• Turkhane Logo

Uğur Civelek: Hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağı sinyalleri var

Türkiye'de ekonomik kriz en önemli sorunlardan biri olarak tırmanmaya devam ediyor.

08:51 23 Nisan 2019 Salı
Uğur Civelek: Hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağı sinyalleri var
Türkiye'de ekonomik kriz en önemli sorunlardan biri olarak tırmanmaya devam ediyor.



İktidar, sorunlara çözüm ararken geçici adımlar atma peşinde. Dünya yazarı Uğur Civelek, Gelir dağılımında yaşanan bozulmanın, doğrudan ve dolaylı etkileri hesaba katılmaz ise öne sürülen tasarımların başarı şansı olmayabilir diyor.

Kısa vadede beklentileri yönlendirerek durumu idare etmeye çalışmanın, orta vadede kırılganlığı artırmak ve riskten kaçınma eğilimini güçlendirmek dışında pek bir işe yaramayabileceği uyarısı yapan ekonomist,  

Borç alacak zincirindeki kırılmaları sermaye kesimlerine güven vererek durdurmaya ve onarmaya odaklanmış yapısal reformlar, umulanın tam aksine sorunları iyice ağırlaştırabilir görüşünü dile getiriyor.

Sürdürülebilir olmayan eğilimler ile geleneksel olmayan ekonomi politikalarının ortak ürünüdür, gelir dağılımının bozulması diyen Civelek, Faaliyet gelirleri erir ve rekabet koşulları olumsuzlaşır iken, bollaşan krediler ve faaliyet dışı gelir yaratmak üzere alınmış kaldıraçlı pozisyonların refah etkisi bir süre için gerçeklerin gizlenmesine yardım etmiş olabilir. Günün kurtarılmasına yardım eden bu kısa vadeli eğilimler ömrünü tamamladığında karşımıza çıkan gerçekler çok ürkütücü olmaya adaydır ifadesini kullanıyor.

Civeleke göre, son yıllarda kronikleşen kaynak sıkıntıları, hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağının sinyallerini veriyor:

Paranın devir hızındaki düşüşe rağmen işsizlik ve enflasyonda gözlenen eş anlı yukarı yönlü baskılar, en kötünün geride kalmadığını anımsatan sinyaller niteliğinde olabilir. Ekonomi cephesinde istikrarsızlıkların büyümesi, siyasi ve sosyal algıları aynı yönde etkileyerek güven bunalımını derinleştirebilir.

Civelek, Yapısal Reform Adımları adı altındaki ekonomi programlarının gelir dağılımında bozulmayı ve sebep olabileceği olumsuzlukları görmezden geldiği görüşünü dile getiriyor. 

Bizi kırılgan olarak yaftalayanların önemli bir kısmı durumun farkında diyen Civelek, Yaşayacaklarımız konusunda yalnız kalmayacağımız da kesin; gelişen ekonomilerin önemli bir kısmı da peşimizden gelecek ve bizi yalnız bırakmayacak! İşte o zaman, çok bilen ve kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmeyenler de bu olumsuzlukların küresel sonuçlarından etkilenecek yorumunu yapıyor.

Son güncelleme: 08:51 23.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı