• Turkhane Logo

James Webb: Uzay teleskopu 'inanılmaz' Jüpiter görüşlerini ortaya koyuyor

Dünyanın en büyük ve en güçlü uzay teleskobu, Jüpiter'in eşi benzeri görülmemiş görüntülerini ortaya çıkardı.

16:46 23 Ağustos 2022 Salı
James Webb: Uzay teleskopu 'inanılmaz' Jüpiter görüşlerini ortaya koyuyor
Dünyanın en büyük ve en güçlü uzay teleskobu, Jüpiter'in eşi benzeri görülmemiş görüntülerini ortaya çıkardı.


James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Temmuz ayında Güneş Sisteminin en büyük gezegeninin fotoğraflarını çekti.
 
 Görüntüler, gökbilimcilerin inanılmaz olarak nitelendirdiği ayrıntılı olarak Jüpiteri çevreleyen auroraları, dev fırtınaları, ayları ve halkaları gösteriyor.
 

 Kızılötesi görüntüler, özellikleri öne çıkarmak için yapay olarak renklendirildi. Bunun nedeni, kızılötesi ışığın insan gözüyle görülmemesidir.
 
Projede kilit rol oynayan California Üniversitesinden gezegen astronomu Imke de Pater, Jüpiteri hiç böyle görmemiştik. Bunların hepsi inanılmaz dedi. “Dürüst olmak gerekirse, bu kadar iyi olmasını beklemiyorduk” diye ekledi.
 
10 milyar dolarlık (8,5 milyar £) JWST, ABD uzay ajansı Nasa tarafından Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansından ortaklarıyla birlikte yönetilen uluslararası bir görevdir.
 
 NASA, teleskoptan alınan birkaç görüntünün birleşiminden oluşturulan Jüpiterin bağımsız görüntüsünde, auroraların Jüpiterin hem kuzey hem de güney kutuplarının üzerindeki yüksek irtifalara uzandığını söyledi. Auroralar, Güneşten akan parçacıklarla etkileşimlerin neden olduğu gezegenin üzerindeki gökyüzündeki ışık gösterileridir.
 
Bu arada, Dünyayı yutabilecek kadar büyük ünlü bir fırtına olan Büyük Kırmızı Nokta beyaz görünüyordu. Bunun nedeni, çok fazla güneş ışığını yansıtmasıydı.

JWST, Aralık 2021de fırlatıldı ve şu anda Dünyadan yaklaşık bir milyon mil (1.6 milyon km) uzaklıkta bulunuyor. 13 milyar yıl önce, Büyük Patlamadan kısa bir süre sonra Dünyaya doğru ilerlemeye başlayan ışığı tespit edebilir.
 
Ünlü Hubble teleskobunun halefi olarak görülen JWSTnin önümüzdeki 20 yıl içinde keşif için baskın bir güç olması bekleniyor. (BBC)
 

Son güncelleme: 16:46 23.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı