• Turkhane Logo

Almanya'da eyalet seçimlerinde ırkçı parti AfD yükselişini sürdürüyor

Almanya’nın Saksonya eyaletinde CDU, Brandenburg’da ise SPD oy kaybına rağmen sandıktan birinci çıktı. Sağ popülist AfD her iki eyalette de oylarını artırarak ikinci güç oldu.

10:47 02 Eylül 2019 Pazartesi
 Almanya'da eyalet seçimlerinde ırkçı parti AfD yükselişini sürdürüyor
Almanya’nın Saksonya eyaletinde CDU, Brandenburg’da ise SPD oy kaybına rağmen sandıktan birinci çıktı. Sağ popülist AfD her iki eyalette de oylarını artırarak ikinci güç oldu.




Almanyanın doğusundaki iki eyalette Pazar günü eyalet seçimleri yapıldı. Saksonya eyaletinde Başbakan Angela Merkelin partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Brandenburgda ise Sosyal Demokrat Parti (SPD) oy kaybına rağmen zaferle çıktı. Oylarını artırmasına rağmen sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ise her iki eyalette de sandıkta ikinci güç oldu.


Saksonya eyaletinde CDU 7,3 puan kaybetmesine rağmen, oyların yüzde 32ini alarak sandıktan birinci parti olarak çıktı. Eyalette CDUnun koalisyon ortağı SPD ise oy kaybederek, oyların yüzde 7,7sini aldı. Sosyal Demokratlar hiç bir eyalette bu kadar düşük oy almamıştı. Böylelikle, CDU-SPD koalisyonu eyalet parlamentosunda çoğunluğu kaybetti.

AfD ise Saksonyada bugüne kadar bir eyalet seçiminde aldığı en iyi sonucu aldı. Oylarını 17,8 puan artıran AfDnin oy oranı yüzde 27,5 oldu.

Yeşillerin oyları yüzde 8,6ya yükselirken, Sol Parti oyların yüzde 10,4ünü aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 4,5 ile yüzde 5lik seçim barajını aşamadı.

Saksonyanın CDUlu Başbakanı Michael Kretschmer, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde AfDnin oylarını artırmasına rağmen yeniden hükümeti kurma görevi aldıklarını belirtti ve  bunun gerçekten iyi bir gün” olduğunu söyledi.

Brandenburgda SPD birinci parti

Brandenburgda ise SPD 5,7 puan oy kaybetmesine rağmen, yüzde 26,2 ile eyalet seçimlerinde en çok oyu alan parti oldu. Bu, SPDnin bu eyalette aldığı en düşük oy oranı olarak kaydedildi.

Eyalette oylarını 11,3 artıran AfD ise yüzde 23,5 ile seçimlerden ikinci parti olarak çıktı.

7,4 puan oy kaybına uğrayan CDU yüzde 15,6 ile sandıktan çıkan üçüncü güç oldu.

Eyalette SPDnin koalisyon ortağı Sol Parti de yüzde 7,9luk oy kaybı ile oyların yüzde 10,7sini aldı.

Yeşiller bugüne kadar Brandenburg eyaletinde aldıkları en iyi sonuçla yüzde 10,8 oy aldı. Oyların yüzde 4,1ini alan FDP bu eyalette de barajı aşamadı.

AfD, her iki eyalette de oylarını artırarak, ikinci parti konumuna yükselmesini büyük bir başarı” olarak nitelendirdi. Brandenburg eyaletinde AfDnin liste başı adayı Andreas Kalbitz, Kalmak için geldik” açıklamasında bulundu.

Ancak her iki eyalette de CDU ve SPD, AfD ile koalisyona gitmeyeceklerini açıklamıştı.


Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 10:47 02.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı