• Turkhane Logo

Cerattepe'ye maden yapılmasına onay

Danıştay'dan Cerattepe'ye maden yapılmasına onay: Maden yapılabilir.

14:48 06 Temmuz 2017 Perşembe
Cerattepe'ye maden yapılmasına onay
Danıştay'dan Cerattepe'ye maden yapılmasına onay: Maden yapılabilir.

Dünyanın 100 doğal ormanından biri olan Artvin’in Cerattepe Bölgesine yapılması planlanan madencilik faaliyeti için Danıştay kararını açıkladı. Danıştay ‘olumlu’ karar verdi. Danıştay, Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş.’nin madencilik faaliyeti yürütebileceğine dair idare mahkemesinin kararını onadı.

‘ŞAŞIRDIK MI?’

Yeşil Artvin Derneği’nce yapılan açıklamada, “Çok mu şaşırdık! Tabii ki HAYIR… Ama en azından aynı Danıştay’ın 2009 ve 2015 yılında verdiği ‘Cerattepe’de Madencilik Yapılamaz’ kararlarına dayanarak ÇED iptal kararı verebileceğini ümit etmiştik. Şaşırmadık, çünkü; şirketler lehine delik-deşik edilen Maden Kanunu ve ÇED Yönetmeliği, sürekli değiştirilen hakimler, Cengiz’in istediği şekilde karar verilene kadar tekrar edilen keşifler ile bilirkişi raporları ve Artvin İl genelinde OHAL’e ek olarak uygulanan adeta sıkıyönetim yasakları ile bu ‘kararın’ geleceği belliydi.”

45 SAYFALIK KARAR

Duruşmada Yeşil Artvin Derneği yöneticileri ve avukatları redd-i hakim isteminde bulundu. İstemi aynı gün reddeden Rize İdare Mahkemesi heyeti 1 gün sonra 20 Eylül tarihinde aldığı 2016/485 nolu kararla, ÇED iptal davasının reddine karar verdi. Rize İdare Mahkemesi, 45 sayfalık kararında devlet ormanlarında gerekli iznin alınması halinde madencilik faaliyetlerinin yapılabileceği, söz konusu madencilik projesi için gerekli izinlerin alındığı ve mevzuata aykırı bir durum olmadığına yer verildi. Kararda ayrıca, maden sahasının Milli Park ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi dışında kaldığına vurgu yapılarak projeye yönelik iptali istenilen 2/6/2015 ve 3882 sayılı ÇED Olumlu Kararı´nın hukuka ve mevzuata uygun olduğuna karar verilerek iptal talebi reddedildi.

 DANIŞTAY ONADI

Yeşil Artvin Derneği, Rize İdare Mahkemesi’nin verdiği karara  geçen yıl 10 Ekim tarihinde Danıştay’a başvurarak itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren Danıştay, yerel mahkemenin verdiği ‘Madencilik yapılabilir’ yönündeki kararı onadı ve 25 sayfalık kararda kararın iptal edileceği bir durumun söz konusu olmadığına yer verdi. Danıştay 14’üncü Dairesi, daha önce aynı bölge için 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED olumlu’ raporunu iptal eden yerel mahkeme kararını onamıştı.

“ARAKATLI ÜRETİM YÖNTEMİ HEYELANLARI ÖNLER”

Yıllık 500 bin ton cevher çıkarılacağı öngörülen madencilik faaliyetleri sırasında heyelan riski oluşturmasını değerlendiren bilirkişi heyeti raporda, madende ara katlı üretim yöntemi kullanılacağı ve cevherin alttan alınıp yukarı doğru sürüldüğü sırada meydana gelen boşlukların dolguyla kapatılacağı göz önüne alındığında, üretim ile eş zamanlı olarak yapılacak dolgu faaliyeti nedeniyle kayaç hareketliliği ve göçüklerin önleneceği görüşüne yer verdi.

Son güncelleme: 14:48 06.07.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı