• Turkhane Logo

'Derin Zaman' deneyi: 40 gün boyunca bir mağarada yaşadılar

Fransa'da 15 gönüllü, insanın zorlu koşullara adapte olmasının sınırlarını ölçmek için 40 gün bir mağarada yaşadı. Deney sonunda alkışlarla yer yüzüne çıkan katılımcılar "Zaman daha yavaş geçti" dedi.

11:38 25 Nisan 2021 Pazar
'Derin Zaman' deneyi: 40 gün boyunca bir mağarada yaşadılar
Fransa'da 15 gönüllü, insanın zorlu koşullara adapte olmasının sınırlarını ölçmek için 40 gün bir mağarada yaşadı. Deney sonunda alkışlarla yer yüzüne çıkan katılımcılar "Zaman daha yavaş geçti" dedi.


Fransada insanın izolasyona ne kadar uyum sağlayabildiğini ölçme amaçlı bir deney için 40 gündür bir mağarada yaşayan 15 gönüllü gün ışığına çıktı.

Katılımcıların 40 gün boyunca dış dünyayla bağlantı kurmadığı, kendi elektriklerini üretmek zorunda olduğu deneyin direktörü Christian Clot, İçeride zaman daha yavaş geçiyor gibiydi dedi.


Deep Time (Derin Zaman) isimli deneyin amacı, insanların zaman ve mekân algısının olmadığı durumlara ne kadar adapte olabileceğini ölçmekti. Deney, Fransanın güneybatısındaki Ariegede bulunan Lombrives Mağarasında yapıldı.
  15 people in France just re-emerged from a dark cave where they spent 40 days entirely disconnected from the hyperconnected modern world in the name of scientific research pic.twitter.com/E0XcWhgW1X — Bloomberg Quicktake (@Quicktake) April 24, 2021
Yaşları 27 ile 50 arasında değişen, yedisi kadın sekizi erkek 15 katılımcı saatlerini ve cep telefonlarını dışarıda bıraktı; 40 gün boyunca mağarada yaşadı. Bu süreçte mağaranın sıcaklığı sabit olarak 12 derecede ve nem oranı da yüzde 95te tutuldu. 40 gün boyunca doğal ışık görmeyen, çadırlarda kalan katılımcılar bir bisikletle enerji üretti, 45 metre derindeki bir kuyudan su çekti.

Gönüllüler deney sürecinde saatleri, yani alışılmış zaman ölçütleri olmadan bazı görevleri yerine getirdi. Günlerini, vücut saatlerine ve uyku düzenlerine göre böldüler.

Mağaradan çıkacakları bir gün öncesinde haber verilen katılımcılar, cumartesi günü saat 10.30da, 40 gün sonra ilk kez gün ışığına çıktı. Bazılarının doğal ışıktan gözlerinin kamaştığı ve güneş gözlüğü taktıkları görülürken, projenin direktörü olan Fransız-İsviçreli araştırmacı Christian Clot içeride zamanın daha yavaş geçiyor gibi geldiğini söyledi. 33 yaşındaki gönüllü Marina Lançon, deneyin hayatı durdurmuş gibi hissettirdiğini belirtti.
  French volunteers leave underground cave after 40-day isolation study https://t.co/dlq3o3JPGb pic.twitter.com/gvdDwwRWRc — FRANCE 24 English (@France24_en) April 25, 2021
Katılımcıların mağaraya girmesinden önce, beyinlerindeki aktivite ve bilişsel fonksiyonları ölçüldü. Araştırmacılar, aynı değerleri 40 günlük mağara deneyiminden sonra da ölçüp karşılaştırma yapacak. Clot, deney için koronavirüsü pandemisinin dayattığı izolasyonun zaman algısı üzerindeki etkisinden esinlendiklerini belirterek, Bu gezegende insanlar olarak geleceğimiz farklılaşacak. Beyinlerimizin durum ne olursa olsun nasıl yeni çözümler bulduğunu daha iyi anlamalıyız dedi. Bazı araştırmacılar ise deneyi, bir kontrol grubu olmaması nedeniyle eleştirdi. 


 

Son güncelleme: 11:38 25.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı