• Turkhane Logo

"Kariyeri boyunca politik ve sosyal görüşleri değişim gösteren gazeteci!"

Gazeteci İsmail Saymaz, U dönüşleriyle sosyal medyada bir kez daha tartışma konusu oldu. Zaman zaman Hizmet Hareketi’ni öven Saymaz, Ergenekon, Atatürkçülük ve HDP ile ilgili açıklamalarıyla da dikkat çeken bir isim.

19:59 02 Şubat 2021 Salı
Gazeteci İsmail Saymaz, U dönüşleriyle sosyal medyada bir kez daha tartışma konusu oldu. Zaman zaman Hizmet Hareketi’ni öven Saymaz, Ergenekon, Atatürkçülük ve HDP ile ilgili açıklamalarıyla da dikkat çeken bir isim.


Tartışma programlarının son dönemdeki vazgeçilmez konuğu İsmail Saymaz, bu sefer tartışmanın kendisi oldu.

Sosyal medyadaki tartışmanın konusu ise Saymaz’ın U dönüşleriydi.


Gazeteci Ahmet Memiş, İsmail Saymaz’ın farklı dönemlerde Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarını derledi.

WIKIPEDIA’NIN İSMAİL SAYMAZ YORUMU

İsmail Saymaz için Wikipedia’da “Saymaz’ın kariyeri boyunca politik ve sosyal görüşleri değişim göstermiştir, ülkücü ve milliyetçi geçen lise yıllarının ardından Kemalizm kritiği yapan solcu bir üniversite hayatına sahip oldu, Radikal gazetesinde çalışırken Ergenekon haberleriyle meşhur olan Saymaz, devam eden yıllarda ve özellikle 15 Temmuz süreci sonrasında davalara olan kritiğiyle gündeme geldi ve eski solcu kimliğinden ayrılarak daha cumhuriyetçi, Kemalist ve göçmen karşıtı düşüncelere yöneldi” ifadeleri yer aldı.

“BENİM BÜYÜK ATAM YOK”

Saymaz’ın bu tanımlamaya sebep olan tezat açıklamaları sosyal medyada da dikkat çekti. O dönüşlerden biri Atatürkçülüktü. İsmail Saymaz ‘Atatürkçü’ olmadığını vurguladığı Nisan 2012’deki paylaşımında “Atatürkçü olsam Türkçe olimpiyatlarını kıskanırdım”, Ağustos 2013’te ise “Benim ‘büyük atam’ filan yok, hiç olmadı. Kendime hiçbir zaman Atatürkçü demedim” ifadelerini kullandı.

/

/

ATÜTÜRKÇÜLÜĞE KAYDI

Bu ifadeleri paylaşan Saymaz Şubat 2020’de “Geçmişte Atatürk’ü onun kavgasını ve devrimlerini yeterince kavrayamadan geçirdiğim her günü ziyan olup gitmiş sayıyorum” dedi. Atatürk’e olan hayranlığını Temmuz 2020’deki paylaşımında “Atatürk bir mucizedir. Topraklarına göz dikilmiş, başkenti işgal edilmiş, ordusu dağıtılmış, evlatları Yemen’de kavrulup Sarıkamış’ta donmuş bir milletin makus talihini yenmesini sağlayan bir mucizedir. Bugün Sultanahmet Camisi’nde özgürce ezan okunuyorsa bu mucize sayesindedir” ifadelerini kullandı.

/
/

ERGENEKON’U TÜRKİYE’YE DUYURDU

Saymaz, henüz Radikal gazetesinde çalıştığı yıllarda Ergenekon ile ilgili haberleri ilk yapan isimdi. Ergenekon sürecinde örgüt ve örgüt bağlantıları konusunda dikkat çeken birçok habere imza attı. Ergenekon Davası’nda çıkan tartışmalı mahkeme kararının ardından sinema eleştirmeni ve Aydınlık yazarı Tunca Arslan, İsmail Saymaz’ın yaptığı haberleri de paylaşarak “İsmail Saymaz bu tür haberleri vaktiyle hangi saiklerle yaptığını ya da kendisine yaptırıldığını açıklarsa gazeteciliğine halel gelmez. Aksi takdirde sonsuza kadar susması gerekir” dedi.

/

ERGENEKON HABERLERİNİ SAVUNDU AMA…

Saymaz ise “… ben yazdığım üç tane gerçek haberden mi utanacağım? Hepsinin arkasındayım. Hepsi de iyi haberlerdi” diyerek karşılık verdi. Ancak bir süre sonra bu paylaşımını Twitter hesabından sildi.

/
Haberlerinin arkasında olduğunu savunan Saymaz sadece 2 gün sonra Yeni Akit’ten Ali İhsan Karahasanoğlu’na cevap verdiği bir paylaşımında ise “Ergenekon adlı bir örgüt hiç olmadı” dedi.

/

“T.C NE BE!” İFADESİNDEN “PEK YAŞIKIŞLI OLDU”YA GELDİ

Saymaz’ın akılda kalan bir başka U dönüşü ise resmi kurum tabelalarından TC ibaresinin kaldırılmasında takındığı tavırdı. Nisan 2013’te “tc girdabına düştük resmen. Bir Silivri dedik, adının önünde ne kadar tc takısı olan varsa cevap verdi. tc ne be?” demişti. Ekrem İmamoğlu’nun seçilmesinin ardından belediye binasına TC ibaresinin eklenmesine ise “Pek yakışıklı oldu” yorumunda bulundu.

/

CEMAAT TAVRI DA DEĞİŞTİ

İsmail Saymaz’a daha önce Hizmet Hareketi’ne yönelik hukuksuz adımların karşısında bulunmuş ve paylaşımlarında tepki göstermişti. Bu paylaşımlarından dolayı Habertürk TV canlı yayınında Hilal Kaplan, Saymaz’ı hedef alarak şunları söyledi:

“İsmail Saymaz’ın fe.ö konusunda, PKK konusunda, hatta kapatılan PKK kanalında söylediği sözleri var. Mesela hendek terörüyle devlet mücadele ederken sadece devleti suçlayan ve şöyle diyen, ‘Türkler ile Kürtlerin arasına devlet çukur açmıştır’ diyen sözleri var. Ya da biz kelle koltukta fe.ö ile 17-25 Aralık sonrası mücadele ederken mesela 2015’te ‘Cemaatin bankasına el koy, cemaat yasal hakkını kullanıp yargıda itiraz edince kaos çıkarıyor de’ gibi böyle tweetleri var: -Ekrem Dumanlı’nın silahlı örgüt kurmak ve yönetmek iddiasıyla suçlanmasının itibar edilecek bir yanı yok. Samanyolu grubunun uydudan çıkarılması anti-demokratik, Kanaltürk kanalına yapılan müdahale Ortaçağ zorbalığıdır, halkın haber alma hakkının katlidir, utanç verici.- Bylock meselesinde biliyorsunuz, Amerika’ya gitti, Bylock’u aklama çalışmaları var. Daha sayabilirim, çoğaltabilirim.”


/

Saymaz aynı programda Kaplan’a “Ben bu stüdyolarda cemaatçilerin yüzüne konuşurken gıkını çıkaramıyordu. Ben İlhan Cihaner’i, Hanefi Avcı’yı yazdığımda cemaatin bulunduğu gazeteden bana ateş ediyordu” diyerek cevap verdi.



MESLEKTAŞINI HEDEF GÖSTERDİ

Diğer yandan Saymaz Cemaat soruşturmaları kapsamında halen tutuklu olan Hanım Büşra Erdal’ı hedef aldığı bir paylaşımla tepki çekmişti. Ayrıca başka bir paylaşımında ise Gülen hareketi için “Bak işte, Ergenekon varmış” diyorlar. Benim 2009 ve 2010’daki haberlerime göre Fetullahçılar suç örgütüdür” ifadelerine yer vermişti.

/

İsmail Saymaz, bir dönem de HDP ile çok yakınlaştı. Selahattin Demirtaş ve HDP hakkında yaptığı yorumlarla dikkat çekti.



 

Son güncelleme: 19:59 02.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı