• Turkhane Logo

"Rus parasını kabul eden siyasileri ifşa ederiz"

ABD istihbaratı Türkiye'ye de mesaj mı verdi?

11:43 14 Eylül 2022 Çarşamba
ABD istihbaratı Türkiye'ye de mesaj mı verdi?


ABD istihbaratı, Rusyanın gizli küresel siyasi kampanyaya milyonlar harcadığını iddia etti

ABDde yayımlanan bir istihbarat raporunda, Rusyanın 2014ten bu yana dış politikayı yönlendirmek için 300 milyon dolardan fazla harcama yaptığı ileri sürüldü. Rapora göre, Rusyanın iki düzineden fazla ülkedeki siyasi partilere ve adaylara gizlice en az 300 milyon dolar akıttığı ortaya çıktı.


Karar Gazetesi Amerikan medyasında yer alan bir haberi sayfalarına taşıdı. Habere göre, ABDde Dışişleri Bakanı Antony Blinkenın imzasıyla yayımlanan raporda, Kremlinin bazı yabancı hükümet yetkililerine ve Rusyaya yakın siyasilere nüfuz etmeye çalıştığını belirtti.

Rusyanın üstü kapalı etkileme araçlarına önümüzdeki aylarda daha fazla ihtiyaç duyacağı gerekçesiyle bazı bilgilerin gizliliğini kaldırma kararı alındığının belirtildiği raporda, hangi ülkelerin hedef alındığı belirtilmezken, söz konusu ülkelere bildirim yapıldığının altı çizildi.

Bu iş için Kremlinin 2014ten bu yana iki düzineden fazla ülkeye 300 milyon dolardan fazla harcadığına işaret edilen rapor, kamuoyuyla henüz paylaşılmadı.

RUS PARASINI KABUL EDENLERİ İFŞA EDERİZ UYARISI

Öte yandan adının açıklanmasını istemeyen bir ABD hükümeti yetkilisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin bu paranın büyük bir bölümünü demokrasileri gizlice içerden çökertmek için kullandığını söyledi.

Rusyanın gizli siyasi finansmanını ve Rusyanın demokratik süreçleri baltalamaya yönelik girişimlerini kabul eden siyasi parti üyelerine yönelik hatırlatmada bulunan ABDli yetkili, Rus parasını kabul eden siyasileri elimizdeki belgeleri ifşa edeceğimiz konusunda uyarıyoruz dedi.

ERDOĞAN İKTİDARININ DEVAMI İÇİN RUSYA’YA YANAŞTI

Öte yandan yayınlanan bu haber Erdoğan ve Putin arasındaki yakınlaşmayı akıllara getirdi. Bir çok gazeteci ve yazar da Erdoğan’ın koltuğunu korumak için Rusya lideri Putin’den destek aldığını dile getiriyor.

Gazeteci M. Ahmet Karabay da AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yapılacak seçimlerde koltuğunu korumak için nereden para bulacağını ve Rusya ile yaptığı gizli anlaşmaları nasıl gölgelediğini anlattı.

Karabay’ın yazının bir bölümü şöyle;

Erdoğan’ın ne pahasına olursa olsun koltuğunu koruma çabasının temelinde de bu var. 2010’lu yıllara Batılı ülkelerin elleri üzerinde sörf yapan Tayyip Erdoğan, 17/25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonları sonrasında, kendini Avrasya rüzgarlarına teslim etti. 

Şimdilerde ise yelkenlerini bütünüyle Rus rüzgarıyla dolduruyor. Erdoğan’ın yeni dönemde Rusya’nın Türkiye’deki ikinci adamı gibi görev yapacağına ilişkin farklı zamanlarda küçük ayrıntılar yazmıştım.

7 Ağustos 2022 tarihli “Rusya, Türkiye seçimlerine müdahaleye böyle başladı” başlıklı yazımda, Putin’in Erdoğan’ın koltuğunu kendisine borçlu olduğunu bildiğini ve politikasını bu çerçevede oturttuğunu anlatmaya çalıştım.

Amerikan Bloomberg’te geçtiğimiz günlerde Türkiye ile ilgili bir haber yayınlandı. Habere göre, Rusya Türkiye’ye verdiği doğalgaz parasının ödemesinde, Ankara’nın talepleri doğrultusunda yeni vadelendirme yapacak. 

Türkiye, bugüne kadar Rus doğalgaz ödeme takvimi yaklaştığında nasıl tedirgin olduğunu ekonomiyle biraz yakından ilgilenenler iyi bilir. Zira iki ülkenin dış ticaret dengesi, kapatılamayacak ölçüde Rusya lehine. 

2021 yılında Türkiye Rusya’ya 5,8 milyar dolarlık ihracat yaptı. Aynı dönemde başta doğalgaz ve petrol olmak üzere yapılan ithalat için Rusya’ya ödenen rakam ise 27,7 milyar dolar oldu. 

Bloomberg’in haberindeki gibi, Rusya, Türkiye’nin ödemelerini 2023 yılının ikinci yarısına erteleme durumu olursa, Erdoğan ihtiyaç duyduğu dış finansmanın 20 milyar dolarlık kısmını sağlamış olacak. 

PUTİN JESTİ SEÇİMLERİ ETKİLEYEBİLİR

Bu hangi tavizler sonucu verildiğini bilmediğimiz Putin jesti, Türkiye seçimlerini temelden etkilemesi kaçınılmaz olur. Ekonomiyi yönetenlerin şu sıra haklı olarak en büyük endişeleri yüksek enerji fiyatlarına sübvansiyon uygulamaya çalışırken bunun nasıl çevrileceğine ilişkin tedirginlik. 

Gazprom’un yapacağı bu öteleme, Erdoğan’ın elini tahminlerden öte boyutta rahatlatır. Bu destek sayesinde kış doğalgaza zam yapmadan geçirilir. Avrupa ülkeleri gaz kıtlığı çekerken, Erdoğan gaz fiyatlarına zam yapmadan kışı geçiren lider olarak orta yerde kasılarak gezebilir.

Ertelenen doğalgazın ödemeleriyse seçim sonrasında yapılacak. Faturasının bu halkın sırtına yükleneceğinden kimsenin şüphesi yoktur elbette.

…………..
ERDOĞAN, İDDİALARI DOĞRULAMIŞ OLDU

Erdoğan, ekonomideki sıkışıklığı aşma yolunda ihtiyaç duyduğu illüzyonlardan birini bulmuş oldu. Şapkadan çıkaracağı ilk tavşanın kesilmeyen Rus gazı olduğu anlaşılmaya başladı. 
  
 
 
 

Son güncelleme: 11:43 14.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı