• Turkhane Logo

Türkiye yangınlara havadan müdahale isterken damacanaya muhtaç oldu

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde başlayan yangınların tahribatı her geçen dakika katlanıyor. Yeni yangınların başladığı Muğla’nın Milas ilçesindeki tüm vadilerden dumanlar yükseliyor.

10:31 02 Ağustos 2021 Pazartesi
Türkiye yangınlara havadan müdahale isterken damacanaya muhtaç oldu
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde başlayan yangınların tahribatı her geçen dakika katlanıyor. Yeni yangınların başladığı Muğla’nın Milas ilçesindeki tüm vadilerden dumanlar yükseliyor.


Belediye Başkanı Muhammet Tokat, havadan müdahale edilmemesine isyan derken, sosyal medya “havadan müdahale istiyoruz” etiketi gündem oldu. Öte yandan ilçede vatandaşların damacanayla itfaiye tankerlerine su taşıdığı görüntüler dolaşıma girdi. A Haber’in ise Türkiye’nin söndürme çalışmalarındaki başarısını anlatan haberi ise büyük tepki topladı.

 Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde neredeyse eş zamanlı başlayan yangınların bilançosu ağırlaşıyor. 112 yangın yerinin henüz 107’si kontrol altına alınabilmiş durumda.


Manavgat’ta5 gündür süren orman yangınında Kalemler Mahallesi’nde oturan Fahri Yiğitokur ve eşi Alman asıllı Andrea Hartmann Yiğitokur’un ağır hasar gören evlerinde cansız bedenlerine ulaşıldı. Böylece hayatını kaybeden sayısı 7’ye ulaştı.

DAMACANAYLA MÜDAHALE

Yangınları büyük tahribata neden olduğu Muğla’nın Milas ilçesinde Belediye Başkanı Muhammet Tokat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ne helikopterin ne de uçağın yangına müdahale etmediğini belirterek duruma isyan etti. Tokat, “Derhan Çökertme’yi terk edin” diye yazdı.

Öte yandan, ilçede söndürme çalışmaları yapan itfaiyenin suyu biten tankerlerine vatandaşların damacanayla su taşıdığı görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi.

  Artık söyleyecek söz bitti!

Halkı damacanalarla yangına müdahale etmek zorunda bırakan, Türk Hava Kurumu uçaklarını hala devreye sokmayan bu iktidarı tüm canlılar adına unutmayacak, affetmeyeceğiz! #havadanmüdahaleistiyoruzpic.twitter.com/eaF2nU5MEb — Kazdağları İstanbul Dayanışması (@kazdaglariist) August 1, 2021

VATANDAŞLAR KAMPANYA BAŞLATTI

Sosyal medyada ise vatandaşlar havadan müdahalenin yapılmamasına tepki gösteriyor. ‘Havadan Müdahale İstiyoruz’ etiketi bir numaralı gündem oldu. On binlerce paylaşım yapan sosyal medya kullanıcıları, kül olan orman ve yerleşim yerler için havadan müdahale yapmadığı gerekçesiyle hükumeti eleştirdi. THK’nın uçaklarının kaldırılmasını isteyen vatandaşlar AB ülkelerinden gelen yardım tekliflerinin de derhal kabul edilmesini istedi.

/

Tokat, “Ne yazık ki tüm çabalarımıza rağmen Çökertme yanıyor. Saat oldu ne helikopter var ne uçak…Yol kapanıyor derhal Çökertme’yi terk edin…” ifadelerini kullandı.

YARDIMLAR NEDEN KABUL EDİLMEDİ

Dış politika uzmanı Prof Dr. Hüseyin Bağcı ise, “Türkiye’ye yangınları söndürmek için kaç ülke yangın söndürme uçağı gönderme teklifinde bulundu? Hangi ülkelerin teklifi kabul edildi, hangi ülkelerin kabul edilmedi ve gerekçesi nedir kabul etmemenin? Akademik bir merak ile soruyorum” diye sordu.

YANLIŞ TERCİH

Gazeteci Uğur Dündar ise Tarım ve Orman Bakanlığının söndürme helikopteri tercihini sorguladı. Dündar, “Orman Bakanlığı’nın 45 saniyede 10 ton su doldurabilen dünyanın 1 numaralı tercihi Skorsky S-64 helikopterleri yerine, daha ucuz diye 2,5 ton su taşıyan Rus helikopterlerini tercih etmesindeki zafiyet, maalesef çok ağır bir maliyete dönüştü!”

A HABER: DÜNYA TÜRKİYE’Yİ KONUŞUYOR

Havadan müdahale tartışmaları sürerken A Haber’in yaptığı bir paylaşım büyük tepki topladı. Başka ülkelere ait söndürme uçaklarının görüntülerini kullanan kanal, dünyanın Türkiye’nin başarısını konuştuğunu iddia etti. A Haber’e takipçilerinden tepki geldi.

/

Son güncelleme: 10:31 02.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı