• Turkhane Logo

2000 yıllık fizik problemi çözüldü: Artık daha kaliteli ve ucuz lensler üretilebilecek"

Küresel sapma" denilen fotoğraftaki netliğin tüm noktalarda eşit olmaması sorunu Meksikalı bir fizikçi tarafından çözüldü.

11:19 08 Ağustos 2019 Perşembe
2000 yıllık fizik problemi çözüldü: Artık daha kaliteli ve ucuz lensler üretilebilecek
Küresel sapma" denilen fotoğraftaki netliğin tüm noktalarda eşit olmaması sorunu Meksikalı bir fizikçi tarafından çözüldü.



Meksikalı bir fizikçi, “küresel sapma” olarak tanımlanan hangi ekipmanla çekilirse çekilsin fotoğraftaki netliğin tüm noktalarda eşit olmaması sorununu çözüme kavuşturmanın yolunu buldu.

Bir fotoğraf karesinin merkezi çok aşırı net olabilir ancak kenarlarında her zaman bir bulanıklık vardır.


Fotoğrafçılık dünyasının tarihi problemi denilebilecek “küresel sapma” adı verilen bu problem nihayet çözüldü. En pahalı ve en kaliteli lenslerde bile önüne geçilemeyen netlik sorununun nasıl aşılacağı keşfedildi.

Kağıt üzerinde kavisli bir cam, mercek içinden geçen tüm ışık ışınlarını odak noktası olarak bilinen tek bir hedefe yönlendirebilir. Ancak bu, gerçek dünyada hiç de bu şekilde olmaz.

Mercek boyunca ışık kırılmalarındaki farklılıkların yanı sıra şekil ve kullanılan materyal bu ışık ışınlarının bir kısmını, özellikle de kenarlardan girenleri hedefinden uzaklaştırır. Ne Newton ne de Diocles bu sorunun üstesinden gelemedi.

Günümüzde tasarımda ve üretimde yapılan gelişmeler, lens üretim tekniklerinin mükemmel netlikte fotoğraflar çıkarmak için ne kadar geliştiğini gösteriyor. En önemli tekniklerden biri de küresel olmayan merceklerin kullanılması. Böylece küresel sapmaya bir karşılık veriliyor ve ışınlar hedeflerine daha iyi doğrulukta ulaşıyor.

Bu mercekler tam küre şekline sahip değil. Ayrıca mercek üreticilerinin her ürün için farklı bir küresel olmayan mercek ile ortaya çıkmaları gerektiğinden, üretimi ve tasarımı oldukça pahalı ve zor olabiliyor.

Ancak Meksika’daki Tecnológico de Monterrey’de doktora öğrencisi olan Rafael G. González-Acuña sayesinde bu yöntem değişecek.

MÜKEMMEL TASARIM İÇİN GEREKEN TAM SAYILARI VERECEK

Aylarca süren çalışmalardan sonra, 1949 yılında Wasserman-Wolf problemi olarak ortaya çıkan ve on yıllarca matematikçilerin sınırlarını zorlayan bu probleme analitik bir çözüm sağlayan bir denklem geliştirdi.

Bu denklem, mercek üreticileri için herhangi bir küresel sapmayı tamamen ortadan kaldıran bir mercek tasarımını mümkün kılacak nitelikte.

Objektifin boyutu, yapıldığı malzeme veya ne için kullanılacağı önemli değil. Bu denklem bir merceğin optik olarak mükemmel olacak şekilde tasarlanması için gereken tam sayıları verecek.

Yapılan bu gelişme yalnızca parasıyla tam netliği elde edemeyen fotoğrafçıları sevindirmeyecek. Mikroskop ve teleskop gibi gelişmiş görüntü netliğinin başka keşiflere yol açabileceği cihazlarda da bilimsel görüntülemeyi iyileştirecek.

Hepsinden öte, ortalama bir tüketici bile González-Acuña’nın çalışmalarından faydalanacak. Akıllı telefonlardan bas-çek özellikli kameralara kadar her şeyde daha iyi görüntü kalitesi sunacak.

Aynı zamanda şirketlerin daha az uğraşarak daha basit lensler tasarlayabilmelerine imkan tanıyacak. Böylece üretim maliyeti düşecek ve satış fiyatları da orantılı olarak etkilenecek.

Son güncelleme: 11:19 08.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı