• Turkhane Logo

Toker: 75 milyar dolarlık bir Varlık Fonu öyküsü

Sözcü yazarı Çiğdem Toker bugünkü yazısında üç yıl önce kurulan ve tartışmaların odağında olan Türkiye Varlık Fonu’nu (TVF) gündeme taşıyor.

11:17 12 Ağustos 2019 Pazartesi
Toker: 75 milyar dolarlık bir Varlık Fonu öyküsü
Sözcü yazarı Çiğdem Toker bugünkü yazısında üç yıl önce kurulan ve tartışmaların odağında olan Türkiye Varlık Fonu’nu (TVF) gündeme taşıyor.



Toker, Türkiye Varlık Fonu A.Ş.nin Türkiyeye yüklü bir finansman sağlayacağını taahhüt eden bir girişimciyle anlaştığını yazdı.

Toker, yurt dışı bağlantılarının çok güçlü olduğunu belirttiği bu girişimcinin, TVFye dünya piyasalarındaki emeklilik, aile, sigorta ve yatırım fonları ve vakıf fonları yönetimindeki kaynakları “Yüzde 3 vade ve 35 yıl vadeyle Türkiyeye getiririm” dediğini aktardı. Toker, Garanti olarak da TVF bünyesindeki varlıkların temettü geliri gösterilecekmiş dedi.


Kamu bankaları olan Ziraat ve HalkBank’ın, Borsa İstanbul, THY (kamu payı), ÇAYKUR, BOTAŞ ve de Milli Piyango’nun TVF malı olduğunu belirten Toker, “Yine de memleket ekonomisi adına ciddi bir ‘varlık’ gösteremedi. İlk yönetim ‘beklentileri karşılamadı’ gerekçesiyle görevden alındı” diyor.

TVG bünyesindeki Milli Piyangonun işletme hakkının 10 yıllığına Demirören-Sisal ortaklığına devredileceğini anımsatan Toker, “Daha doğrusu hizmet alım sözleşmesinin yakında onaylanacağı. Aslında bu devir, medyayı saraya bağlama operasyonların tamamlayıcı bir yeni halkası. Doğan Medya Grubunun Demirörene Cumhurbaşkanı talimatıyla Ziraat Bankası kredisi kullanılarak devredildiğini anımsayalım” ifadelerini kullanıyor.

TVF’nin kurulduktan kısa süre sonra, Türkiyeye yüklü bir finansman sağlayacağını taahhüt eden bir girişimciyle anlaştığını belirten Toker’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Yurtdışı bağlantıları çok güçlü olan girişimci, TVFye dünya piyasalarındaki emeklilik, aile, sigorta ve yatırım fonları ve vakıf fonları yönetimindeki kaynakları ‘Yüzde 3 faiz ve 35 yıl vadeyle Türkiyeye getiririm’ demiş. Garanti olarak da TVF bünyesindeki varlıkların temettü geliri gösterilecekmiş. 

Hedef 75 milyar dolarmış. Hazırlanan programa göre dört paket halinde 15+20+20+20şer milyar dolarlık bu finansmanın 6 ile 8er aylık süreler içinde getirilmesi planlanmış. Plana göre 15 milyar dolarlık ilk finansman paketinin üç katı bir varlığın TVF bünyesine transferi öngörülmüş. TVFdeki varlıkların temettü gelirlerinin Türkiye dışındaki bir hesapta toplanması düşünülmüş. Sağlanacak finansman için TVF bünyesindeki varlıklar gösterileceği için, bu varlıkların değer tespitinin yapılması, bu noktada düğümlenmiş ve tıkanmış. Fona devredilen kamu şirketlerinin değer tespitine yönelik değerleme ve hukuki inceleme çalışmaları engellenmiş. Kim, neden engellemiş bu taahhütte bulunan şirket kime bulunan şirket kim? Bu konuya devam edeceğim.”

Son güncelleme: 11:17 12.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı