• Turkhane Logo

Evrende, düşünülenden çok daha fazla “su dünyası” olabilir

Yeni bir modele göre evrende çok fazla su dünyası bulunuyor ve bu gezegenlerdeki okyanusların derinlikleri binlerce kilometreye ulaşabiliyor.

10:48 01 Mayıs 2019 Çarşamba
Evrende, düşünülenden çok daha fazla “su dünyası” olabilir
Yeni bir modele göre evrende çok fazla su dünyası bulunuyor ve bu gezegenlerdeki okyanusların derinlikleri binlerce kilometreye ulaşabiliyor.

Bilim insanları, galakside devasa tek bir okyanusla kaplı olan ve su dünyaları adı verilen ötegezegenlerin bir hayli fazla olduğunu düşünüyor. Geliştirilen yeni bir simülasyona göre bu su dünyaları yalnızca yaygın değil, ayrıca oldukça bereketli. Bu su dünyaları, yüzlerce hatta binlerce kilometre derinlikte okyanuslara sahip.

Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayımlanan bir araştırma, Samanyolu’nda su dünyalarının oldukça sık bulunduğu tezini destekliyor. Harvard Üniversitesi’nden Li Zeng ve ekip arkadaşları, bir bilgisayar simülasyonu kullanarak Neptün altı büyüklüğündeki gezegenlerin muhtemelen su dünyaları olduğunu gösteren yeni veriler sundu.

Gezegensel formasyon modellerine göre su dünyaları, diğer bir deyişle okyanus dünyaları, gerçekten var ve gezegenlerin sayısı oldukça bol. Hatta 2017’de yayımlanan bir araştırmaya göre, en yaşanabilir Dünya benzeri gezegenler olarak su dünyaları seçildi.


Kepler ile yapılan gözlemler ve diğer gözlemevindeki gökbilimciler tarafından incelenen ötegezegenlerden toplanan verilere göre, iki adet dominant ötegezegen türü bulunuyor ve bu gezegenlerin ölçekleri Dünya’nın bir ile dört katı arasında değişiyor.

Bu ötegezegen türlerinden bir tanesinin yüzeyindeki kayalık diğerlerine göre daha fazla ancak nispeten daha düşük yoğunlukta ve orta bir boyuta sahip.

Araştırmacıların asıl ilgisini çeken ise ikinci türdeki gezegenler. Bunun sebebiyse araştırmacıların üç ihtimal arasında kalmış olması:

Birinci ihtimalde bu gezegenlerin hidrojeni bol bir atmosferle çevrili, kayadan oluşan bir çekirdeğe sahip oldukları düşünülüyor.

İkinci ihtimali düşünen araştırmacılar, bu ötegezegenlerin katı ya da sıvı halde ciddi anlamda suya sahip olduklarını tahmin ediyor.

Son ihtimaldeyse araştırmacılar bu iki ihtimalin de bir arada bulunabileceği bir senaryoyu öngörüyor.

Geleneksel düşünce bunların gaz cüceleri olduğunu, su dünyalarının gezegensel sistemlerin “kar hattı”nın (ana yıldızla arasında bulunan mesafe) uzağında olabileceğini söylese de yeni bilgisayar modellemesi bu Neptün altı gezegenlerin oldukça gösterişsiz atmosferlere sahip olduğunu söylüyor.

Bu arada gezegensel büyüme ve gelişme simülasyonları çoğu orta ölçekli gezegenlerin su dünyaları olduğuna işaret ediyor.

Yeni araştırmayla bulunan Neptün altı su dünyalarının toplam kütlesinin en az yüzde 25’i su yoğunluklu buz ve sıvılarla kaplı. Hatta bu gezegenlerden bazılarının yüzde 50’si su ile kaplı.

Kıyaslama yapmak gerekirse, Dünya kayalık yoğunluklu ve içerdiği su miktarı, kütlesinin yüzde 0,025’i kadar. Atmosferindeki su miktarı ise toplam kütlesinin milyonda biri kadar.

Li, Gizmodo’ya verdiği röportajda, “İstatistiksel olarak konuşacak olursak su dünyaları, Dünya benzeri kayalık gezegenlerden daha çok olabilir. Belki de her tipik Güneş benzeri yıldız bir ya da daha fazla su dünyasına sahip ve belki de bizim Güneş sistemimiz daha az tipiktir. Genel olarak konuşacak olursak, kayalıklı dünyalar ve su zengini Neptün altı gezegenlerin olduğu gezegen sistemleri, Samanyolu’nda bizim güneş sistemimizden çok daha fazla olabilir” dedi.

Dünya’nın bariz bir yüzeyi bulunuyor ancak Neptün altı su dünyalarında bu böyle olmayabilir. Toplam kütlesinin yüzde 25’i ile yüzde 50’si su olan bu gezegenler tamamen su altında olabilir. Li’ye göre bu gezegenlerin “belli bir yüzeyi olabilir de olmayabilir de…”

Son güncelleme: 10:48 01.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı