• Turkhane Logo

​Türkiye silahlanmaya ayırdığı payı arttırdı

Türkiye, askeri harcama yapan ülkeler sıralamasında 15. sıradaki yerini korusa da, silahlanma bütçesine ayırdığı pay yüzde 24 oranında arttı.

15:08 29 Nisan 2019 Pazartesi
​Türkiye silahlanmaya ayırdığı payı arttırdı
Türkiye, askeri harcama yapan ülkeler sıralamasında 15. sıradaki yerini korusa da, silahlanma bütçesine ayırdığı pay yüzde 24 oranında arttı.





Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), silahlanma raporunda, dünya genelinde silahlanma için ayrılan toplam miktarın 1 trilyon 800 milyar dolara ulaştığını duyurdu.


Listenin ilk sırasında ABD yer alırken, Türkiye, silahlanma bütçesindeki yüzde 254lük artışa rağmen 15. sıradaki yerini korudu.

DW Türkçede yer alan habere göre, 2017de en çok askeri harcamaya yapan ülkeler arasında yer alan Almanya, 2018de sekizinci sıraya yükseldi ve 49 milyar dolardan fazla bir payla rekor kırdı.

Türkiye, 19 milyar dolarlık harcamasıyla ilk 15 ülke arasında en fazla artış gösteren ülke oldu.

Ankaranın askeri harcamalarındaki artış ile ilgili konuşan SIPRI araştırmacısı Nan Tian, Türkiye hızlı askeri teçhizat teslimatı konusunda giderek daha fazla harcama yapıyor ve bir yandan da yüklü miktarda silah satın alıyor ifadesini kullandı. Tian ek olarak Türkiye ayrıca Suriyedeki Kürt gruplara karşı askeri harekâtını genişletiyor, bu da çok fazla paraya mal oluyor diye konuştu.

SIPRI raporunun bulgularına göre tüm dünyadaki silahlanma için kişi başına 239 dolar harcanıyor. Bu miktar aynı zamanda tüm dünya ülkelerinin gayrisafi yurtiçi harcamalarının (GSYİH) toplamının yüzde 2,1ine denk geliyor.

Rapora göre ayrıca Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Yemen gibi ülkelerden yeterince veri girişi olmaması, savunma için yapılan harcamaların gerçekte daha yüksek olduğu tahminlerini beraberinde getiriyor.

Son güncelleme: 15:08 29.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı