• Turkhane Logo

Yeni siyasi denklemler ve Erdoğan’ın olası hamleleri

Türkiye 31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktı. Beka söylemi, milliyetçiliğin yükseltilmesi ve halkın korkutulması politikası, vatandaş nezdinde beklenen etkiyi göstermedi. Peki Erdoğan bundan sonra hangi hamleleri yapacak?

15:08 02 Nisan 2019 Salı
Yeni siyasi denklemler ve Erdoğan’ın olası hamleleri
Türkiye 31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktı. Beka söylemi, milliyetçiliğin yükseltilmesi ve halkın korkutulması politikası, vatandaş nezdinde beklenen etkiyi göstermedi. Peki Erdoğan bundan sonra hangi hamleleri yapacak?





Boldun seçimlerle ilgili analizi şöyle;


İstanbul ve Ankara’yı kaybeden AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, geleneksel hale getirdiği balkon konuşmasını tek başına yaptı. Bakanların inci gibi dizildiği, aile fertlerinin boy gösterdiği balkon konuşmalarından eser yoktu. Konuşmasında birinci partiyiz dese de, aldığı büyük yaranın oluşturduğu hayal kırıklığı mimiklerine yansıdı.

BAŞARISIZLIĞI ADAYLARIN PERFORMANSINA BAĞLADI

Erdoğan balkondan, yaptığı mitingleri, televizyon konuşmalarını anlattı, çok çalıştım mesajı verdi. Seçim başarısızlığını adayların ve teşkilatların yeterince çalışmamasına bağladığını, üstü kapalı bir şekilde anlattı. Önümüzdeki günlerde parti içerisinde kesilecek faturaların sinyaliydi bu sözler.

EKONOMİK KRİZ ERKEN SEÇİM GÜNDEMİNİ AÇACAK

Erdoğan konuşmasında artık 4.5 yıl seçim yok diyerek, erken seçim tartışmalarının önünü kesmeye çalıştı. Muhalefet de erken seçim tartışmalarını sürece bıraktı. Muhalefet ekonomik krizin iktidar üzerindeki etkilerinin, olağan bir seyirle görülmesini, ardından seçim tartışmalarını başlatmayı hedefliyor.

VATANDAŞA MESAJI ALDIK DENİLECEK

Erdoğan’ın yaşanan krizi yönetmek için ilk hamlesini kabinede yapacağı konuşuluyor. Ekonomideki kötü gidişat, seçimlerden alınan başarısız neticeler, parti içerisindeki yenilenme ile aşılmaya ve vatandaşa ders çıkardık, gerekli hamleleri yapıyoruz mesajı verilmeye çalışılacak. Kabinede en çok merak edilen ekonomi yönetimine ilişkin değişiklik yapılıp yapılmayacağı olacak.

BABACAN VE ŞİMŞEK’E KABİNEDE GÖREV VERİLİR Mİ?

Bir taraftan damattan duyulan rahatsızlık, diğer taraftan ise yeni bir parti kurulacağı iddiaları; Erdoğan’ı, Ali Babacan, Mehmet Şimşek ikilisini yeniden göreve getirme girişiminde bulunmaya itebilir. Seçim sonuçlarının ardından bu gündemde giderek ısınan yeni partinin aktörü bu isimlerin böyle bir teklifi kabul edip etmeyecekleri ise şüpheli.

YILDIRIM VE ÖZHASEKİ’NİN AKIBETİ NE OLACAK?

Erdoğan’ın siyaset tarzının pek de vefa üzerine kurulu olduğu söylenemez. Erdoğan ters düştüğü veya istemediği isimleri bir anda siyasi denklemin dışına itmekten çekinmeyen bir siyasetçi. Bir zamanlar Erdoğan’ın sağ kolu olan, Efkan Ala, Yalçın Akdoğan, Bülent Arınç, Beşir Atalay ve daha çoğaltılabilecek bu isimlerin akıbeti ortada. Dolayısıyla İstanbul ve Ankara’yı kaybeden Binali Yıldırım ve Mehmet Özhaseki’nin de en yumuşak tabir ile dinlenmeye alınacağı açık.

SÜLEYMAN SOYLU KOLTUĞUNU KORUYABİLECEK Mİ?

Bu seçimlerin ençok eleştiri alan ismi ise şüphesiz İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. Soylu gerek seçim meydanlarında halkı, ve Kürtleri tehdit eden dili nedeniyle, gerekse seçim sonuçlarına etki edecek hamleleri ile çok eleştirildi. Seçim sonrası pek ortada görünmemesi ilginç. Halk nezdinde çok itici bir siyaset anlayışı izleyen Süleyman Soylu’nun da İçişleri Bakanlığı koltuğunu kaybetmesi gündemde.

PERİNÇEK NE DEMEK İSTEDİ?

Erdoğan’ı bir süredir birlikte yol aldığı Ergenekon’un da gözden çıkarmış olabileceği konuşuluyor. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, seçim sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında AKP iktidarının sonunun geldiğini belirtti. Türkiye’nin çalkantılı bir döneme girdiğini söyledi. “Hükümet, iktidar sorunu var. Artık Türkiye’yi AK Parti tek başına yönetemez.” dedi.

YÜZDE 50 BARAJI NASIL AŞILACAK?

MHP’ye muhtaç hale gelmiş bir AKP’nin, özellikle de kendi içerisinden yeni bir partinin çıkması durumunda mevcut durumundan daha geriye düşeceği açık. Yeni sistemde kendini yüzde 50 barajına mahkum eden Erdoğan, sadece MHP’nin desteği ile yüzde 50’leri bir daha bulamayabilir. Bunun için de yeni formüller üzerinde çalışması gerekebilir.

SİYASET SÜPRİZ GELİŞMELERE AÇIK

Yerel seçimlerin en başarılı partisi, her ne kadar kendi hanesine yeterince sayı yazdıramasa da hiç şüphesiz HDP oldu. Batıda kaybettirme politikası ile Cumhur ittifakına büyük darbe vuran HDP’nin önümüzdeki dönemde de siyasi denklemlerde önemli rol oynayacağı açık. Erdoğan’ın yeniden eski gücüne kavuşmasının yolu Kürt seçmenle arasına koyduğu mesafeyi kaldırmasından geçiyor. Bakalım siyaset süpriz gelişmelere açık…

Kaynak: BOLD

 

Son güncelleme: 15:08 02.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı