• Turkhane Logo

Körfezi kirleten şirketin ortağı eski bakan çıktı

Dilovası körfezinde yaşanan petrol sızıntısı skandalında adı geçen şirketin ortaklarından birinin AKP’li eski Bakan Güldal Akşit olduğu ortaya çıktı.

11:14 24 Ocak 2017 Salı
Körfezi kirleten şirketin ortağı eski bakan çıktı
Dilovası körfezinde yaşanan petrol sızıntısı skandalında adı geçen şirketin ortaklarından birinin AKP’li eski Bakan Güldal Akşit olduğu ortaya çıktı.

Evrenselin haberine göre; Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan Polisan Holding’e ait özel Poliport limanından yüzlerce ton petrolün denize sızmasıyla yaşanan çevre felaketinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada firma adının gizlenmesi dikkat çekti. Binlerce su canlısının yaşamını etkileyen büyük çevre felaketinin sorumlusu olan ancak kesilen para cezasıyla kurtulan firmaya AKP’li eski Bakan Güldal Akşit’in de ortak olduğu ortaya çıktı.

Eski Bakan Akşit’in, Nisan 2015’te yapılan şirketin yönetim kurulu toplantısında hissedar olarak hazır bulunması dikkat çekerken, bugün büyük bir çevre felaketine neden olan Poliport’un hukuka aykırı olarak denizin doldurulmasıyla inşa edildiği öne sürülüyor.

ÇEVRE BAKANLIĞI ŞİRKETİN ADINI AÇIKLAMADI

12 Ocak’ta Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde meydana gelen yüzlerce ton petrol sızıntısı, büyük bir çevre felaketine yol açtı. Binlerce su canlısının yaşamına mal olan fuel-oil sızıntısının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili firmaya 2 milyon 100 bin lira tutarında idari yaptırım cezası uygulandığını açıkladı. Ancak Bakanlığın açıklamasında firma adı verilmemesi dikkat çekti.

AKP’Lİ GÜLDAL AKŞİT ŞİRKETİN ORTAĞI ÇIKTI

Tüm İzmit Körfezini etkileyen yüzlerce ton petrolün neden olduğu çevre kirliliğinin etkisinin yıllarca sürmesi bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uyguladığı para cezasıyla kurtulan ve adı açıklanmayan özel limanın adı ‘Poliport’. Poliport Limanı, Türkiye’nin boya sanayisi devlerinden Polisan Holding’e ait. Polisan’ın ortakları arasında ise AKP’li eski Bakan Güldal Akşit’in de bulunduğu ortaya çıktı. Akşit, ayrıca kurucuları arasında yer aldığı AKP’den milletvekili olmadan önce Polisan Holding’in baş hukuk müşavirliğini yürütmüş.

/

ANAP’LI BABA, MÜSTEŞAR YARDIMCISI KARDEŞ DE ORTAK

Polisan Holding’in hissedarları arasında bulunan dikkat çekici iki isimden biri olan ANAP’lı eski milletvekili Galip Demirel, eski Bakan Akşit’in babası, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ise kardeşi. Her iki ismin de Polisan Holding’de hisseleri bulunuyor. Turgut Özal Derneği ve Turgut Özal Üniversitesi’nin yanı sıra Ülker Grubu’nda da yöneticilik yapan Baba Galip Demirel, Ağustos 2015’te yaşamını yitirdi.

DENİZİ DOLDURUP LİMAN YAPTI

Eski Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal ile de yakın dostluğu olduğu bilinen Polisan’ın sahibi Necmettin Bitlis’in, Poliport limanını denizi usulsüz ve hukuka aykırı biçimde doldurtarak inşa ettirdiği belirtiliyor. İddialara göre, Dilovası’nda özel bir liman inşa etmek isteyen Bitlis’in denizi doldurma talebine yasal izin çıkmadı. Bir bölümü Milli Savunma Bakanlığı’na ait olan ve askeri amaçla kullanılan alana liman inşa etmek için önüne çıkan engelleri çözmek isteyen işadamı Bitlis, 15 Temmuz 2010 tarihinde dönemin AKP’li Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP Milletvekili ve Polisan’ın ortağı ve eski baş hukuk müşaviri Güldal Akşit ve yerel idarecilerin de katılımıyla yörede ‘Polisan Çiftliği’ olarak bilinen Tavşanlı köyündeki çiftlikte bir yemek daveti düzenledi. Bu yemekten yaklaşık 2 hafta sonra ise idari kurumların olumsuz görüşleri ve kamuoyunun tüm tepkisine rağmen Poliport için kıyı alanı doldurulmaya başlandı. Polisan’ın sahibi Bitlis’in çiftliğinde ağırladığı bakanlar arasında AKP’li eski Orman Bakanı Osman Pepe de bulunuyordu.



‘POLİPORT’UN TANKLARI KAÇAK’

Bugün İzmit Körfezi’ni petrole bulayan Poliport’un kimi tanklarının kaçak olduğu konusunda ise iki yıl önce yöre halkının uyarılara bulunması dikkat çekiyor. Limanın bulunduğu Diliskelesi Mahallesi Muhtarı Mehmet Özay, Poliport’un 12 tankının kaçak olarak inşa edildiğini öne sürerek, “Sanayicimiz para hırsı yüzünden insanlarımızın hayatını tehlikeye atmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız tank faciası sanayicimize ders olmuyor. Gözlerini para hırsı bürümüş. Onun için halkın sağlığını ve hayatını hiçe sayabiliyorlar” iddialarını gündeme getirmişti.

‘gündemdilovası.com’un haberine göre Muhtar Mehmet Özay, Poliport Limanında yasalara aykırı olarak inşa edildiğini öne sürdüğü tankların yöre halkını korkuttuğunu belirterek, “Kaçak olan bu tankların içerisinde ise ne tür kimyasal maddelerin olacağı, çevre ve köprüye etkilerinin ne olacağı konusunda özellikle mahalle halkının tereddütleri var. Hemen hemen her gün ciddi şikâyetlerle karşı karşıya kalıyorum. Yetkililerin bir an önce bu kaçak tanklar ve içerikleri ile ilgili görevlerini yapmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı. 

Evrensel


 

Son güncelleme: 11:14 24.01.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı