• Turkhane Logo

Otomatik videolar canınızı sıkıyorsa bunları yapın!

Girdiğiniz her sitede otomatik oynatılan videolar sizi yoruyorsa birkaç basit yöntemle durdurabilirsiniz!

13:52 21 Kasım 2017 Salı
Otomatik videolar canınızı sıkıyorsa bunları yapın!
Girdiğiniz her sitede otomatik oynatılan videolar sizi yoruyorsa birkaç basit yöntemle durdurabilirsiniz!

Birçok web sitesine girdiğinizde bazı videoların otomatik olarak oynamaya başladığını görülüyor. Bu videolar web sitesi içeriği veya siteye alınmış bir reklam olabiliyor. Her iki şekilde de istenmeyen videoların otomatik olarak oynatılmaya başlanması can sıkıcı bir durum olduğu gibi aynı zamanda internet kotasını zorluyor. Otomatik videoları oynatmayı durdurmak için basit yöntemlerle birkaç şey yapmanız gerekiyor

Web sitelerinin otomatik video oynatımı için kullandığı iki altyapı bulunuyor.
Bu altyapılar Flash ve HTML5 olarak biliniyor. Her iki tür video için otomatik oynatmanın nasıl engelleneceği yazımızda mevcut.

FLASH SİSTEMİNDE ÇALIŞAN SİTE ERİŞİM UYGULAMALARINDA NASIL DURDURULUR?

Chrome için şunları yapabilirsiniz: Sağ üstteki menü simgesine tıklayın ve açılan listedeki Ayarlar seçeneğine tıklayın Sayfanın en altındaki Gelişmiş ayarları göster seçeneğine tıklayın. Gizlilik sekmesi altındaki İçerik ayarları butonuna tıklayın. Eklentiler sekmesi altındaki Eklenti içeriğinin ne zaman çalıştırılacağını kendim seçeceğim seçeneğini işaretleyin Ayarları kaydedip çıkın. /

Bu işlemden sonra otomatik oynayan videolarla karşılaştığınızda videonun üzerinde puzzle parçası belirecektir. Videoyu oynatmak istediğinizde video penceresine sağ tıklayıp, eklentiyi çalıştır seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.

Microsoft Edge için ne yapılması gerekir?

Microsoft Edge’in dahili bir Flash Player engelleme seçeneği bulunuyor. Bunun için: Sağ üstteki menü simgesine tıklayın ve açılan listedeki Ayarlar seçeneğine tıklayın. Listenin altındaki Gelişmiş ayarları görüntüle butonuna tıklayın. Açılan listedeki Adobe Flash Player kullan seçeneğini devre dışı bırakın.
  /
 
Firefox için neler yapılabilir?
Adres çubuğuna about:addons yazıp onaylayın. Açılan sayfada yer alan Yan uygulamalar seçeneğine tıklayın. Listede Shockwave Flash veya Adobe Flash seçeneklerini bulun ve çalıştırma seçeneğini Etkinleştirmek için sor olarak değiştirin. Bu işlemden sonra otomatik oynatılan bir video ile karşılaştığınızda eklenti sizden izin isteyecektir.
/
HTML5 KOD DİLİNDE NELER YAPILABİLİR?

​Chrome için yapılabilecekler?

Chrome’da otomatik başlayan HTML5 videoları engellemek için üçüncü parti eklentilere ihtiyacınız var. Chrome uygulama mağazasında HTML5 videoların oynatılmasını engelleyen birden fazla eklenti mevcut. Bunlardan herhangi birini yükleyip HTML5 videoların otomatik oynatılmasını engelleyebilirsiniz.

Disable HTML5 Autoplay
Video Autoplay Blocker

Firefoxta yapılabilecekler?

Firefoxta HTML5 videoları engellemek için eklentiye ihtiyacınız yok. Firefox’un kendi ayarları bu işlemi yapmanıza olanak sağlıyor.

Adres çubuğuna about:config yazıp onaylayın.
Karşınıza uzun bir liste çıkacak. Arama satırına autoplay yazıp aratın.
media.autoplay.enabled girdisini göreceksiniz. Değer bölümü truegözükecektir. Girdiye çift tıklayıp değeri false yapabilirsiniz.


Bu işlemden sonra HTML5 video pencereleri yine görünecek, ancak siz onaylamadan videolar oynatılmayacak.

Son güncelleme: 13:52 21.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı