• Turkhane Logo

En büyük internet ansiklopedisi hâlâ yasak

Halkın bilgi alma hakkını kısıtlayan Wikipedia yasağına ilişkin BirGün’e konuşan Akdeniz, “Milyonlarca içeriğe erişim engellenmiş durumda”dedi

18:00 26 Temmuz 2017 Çarşamba
En büyük internet ansiklopedisi hâlâ yasak
Halkın bilgi alma hakkını kısıtlayan Wikipedia yasağına ilişkin BirGün’e konuşan Akdeniz, “Milyonlarca içeriğe erişim engellenmiş durumda”dedi

Birgünün haberine göre; Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olarak bilinen Wikipedia’ya Türkiye’den erişim hâlâ sağlanamıyor. Yasak nedeniyle bilgiye ulaşmak isteyen yurttaşlar ise mağdur ediliyor. AKP Hükümeti tarafından Wikipedia’ya üç ay önce erişim engeli getirilmişti. Halkın bilgi alma hakkını kısıtlayan bu sansür kararına ilişkin BirGün’e konuşan bilişim uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ile birlikte sansür kararının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptıklarını hatırlattı. Akdeniz, “Erişimi engelleme kararlarına itiraz ettik, reddedildi. Hatta iki defa itiraz ettik” dedi. Akdeniz, AYM’nin kararını beklemeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurabileceklerini de kaydetti. Akdeniz şöyle devam etti: “Bu herhangi bir gazete veya dergide yayınlanan bir makalenin dava konusu yapılmasından farklı. Tüm bir platforma, yani milyonlarca içeriğe sadece hükümetin rahatsız olduğu iki tane içerikten dolayı erişim engellenmiş durumda.”

Sansür sistematik şekilde sürüyor

Sansür kararının demokratik toplumlarda kabul edilemez olduğunun altını çizen Akdeniz, AYM’nin Twitter ve Youtube kararlarını hatırlatarak, “O zaman da biz Kerem Altıparmak’la beraber Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştuk ve başarılı olmuştuk. Yasak aslında sadece Wikipedia ile de sınırlı değil. Dün (önceki gün) Sendika.org 54’üncü kez erişime engellendi. Benzer şekilde Dicle Haber Ajansı’nın web sitesi 40’tan fazla engellendi. Birçok benzer muhalif veya Kürt haber sitesi sistematik bir şekilde erişime engelleniyor. Sorun aslında Wikipedia değil, 5651 sayılı kanunun 8a maddesinden kaynaklanıyor. Başbakanlığa verilen bir yetki ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu aracılığıyla sistematik bir şekilde sansür uygulanıyor” diye konuştu.

Ne olmuştu?

29 Nisan’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet ansiklopedisi wikipedia.org’a erişimin idari tedbir kararı nedeniyle engellendiğini duyurmuştu. Erişim engelinin ilk saatlerinde yasağın nedeni açıklanmamış, ilerleyen saatlerde yandaş gazeteler, erişim yasağı kararının ‘bazı terör örgütleriyle Ankara’yı ilişkilendiren içerikler’ nedeniyle alındığını aktarmıştı. Daha sonra ise Wikipedia’nın iki konu başlığı nedeniyle engellendiği ortaya çıkmıştı. İki başlık şöyleydi: “Suriye İç Savaşı’na yabancı müdahalesi” ve “Devlet destekli terörizm.”

Son güncelleme: 18:00 26.07.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı