• Turkhane Logo

Yerel seçim, Fırat'ın doğusu ve Cumhur ittifakının vurmak istediği 'beş kuş'...

Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan "Cepheleşen siyasi ortamda ‘Bir taşla beş kuş vurma’ hamlesi" başlıklı yazısında, Erdoğan-Bahçeli ikisinin, yerel seçimi tam bir kamplaşma tablosuna dönüştürdüğünü söyledi:

16:13 14 Aralık 2018 Cuma
Yerel seçim, Fırat'ın doğusu ve Cumhur ittifakının vurmak istediği 'beş kuş'...
Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan "Cepheleşen siyasi ortamda ‘Bir taşla beş kuş vurma’ hamlesi" başlıklı yazısında, Erdoğan-Bahçeli ikisinin, yerel seçimi tam bir kamplaşma tablosuna dönüştürdüğünü söyledi:





Gündemde olan seçim, yerel seçimdir. Dolayısıyla adayların belirlenmesi, seçimi motive eden taleplerin yerel talepler olması yerel seçimin doğası gereğidir. Ancak seçime üç buçuk aydan fazla bir zaman varken Erdoğan-Bahçeli ittifakının motive ettiği tablo bir “gerilim”, bir “cepheleşme” tablosudur.


Bu cepheleşmenin arkasında, hiç kuşkusuz ki, asıl olarak “tek parti tek adam rejimi”nin inşasını esas alan strateji vardır.

İki partinin ittifakını Ayrı ayrı seçime gidilirse AKP’nin büyük kentler başta olmak üzere seçimi kaybedeceği apaçık hale gelmiştir diye yorumlayan Çaralan normal bir seçimin iki partinin de işine gelmediğini belirtiyor ve Fıratın doğusunun bu yüzden gündeme geldiğini savunuyor:

Nitekim 24 Haziran seçiminde Erdoğan’a OHAL’in oluşturduğu ağır siyasi iklim de yetmemiş, “Afrin harekatı” düzenlenerek OHAL’e “savaş hali” eklenmiştir.

Erdoğan, bir zamandan beri slogana dönüştürdüğü, “Bir gece ansızın gelebiliriz” genel söylemini somutlaştırdı. “Birkaç gün içinde ‘Fırat’ın doğusu’na giriyoruz” diyerek, medyadaki gazeteci kılıklı “generallerini” harekete geçirdi. Hatta iki günden beri “havuz medyası”nın sınırı aşıp komşu topraklara “girdiğini” bile söyleyebiliriz!

Harekatın sınırlı dahi gerçekleşse; sınır içindeki siyasi amaçlı operasyonun sonuçlarının son derece yakıcı ve yıkıcı olacağını belirten Çaralan yazısını şöyle sürdürüyor:

Çünkü böylece Bahçeli-Erdoğan ikilisi;

1) Ülkeyi savaş ortamına sürükleyerek, seçimde vatandaşın tartışarak tercih yapmasının önünün kesilmesi ve egemen havaya göre oy kullanmasını sağlamak,
2) Yerel seçime “Cumhur İttifakı” altında girilmesini istemeyen yöneticileri ve yerel örgütlerin itirazlarını bastırmak, 
3) CHP-İYİ Parti arasındaki “iş birliği” ve “güç birliği”ni bozmak(*),
4) CHP içinde ve oy veren, verecek olan kesimde kargaşaya yol açmak, 
5) Böyle bir harekatın yarattığı ortam kullanılarak HDP’nin seçim çalışması yapmasını imkansız hale getirmek istemektedir.

Böylece Erdoğan-Bahçeli iktidarının “Fırat’ın doğusu”na yönelik bir askeri harekatla “beş kuş” birden vurmayı planladığını ifade eden Çaralan yazısını şöyle tamamlıyor:

Bu da açıkça göstermektedir ki, “Fırat’ın doğusu” ülke güvenliği, “memleketin bekası” sorunu değildir. Bu harekatın tamamen siyasi ve “Yerel seçimin götürülmesi” amacıyla düzenlenen bir harekat olacağını söylemek, gerçeğin kendisini söylemek olacaktır.

 

Son güncelleme: 16:13 14.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı