 yılında duvarın hukuk dışı olduğuna ve Batı Şeria ile İsrail arasında uluslararası çevrelerce sınır kabul edilen Yeşil Hattı izlemediği yerlerde sökülmesi gerektiğine hükmetmişti.

Son güncelleme: 15:53 23.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı