• Turkhane Logo

Yeni nesil soykırım yazılımı: Fetömetre

Huawei’in Çin hükumeti için ürettiği Uygur Türklerini tespit etme yazılımının bir benzeri olan Fetömetre, 78 ana ve 253 alt kriterle Hizmet Hareketi gönüllülerini tespit ediyor.

13:21 10 Mart 2021 Çarşamba
Yeni nesil soykırım yazılımı: Fetömetre
Huawei’in Çin hükumeti için ürettiği Uygur Türklerini tespit etme yazılımının bir benzeri olan Fetömetre, 78 ana ve 253 alt kriterle Hizmet Hareketi gönüllülerini tespit ediyor.



Fetömetre’den 4 puan alan kişi Gülenist olarak niteleniyor. Önce işinden atılıyor sonra da hakkında terör soruşturması başlatılıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hizmet Hareketi’ne yönelik başlattığı imha planının en ilginç ve dikkat çeken aracı Fetömetre ismi verilen bilgisayar yazılımı.


Yazılımı, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı geliştirdi ve öncelikle Deniz Kuvvetleri’nde uygulandı. Erdoğan’a yakın isimlerden Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, yazılımın toplumun tüm alanlarında uygulanmasını isteyenlerden.

Hacısalihoğlu’na göre Gülenistleri temizlemek, virüs temizliği hassasiyetinde yapılmalı.


Cihat Yaycı

ERDOĞAN İÇİN RİSKLİ

turkishminute.com’dan Cevheri Güven’in haberine göre Fetömetre yazılımını toplumun her alanında uygulamak Erdoğan iktidarı için oldukça riskli. Yazılımın kriterleri milyonlarca kişiyi Gülenist olarak etiketleyecek kadar hassas. Buna Erdoğan’ın yakın çevresindekiler dahil.

Fetömetre yazılımı 78 ana ve 253 alt kriterden oluşuyor ve bu kriterin puanlamasıyla kişinin Gülenist olup olmadığına karar veriliyor. Başlangıçta 58 olan kriterler her geçen gün artıyor ve yazılımdan 4 puan alan kişinin Gülenist olduğuna karar veriliyor.

Yazılıma kişinin kimlik bilileri, eğitim bilgileri, aldığı okul notları, ailesi ve akrabalarıyla ilgili bilgiler, evlilik hikayesi, finansal geçmişi, katıldığı kurslar, yüksek lisans ve doktora durumu, gibi başlıklar altında onlarca detay giriliyor.

Alt kriterlerde dikkat çekici detaylar var. NATO görevlerinde bulunma ya da doktora yapma yazılımın algoritmasına göre Gülenist olma göstergesi.

Askeri ataşelik yapanlar ya da NATO görevinde bulunanlar yazılıma göre potansiyel Gülenist ve 0.300 puan veriliyor.

Evlenirken nişan töreni ya da düğün töreni yapmamak da algoritmanın puanlandırdığı kriterlerden biri. Algoritmaya göre Ordu’ya ait tesislerde düğün yapmayanlar, aileleriyle ilgili bazı bilgileri gizlemeye çalışıyorlar ve potansiyel olarak şüpheliler.

YENİ NESİL SİLAH SİSTEMİ

Yazılım bir amiral tarafından tasarlandığı için yeni nesil silah sistemlerini andırıyor. Yüklenen algoritmalara göre düşmanı yapay zekayla tespit edip imha etme üzerine kurulu yeni silah sistemlerinin mantığı, Fetömetre yazılımında da kullanılmış.

Sistem sadece şuan hayatta olan Gülenistlerin değil, ölmüş ya da kamu görevinden emekli olmuş Gülenistleri de tespit ediyor. Bu doğrultuda yıllar önce emekli olmuş 1512 subayın rütbeleri iptal edildi. Sistem akrabalık bağı algoritması üzerinden Gülenistlerin gelecekte doğacak çocuklarını da takip kapsamına alıyor.

Sıkı bir Erdoğan destekçisi olan yazar Ferhat Ünlü, sistemi şu sözlerle tarif ediyor: “Girilen bilgiler eğer bu kriterlerden biri, birkaçı ile uyuşuyorsa yazılım sinyal veriyor. Filmlerde gördüğümüz DNA eşleştirmelerine benzer biçimde… Madem DNA dedik, şu teşbihle bitirelim: Fetömetre, âdeta mutantlara dönüşmüş örgütün kripto neferlerinin DNA haritasının çıkarılmasına yarıyor.”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 15 Temmuz 2016 ile 2020 Aralık ayı arasında 20 bin 566 subay ve astsubay ihraç edildi. 11 bin 150 asker hakkında ise soruşturma sürüyor.

Tüm bu rakamlar arasında Deniz Kuvvetleri’nden ihraç edilen asker sayısı 3 bin 934 kişi. 251 emekli denizcinin rütbeleri geri alındı. Bunlardan 2 bin 620’si Fetömetre tarafından tespit edildiği için ihraç edilen isimler.

Hükümet kararıyla Fetömetre, şimdi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda kullanılmaya başladı.

GAZETECİ ARSLAN: FETÖMETRE’NİN AMACI TSK’YI DİZAYN ETMEKTİ

Gazeteci Adem Yavuz Arslan’a göre Fetömetre kriterlerine göre, programın tasarımcısı Amiral Cihat Yaycı da Gülenist çıkıyor. Programa göre Amiral Yaycı’yı puanlayan gazeteci Yavuz, 5.8 rakamına ulaştı. 4 rakamının üzerindekiler Gülenist olarak Ordu’dan atılıp tutuklanıyorlar.

Gazeteci Arslan daha ilginç bir bilgi veriyor; “Cihat Yaycı bu yazılımı istihbarat kıdemli başçavuş Mehmut Taşçı’ya yaptırdı. Taşçı’yı aylarca çalıştı ve sonra ‘Fetömetre’ye takıldı’ diyerek onu da ihraç ettiler. Ama programa takılan Albay Fahri Can Yıldırım ise listeden çıkartıldı.”

Arslan’a göre Avrasyacı ya da ulusalcı olarak bilinen subaylar programa takılınca haklarında hiçbir işlem yapılmıyor. Arslan şöyle konuşuyor:

“Fetömetre denen olayın hukukla ilgisi yok. Amaç TSK’nın siyasi iradenin arzusuna göre yeniden dizayn edilmesiydi ve amaç zaten hasıl oldu.”

CİHAT YAYCI’NIN ORDU İÇİNDEKİ FİŞLEME ÇALIŞMALARI

Amiral Cihat Yaycı, 15 Temmuz’la ilgili yaptığı açıklamalarda 2013 yılından itibaren Tayyip Erdoğan’ın bilgisi doğrultusunda çalıştığını söyledi. Yaycı’nın sözünü ettiği çalışma subayların fişlenmesiyle ilgili yapılan çalışmaydı. Yaycı, 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen başarısız darbe girişiminin olduğu gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte Marmaris’te tatildeydi. Erdoğan’ın CNNTürk televizyonuna Facetime üzerinden bağlanarak halkı sokağa çağırdığı konuşmasında, arkadan duyulan ve Erdoğan’a ne söylemesi gerektiği yönünde sufle veren ses Cihat Yaycı’ya aitti. Bu bilgi darbe girişiminden yaklaşık iki yıl sonra ortaya çıktı.

FETÖMETRE İLHAM OLDU

Fetömetre yazılımı toplumun farklı alanlarında da kullanılmak için ilham oldu. Örneğin Sosyal Güvenlik Kurumu, Gülenistlerin sigorta numaralarının yanına “Kod:36” notu düştü. Herhangi bir Gülenist, işe başvurduğunda bu kod, işveren tarafından otomatik olarak görülüyor. İşverenleri tedirgin edecek bu uygulama yaklaşık dört yıldır sürüyor.

Adli Tıp Kurumu çalışanı İsmail Eren tarafından sosyal medya için geliştirilen başka bir yazılım ise  Twitter kullanıcılarını çeşitli algoritmalar kullanarak listelemeyi içeriyor. Yazılım, Adli Tıp Kurumu’nun web sayfasında Gülen Hareketiyle iltisaklı Twitter kullanıcılarının makine öğrenmesi ile otomatik tespiti için geliştirildiği yazılıyor. Projenin geliştiricisi ve finansörü de Adli Tıp Kurumu.

Yazılım ve algoritmaların Gülen Hareketi’ne yönelik soruşturmalarda tam olarak ne boyutta kullanıldığı bilinmiyor. Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun verilerine göre Türkiye’de 2016 yılından 2020 sonuna kadar 597 bin 783 kişi hakkında Gülen Hareketi üyesi oldukları için soruşturma başlatıldı. 282 bin 790 kişi gözaltına alındı ve 94 bin 975 kişi tutuklandı.

BENZERİ ÇİN’DE

BBC’nin aktardığına göre; Huawei, Çin’de sokakta yürüyen Uygurların tespitini sağlayan bir teknoloji geliştirdi. Huawei bu sistemin patentini almak için, Çin Bilim Akademisi ile birlikte ilk olarak Temmuz 2018’de başvuruda bulundu. Yazılım, yapay zekayla Uygurların ortak davranışlarını belirleyip, kişinin Uygur olup olmadığını tespit için kullanılıyor.

Türkiye’de Gülen Hareketi gönüllüleri için geliştirilen Fetömetre ise 2017’den beri aktif olarak kullanılıyor.

Son güncelleme: 13:21 10.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı