• Turkhane Logo

Özel okullar için ürküten senaryo; ya salgın yavaşlamazsa!

Pandeminin en fazla vurduğu sektörlerden biri de eğitim oldu. Zira zaten zor durumda olan özel okullar, pandemi sonrası ‘uzaktan’ eğitime geçilmesiyle para tahsilatında ciddi sorun yaşadı ve yaşamaya devam ediyor.

12:06 29 Ağustos 2020 Cumartesi
Özel okullar için ürküten senaryo; ya salgın yavaşlamazsa!
Pandeminin en fazla vurduğu sektörlerden biri de eğitim oldu. Zira zaten zor durumda olan özel okullar, pandemi sonrası ‘uzaktan’ eğitime geçilmesiyle para tahsilatında ciddi sorun yaşadı ve yaşamaya devam ediyor.



KaranlıktakiAydınlıkten İlker Doğanın haberine göre İlk pandemi vakasının açıklandığı 11 Mart’tan üç gün sonra okullara ‘ara verilmiş’ ve uzaktan eğitime geçilmişti. Bugün vaka sayıları günlük 1.500 civarında seyrediyor. 28 Ağustos tarihinde açıklanan günlük vaka sayısı 1.517. Aynı gün hayatını kaybedenlerin sayısı ise 36 olarak açıklandı. Rakamların doğru olmadığı tartışmalarından bağımsız olarak bu veriler bile ürkütücü. Muhalefete göre gerçek rakamlar açıklanandan 10 kat fazla.

OKULLARIN AÇILMASI FELAKET OLUR


Halk sağlığı uzmanlarına göre salgının seyri bu şekilde devam ederken okulların açılması felakete kapı aralamak anlamına geliyor. Zira okullara ara verildiği dönemde günlük vaka sayıları 150-200 civarındaydı. Bugün doğruluğu tartışmalı resmi rakamlara göre bile günlük vaka sayısı 1.500’ün üzerinde seyrediyor. Muhalefetin iddiası doğru ise ve gerçek rakamlar 12-13 bin civarındaysa ne olacak?

176 OKULDA VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Eğitim Sen dün çok önemli bir açıklama yaptı. Son iki gündür ülke genelindeki eğitimcilere kovit 19 tanısı konulan okul sayısının 176’ya yükseldiğini duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yüzyüze yapılan eğitim seminerleri nedeniyle onlarca öğretmenin virüs kaptığı belirtildi açıklamada. Dün 96 okulda virüs tespit edilmesiyle, koronavirüs vakasına rastlanan okul sayısı 176’ya yükseldiği aktarıldı.

VELİLER DE ÖZEL OKULLARDA MAĞDUR

Planlamaya göre Türkiye’de yüzyüze eğitim için ise öngörülen tarih 21 Eylül. Ancak Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre, pandemide kontrol tamamen yitirilmiş durumda. Ceyhan, “Yaklaşık 10 gündür yeni hasta sayısı iyileşen hasta sayısının üzerinde devam ediyor. Bu durum kontrolün kaybedildiğini gösteriyor.” diyor. AKP rejimi yeni ve sıkı önlemler almaz ve salgının önüne geçemezse okulların 21 Eylül’de açılması zor görünüyor. Belirsizlik nedeniyle kayıt yapmakta ve tahsilatta zorlanan özel okullar, yüzyüze eğitimin daha da sarkması durumunda iflasın eşiğine gelecek.



DEVLET ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMUYOR!

Geçtiğimiz yıl üç ay çocuklar okula gitmemişti. Veliler, çocuklarının ‘uzaktan eğitim’ aldığı gerekçesiyle özel okullardan indirim ve ücret iadesi bekliyor. Özel okullar ise giderlerinin yüzde 85-90’ının oluşturan kira ve maaş giderlerinin sabit olduğunu belirtiyor. Her iki taraf da kendine göre haklı. Farklı çözüm önerileri var. Yemek ücretlerinin iadesi konuşuluyor. Özel okullar bu konuda daha yumuşak. Özel okullarda uygulanan yüzde 8’lik KDV oranının bu dönemde alınmaması önerisi gündeme getirildi. Ancak hiç bir iktidar temsilcisi bu konuda açıklama yapmıyor.

AÇ-KAPA SİSTEMİ!

Pandeminin yayılma hızına bakılırsa radikal kararlar alınmaması durumunda okulların 21 Eylül’de açılması zor. Konuşulan bir başka senaryoya göre okulların her şeye rağmen 21 Eylül’de açılıp bir kaç hafta sonra kapatılacağı. Bu durumda milyonlarca öğrencinin hayatı riske edilmiş olacak. Yüzyüze eğitim bir kaç ay daha sarkar ve AKP rejimi, elini taşın altına koyup okulların sübvanse etmezse yüzlerce özel okul bir daha açılmaksızın kapısına kilit vurmak zorunda kalacak.


Kaynak: KaranlıktakiAydınlık

Son güncelleme: 12:06 29.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı