• Turkhane Logo

​Apple bilgisayarlara güncelleme: İşte Catalina ile gelen 10 yenilik

Apple'ın bilgisayarlar için tanıttığı yeni Mac işletim sistemi, herkes için ücretsiz olarak indirmeye açıldı. Merak beklenen macOS Catalina yayında.

13:37 08 Ekim 2019 Salı
​Apple bilgisayarlara güncelleme: İşte Catalina ile gelen 10 yenilik
Apple'ın bilgisayarlar için tanıttığı yeni Mac işletim sistemi, herkes için ücretsiz olarak indirmeye açıldı. Merak beklenen macOS Catalina yayında.





Peki yeni işletim sistemi hangi cihazlara yüklenebilecek, ne gibi yenilikler getiriyor? Mac dünyasının en yeni işletim sistemi, baktığımızda ilk olarak artık çok eskiyen iTunes’u tarihe gömerek karşımıza ayrı Apple Music, Apple Podcasts ve Apple TV uygulamalarını çıkarıyor.


Birçok kişinin merakla beklediği Sidecar özelliğiyle iPad’leri kablosuz bir ikinci monitör haline getirebilen yeni sürüm, bu sayede Mac dünyasına Pencil desteğini de getiriyor. Sesli kontrol özelliği dikkat çeken yeni sürüm, böylelikle özellikle engelli kişiler için harika olmak üzere yepyeni bir dönemi başlatıyor.

Webteknodaki haberde ise Catalinanın özellikleri şöyle sıralanıyor:

1. Müzik, film ve podcastleri ayrı uygulamalarda yönetin

iTunes artık bizimle değil, bunun yerineyse Apple Müzik, Apple TV ve Apple Podcastleri bizi karşılıyor ve Finder, gerektiğinde mobil cihazları yedekleme ve geri yükleme rolünü üstleniyor. Bu birbirinden ayrı olan uygulamalar, değiştirilmeleri gereken iTunesun farklı bileşenlerinden tamamen farklı değil ve her şeyin macOS Catalinada erişilmesi daha düzenli ve daha kolay bir hale getirilmiş durumda.

Örneğin, Apple Music uygulaması hem Apple Music abonelik servisini hem de yıllar boyunca oluşturmuş olabileceğiniz eski iTunes kütüphanesini içerir. Çalma listeleriniz ise hala mevcut ve siz de akıllı çalma listeleri oluşturabilirsiniz.

2. iPadinizi ikincil ekran olarak kullanabilirsiniz

iPad sahipleri için en ilginç yeni macOS Catalina özelliğinin iPadi ikincil ekran olarak kullanmanızı sağlayan Sidecar olduğunu söyleyebiliriz. Bunu yapmak içinse ya iki cihazı bir kablo ile birbirinize bağlamanız ya da aynı Wi-Fi ağına bağlı olmanız gerekiyor. Bu sayede iPad’inizdeki araçları ve paletleri kullanırken çalışmanızı Mac’inizde görüntüleyebilir veya her iki ekranın da aynı şeyi göstermesini sağlayabilirsiniz.

3. Screen Time ile çocuklarınıza sınırlar koyabilirsiniz

macOS Catalina, sevdiğiniz tüm Ekran Süresi özelliklerini Mac’te sunarak nelere ne kadar vakit ayırdığınızı daha iyi görmenize yardımcı oluyor. Tüm aygıtlarınızdaki uygulamalar ve web siteleri için kullanım sürenizi izleyebilir, âtıl süre ayarı yapabilir ve sınırlar belirleyebilirsiniz. Ayrıca Aile İçi Paylaşım ile çocuklarınız için uygulama ve iletişim sınırları tanımlayarak doğru şeylere odaklanmalarını da sağlayabilirsiniz.

4. iPad için yapılmış uygulamaları çalıştırabilirsiniz

Catalyst, macOS Catalina ile birlikte sunulan yazılım geliştiriciler için bir araçtır, böylece uygulamaların iPadden Mace aktarılmasını kolaylaştırır. Bu uygulamalar, diğer Mac uygulamalarıyla uyum içinde çalışıyor ve böylece sürükleyip bırakarak birinden diğerine içerik taşıyabiliyorsunuz. 

5. Macinizi daha kolay bulabilirsiniz

Yeni sunulan “Bul” uygulaması, “iPhone’umu Bul” ve “Arkadaşlarımı Bul” uygulamalarını Mac, iPad ve iPhone’da kullanımı kolay tek bir uygulamada bir araya getiriyor. Bul uygulaması, offline veya uykuda olsa bile kayıp Mac’inizi bulmanıza yardımcı olabiliyor. Bunun için yakınlardaki aktif Apple aygıtları tarafından algılanabilecek Bluetooth sinyalleri gönderiyor. Bu aygıtlar Mac’inizin algılanan konumunu iCloud’a iletiyor ve böylece “Bul” uygulamasıyla aygıtınızın yerini belirleyebiliyorsunuz.

6. Notlarınızı daha kolay yönetebilirsiniz

Apple’ın açıklamalarına göre yeni galeri görünümü ve daha güçlü arama özellikleri, notlarınızı hiç olmadığı kadar hızlı bulmanızı sağlıyor. Paylaşılan klasörler sayesinde bir notlar klasörünün tamamı üzerinde başka bir kişi veya grupla iş birliği içinde çalışabiliyorsunuz. Böylece tüm not klasörlerini aynı anda paylaşarak uygulamayı iş birliği açısından daha kullanışlı hale getirebilirsiniz.

7. Anımsatıcılarınızı daha kolay yönetebilirsiniz

Tamamen yeniden geliştirilen Anımsatıcılar uygulaması, yenilenen tasarımının yanı sıra anımsatıcıları kolayca oluşturmanız, düzenlemeniz ve takip etmeniz için de yeni yollar sunuyor. Bu sayede yeni akıllı listeler özelliği, yaklaşan anımsatıcılarınızı otomatik olarak organize ediyor ve gösteriyor. 

8. Apple hesabınıza macOStan erişebilirsiniz

Artık Apple hesap bilgilerinize doğrudan Sistem Tercihlerinden erişebilirsiniz ve bu küçük bir değişiklik gibi görünse bile potansiyel olarak çok faydalı bir seçenek. Bu özellik sayesinde kayıtlı cihazlarınızı, ödeme ve gönderim ayrıntılarınızı gibi seçenekleri görüntüleyebilir, işlerinizi daha kolay halledebilirsiniz.

9. Pek çok şeyi sesle yapabilirsiniz

WWDC 2019daki demolardan biri, macOS Catalina işletim sisteminin tamamının sesli komutlarla çalışabileceğini gösterdi. Bunu yapmak içinse Apple Menüsünü açın, Sistem Tercihlerini seçin ve ardından yeni seçeneği bulmak için Erişilebilirlik’e gidin. Özelliğin etkin olduğundan emin olmak için Sesle Kontrolü seçin ve çalışacak ses komutlarının bir listesini görmek için Komutları tıklayın.

10. Apple Arcadee erişim

Apple, yeni platformu Apple Arcade ile Mac’ler için 100’den fazla yeni oyuna sınırsız erişim veriyor. Apple, bu platformu ilk ay ücretsiz olarak tüm kullanıcılarına sunuyor. Ayrıca Mac’inizde oynamaya başladığınız oyunları daha sonra iPhone, iPad ve Apple TV’nizde devam edebilirsiniz.

Son güncelleme: 13:37 08.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı