• Turkhane Logo

Tayyip Erdoğan’ın TÜİK’e atadığı dört isim işsizliği bitirdi

Mart ayında TÜİK’in başına jeolog Sait Erdal Dinçer’i getiren Tayyip Erdoğan, geçen hafta da üç başkan yardımcısı atadı. Üç başkan yardımcısının atamasının ardından açıklanan ilk verilere göre işsizlik 2.5 puan, işsiz sayısı ise 823 bin kişi azaldı.

15:19 10 Ağustos 2021 Salı
Tayyip Erdoğan’ın TÜİK’e atadığı dört isim işsizliği bitirdi
Mart ayında TÜİK’in başına jeolog Sait Erdal Dinçer’i getiren Tayyip Erdoğan, geçen hafta da üç başkan yardımcısı atadı. Üç başkan yardımcısının atamasının ardından açıklanan ilk verilere göre işsizlik 2.5 puan, işsiz sayısı ise 823 bin kişi azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı verilerle eleştirilmeye devam ediyor. Dünyada pandemi nedeniyle işsizliğin rekor kırdığı bir dönemde TÜİK, işsizlikte rekor düşüş açıkladı. Bu rakamların geçen hafta kurumun başına yapılan üç başkan yardımcısının atanmasının sonrasında gelmesi dikkat çekti. Kurumun gelecek ay açıklayacağı Temmuz verilerinde 1 Temmuz itibariyle gelir desteği ödemeleri durdurulduğu için işsiz kalan milyonlarca kişinin nasıl yansıyacağı merak konusu oldu.

İŞSİZ SAYISI 823 BİN KİŞİ AZALDI

Türkiye’de Haziran’da işsizlik yüzde 2.5 azalışla 10,6 oldu. Bir önceki ay Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 13,2 olarak kaydedilmişti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 823 bin kişi azalarak 3 milyon 399 bine geriledi. Atıl işgücü oranı ise 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 4,7 puan azalarak yüzde 22,4 oldu. Haziran verilerine göre genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 22,7 oldu. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik yüzde 12,3 olarak kaydedildi.


KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARIN SAYISI DA DÜŞTÜ

İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 602 bin kişi artarak 28 milyon 586 bin kişi, istihdam oranı ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 44,9 oldu. İşgücü 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 222 bin kişi azalarak 31 milyon 984 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 50,2 olarak gerçekleşti. Haziran ayında istihdam edilenlerin sayısı 602 bin oldu. Haziran ayında sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,2 puan azalarak yüzde 29,5 olarak gerçekleşti.

MİLYONLARCA KİŞİNİN İŞSİZ KALDIĞI TEMMUZ AYINA AİT VERİLERİ BEKLENİYOR

TÜİK, Mayıs ayında işsizliğin bir önceki aya göre 265 bin kişi azalarak 4 milyon 237 bin kişi olduğunu, işsizlik oranının ise 0,6 puanlık azalışla yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Bu açıklama 30 Haziran itibariyle biten ve temmuz ayı istatistiklerine yansıyacak olan gelir desteği kaynaklı milyonlarca işsizi daha düşük gösterme hazırlık olarak yorumlandı.

GEÇEN HAFTA ÜÇ BAŞKAN YARDIMCISI ATANDI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, verileri tartışmalı TÜİK’in başına geçen mart ayında İstanbul Teknik Üniversitesinde Maden Mühendisliği Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümü mezunu Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’i atadı. Erdoğan ayrıca geçen hafta TÜİK’e üç başkan yardımcısı atadı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararına göre, TÜİK Başkan yardımcılıklarına; Umut Serhat İdman, Abdullah Yüksel ve Nurettin Kaya getirildi. Üç başkan yardımcısının ataması sonrası rekor düzeyde işsizlik düşüşü açıklanması dikkat çekti.


TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer
 

Son güncelleme: 15:19 10.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı