• Turkhane Logo

Büyük Piramitte gizli oda bulundu

Bilimde çığır açan bir teknik kullanıldı.

10:19 03 Kasım 2017 Cuma
Büyük Piramitte gizli oda bulundu
Bilimde çığır açan bir teknik kullanıldı.

Mısır’daki Giza Piramitleri’nde gizli bir oda bulan bilim insanları tarihi bir keşfe imza attı.

Bilim dergisi Natureda yayımlanan bir makalede, uluslararası bir ekibin Mısırdaki Giza Piramitlerinin en büyüğü olan Büyük Piramitte yer alan 30 metre derinliğinde bir oda keşfettiği açıklandı. Büyük Galerinin üstünde yer alan oyuk şeklindeki boşluğun diğer geçitlerle bağlantısının bulunmadığı ve işlevinin ne olduğunun henüz anlaşılamadığı ifade edildi.

Uzmanlar, Büyük Piramitte 19uncu yüzyıldan beri böyle bir keşif yapılmadığını belirtti.

Boşluğu bulan ScanPyramids proje ekibi bu keşfi kozmik ışın görüntüleme tekniği kullanarak yaptı. Keşif, bu yönüyle bilim dünyasında, arkeolojide modern parçacık fiziğinin işlevselliğini kanıtlaması açısından önemli bir adım olarak yorumlandı.

BİR İLK GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Projenin mimarlarından Mehdi Tayoubi, Bu bir ilk ifadesini kullanarak, Bir ya da birden fazla yapıdan oluşuyor olabilir. Bir başka Büyük Galeri de olabilir. Bir oda olabilir, her şey olabilir dedi.  Tayoubi, boşluğun piramidin inşasından itibaren gizli tutulduğunu düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Nasıl inşa edildiklerine ilişkin hâlâ bir görüş birliği bulunmayan Giza Piramitlerinde yapılan her keşif uzmanlar açısından büyük önem taşıyor.

Bu piramitlerden 140 metre yüksekliğindeki Büyük Piramit, 4üncü Hanedanlığın 2nci Firavunu Khufu ya da bilinen adıyla Keops adına yaptırılmış olması nedeniyle Keops Piramidi olarak da anılıyor.

SIRLAR AYDINLANABİLİR

139 metre uzunluğunda ve 230 metre genişliğinde olan Keops Piramidinin nasıl inşa edildiğine dair net bir bilgi yok.

Ancak Telegraph gazetesine konuşan Cambridge Üniversitesinin Arkeoloji ve Mısır Bilimi bölümlerinde kıdemli akademisyen olan Dr. Kate Spencee göre Büyük Boşlukun Mısırlıların Piramitlerin yapımında kullanılan büyük kayaların içeri nasıl sokulduğunu açıklayabilir:

Bu buluş gerçekten çok heyecan verici, bir nevi gizli bir bölüm.

Bunun piramidin merkezine büyük kayaları taşımak için kurulan eğimli rampa olduğunu ve daha sonra inşaatçıların burayı mühürlediğini düşünüyorum. Oryantasyonu kayaların dengesini dağıtan bölümün üzerindeki granit çatı direklerine doğru gidiyor.

Bu gizli bir defin odası kadar kulağa heyecanlı gelmese de içeride rampa kullanıldığına dair ilk kanıt olabilir, bu da bize büyük kayaların nasıl konumlandırıldığına ve piramitlerin nasıl inşa edildiğine dair önemli bir bilgi verebilir.

Son güncelleme: 10:19 03.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı