• Turkhane Logo

S-400’ler Erdoğan’ın nükleer silah arzusunun bir parçası mı?

Türkiye’nin Pakistan’dan nükleer silah almak için üst düzey temaslarda bulunduğu ve Erdoğan’ın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemine sahip olma konusundaki ısrarının, kurmayı planladığı nükleer kapasitesini korumaya yönelik olduğu iddia ediliyor.

14:22 05 Şubat 2021 Cuma
S-400’ler Erdoğan’ın nükleer silah arzusunun bir parçası mı?
Türkiye’nin Pakistan’dan nükleer silah almak için üst düzey temaslarda bulunduğu ve Erdoğan’ın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemine sahip olma konusundaki ısrarının, kurmayı planladığı nükleer kapasitesini korumaya yönelik olduğu iddia ediliyor.



Türkiye’nin nükleer silah alma çabalarına ilişkin ilk iddia Hint medyasında yer aldı. Hindistan televizyonu Zeenews India’nın internet sitesinde yer alan haberde, 22-23 Aralık tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Pakistan-Türkiye Yüksek Düzeyde Askeri Diyalog Grubu’nun (HLMDG) 15. Toplantısı’na dikkat çekildi.

turkishminute.com’un aktardığına göre Haberde Ankara’daki zirvenin bugüne kadar askeri alanda iki ülke tarafından gerçekleştirilen en üst düzey toplantı olduğu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın jeopolitik hedeflerine ulaşabilmek için Pakistan’ın nükleer ve füze teknolojilerine güvendiği ifadelerine yer verildi.


Zeenews India’nın iddiasına göre toplantıda iki ülke arasında nükleer silah ve nükleer başlıklı füze teknolojisinin paylaşılması da konuşuldu. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu doğrultuda Pakistan Ordusu Genelkurmay Başkanı Kamer Cevad Bajwa ile görüştüğü iddia edildi. Habere göre iki ülke arasındaki toplantılar generaller düzeyinde devam ediyor.

İSRAİLLİ İSTİHBARATÇI: S400 NÜKLEER SİLAHLARI KORUMAK İÇİN

Hint medyasının ortaya attığı iddialar sıcaklığını korurken, Erdoğan’ın nükleer arzusuna ilişkin başka bir haber de Yunan medyasından geldi. Pentapostagma sitesinde yer alan habere göre, İsrail’in Nativ İstihbarat Teşkilatı’nın eski şefi Yakov Kedmi, Rus ITON TV’de katıldığı bir programda, benzer bilgiler paylaştı.

Erdoğan rejimi ile Pakistan Hükumeti arasında nükleer silah alımına yönelik yönelik gizli görüşmelerin yapıldığını iddia eden Yakov Kedmi’ye göre; Erdoğan rejiminin S-400 konusunda ısrarcı olmasının altında yatan ana neden; nükleer silahlara ve üretim tesislerine sahip olma arzusu. Yakov Kedmi’nin değerlendirmesine göre Erdoğan’ın nükleer arzusu İsrail’i, F-35’leri Türkiye’ye karşı kullanmaya zorlayacak. Erdoğan nükleer silahları ve tesisleri, ancak S-400’lerin koruyabileceğine inanıyor ve bu konuda çok ısrarcı olmasının altında yatan gerçek neden de bu.

TÜRKİYE’NİN NÜKLEER ARZUSU İÇİN ELDE YETERLİ DELİL YOK

Güvenlik uzmanı Fatih Yurtsever, Erdoğan’ın nükleer arzusuna ilişkin henüz yeterli delil olmadığını ancak konunun uluslararası medyaya yansımasının endişe verici olduğunu belirtiyor:

“Erdoğan Rejimi ve Pakistan hükümeti arasında gelişen yakın iş birliği, Yunanistan ve Hindistan’ı birbirine yaklaştırıyor. Söz konusu haberleri tamamen doğru kabul ederek Türkiye nükleer silaha sahip olmak istediğini iddia etmek için ortada yeterli veri yok. Ancak Erdoğan rejiminin şahsi beka temelli dış politikası, birçok aktörü Türkiye’ye karşı iş birliğine zorluyor. Bu nedenle çıkan haberlerin Erdoğan rejiminin daha fazla marjinalleşmesi, Türkiye ve ABD ile ilişkilerin daha fazla gerilmesini amaçladığı da söylenebilir. Ancak her ne olursa olsun içerisinde bulunduğumuz koşullar altında Erdoğan’ın böyle bir çılgınlık yapması kendi sonunu daha da hızlandıracaktır. Erdoğan zaman zaman değişik konuları gündeme getirse de aklına gelecek her şeyi yapmayacak kadar pragmatist. Zaten Rusların da en son isteyeceği şey bölgede nükleer silaha sahip bir Türkiye olur. Yaşanan tartışmaların tek kazananı yalnızlaşan Türkiye’yi daha fazla kendi eksenine çekme şansı yakalayan Çin ve İran ile İngiltere.”

ERDOĞAN NÜKLEER ARZUSUNU DİLE GETİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019’un Eylül ayında “Birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var. Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum” demiş, bu ifadeler uluslararası alanda yankı uyandırmıştı.

Son güncelleme: 14:22 05.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı