• Turkhane Logo

İslamcı-İttihatçı Koalisyonu

7 Haziran'ın ikinci yıldönümü Türkiye'de kurulan yeni ittifakı daha iyi anlamamazı sağladı. Yeni İttihatçılar üzerine önemli bir analiz..

11:16 06 Haziran 2017 Salı
İslamcı-İttihatçı Koalisyonu
7 Haziran'ın ikinci yıldönümü Türkiye'de kurulan yeni ittifakı daha iyi anlamamazı sağladı. Yeni İttihatçılar üzerine önemli bir analiz..

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, 7 Haziran’da HDP etrafında toplumun “barış özlemini” dile getirdiğini ve bunun da “ulusalcı, milliyetçi, Gladyocu” grupları tedirgin ettiğini belirterek, “Bunun üzerine Erdoğan etrafında İslamcı-ittihatçı bir koalisyon oluştu” dedi.

İkinci yıldönümünde 7 Haziran seçim sonuçları halen çok büyük derslerle dolu bir süreç olmayı sürdürüyor. Çözüm süreci ve ortaya çıkan bahar havasından, savaşa, çatışmaya, ölüm, 15 Temmuz, OHAL düzenine geçilmesiyle Türkiye büyük altüst oluşlar yaşadı.

Anayasa hukukçusu HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar 7 Haziran’a ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı. 

Sancara göre 7 Hazirandan sonra oluşan yeni ittifakın işaret fişeğini Devlet Bahçeli hemen seçim sonuçlarından sonra verdi. Bahçeli, HDPyi kastederek Biz bu tarafı flu göreceğiz, yok sayacağız dedi. Sancara göre bu, Türkiye milliyetçilerinin geleneksel temsilcilerindeki büyük kaygıyı dile getiriyordu. 

Sancara ardından oluşan ittifakı şöyle özetledi:
Bu önemli bir işaret fişeğiydi. İkincisi, ulusalcılarda çok büyük bir tedirginlik doğdu. 3’üncüsü Türkiye derin devletinin çekirdeği çok büyük kaygı ve korkuya kapıldı. Çünkü eğer bu yürüyüş devam etseydi hem devletin mimarisi değişmek zorunda kalacaktı, hem de toplumsal dokunun çeşitli parametreleri yeniden tanımlanacaktı. Yani hem siyasi alan hem toplumsal alan yeniden şekillenecekti. Bu eski Kemalist, derin devletçi, milliyetçi, otoriter devlet sisteminin yürümesini çok zorlaştıracaktı. En başta da inkarı ve inkar üzerine kurulan zalim düzeni çok sıkıştırdı. 

Kendi kafalarındaki devletin sonuna gelinmişti. Yeni bir devletin demokratik cumhuriyetin yolu açılmıştı. Bunu bizden daha iyi gördüklerini sanıyorum. Devletçilerin, milliyetçilerin, ulusalcıların bu refleksi, kendileri yönelen tehlikeyi bizden daha iyi gördüler. O nedenle planlar devreye sokuldu.

PLAN NEYDİ?
Sancar ardından devreye sokulan planı açıkladı:

Bu plan Erdoğan etrafında bir devletçi, milliyetçi, ulusalcı koalisyon kurmaktı. Bu bir tür İslamcı-ittihatçı buluşmasıydı. Bu buluşmanın başlangıcı 7 Haziran’dır. Çok korktular, herkes bir birine tavizler vermeyi kabul etti. Bizim yarattığımız bu etkinin doğurabileceği dalgaları durdurmaya çalıştılar. İlk yaptıkları iş savaşa dönmek oldu. Çünkü eğer savaşa dönebilirlerse bu dalgayı kırabileceklerini hesapladılar. Savaşa dönme politikası sadece Erdoğan’ın politikası değildi. Erdoğan bu yol ile iktidarını yeniden kurmayı hedefledi. Diğer güçlerde, derin devletçiler, Ergenekon atıkları, Gladyocular, ulusalcılar, milliyetçilerde sert bir anti-Kürt politikasını masaya koydular. Erdoğan onların talepleri kabul etti, onlarda Erdoğan’ın iktidarına razı oldular. İşte bu İslamcı-ittihatçı ittifakıdır. 1915 yılında eksik ayaklarla hakim olan o zihniyet 7 Haziran’dan sonra daha tehlikeli bir işbirliği ve birliktelik kurmayı başardı.

 

Son güncelleme: 11:16 06.06.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı