• Turkhane Logo

"Hulusi Akar’ın adım adım TSK’da tek etkili ve yetkili kılındığı ortada"

Odatv yazarı Müyesser Yıldız'a göre, AKP’li vekillerin Meclis'e sunduğu Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu ile TSK Personel Kanunu’nda değişiklikler öngören kanun teklifi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı TSK’da tek adamlığa taşıyacak.

17:20 24 Ocak 2021 Pazar
Odatv yazarı Müyesser Yıldız'a göre, AKP’li vekillerin Meclis'e sunduğu Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu ile TSK Personel Kanunu’nda değişiklikler öngören kanun teklifi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı TSK’da tek adamlığa taşıyacak.


Teklifle Cumhurbaşkanının, seferberlik ve savaş halinde TSK’nIn yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına karar verme yetkisini Genelkurmay Başkanı değil Milli Savunma Bakanının görüşünü dikkate alarak kullanacağına dikkat çeken Yıldız, ”Uyum” mu, Genelkurmay Başkanlığı’nın tasfiyesinde yeni bir aşama mı bilinmez; ama Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın adım adım TSK’da tek etkili ve yetkili kılındığı ortada. Genelkurmay Başkanı’nın savaştaki “Başkomutanlık” görevi de devredildi mi, tamamdır!..’ ifadelerini kullandı.

Müyesser Yıldız şunları yazdı:


Sadece bunlar değil, Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu’nda yer alan tüm “Genelkurmay Başkanı”  ibarelerinin yerine “Milli Savunma Bakanı” ibaresi konuyor; yani Genelkurmay Başkanı’nın bu konudaki görev, yetki ve sorumluluklarının tamamı Milli Savunma Bakanı’na devrediliyor.

Tek bir örnek verirsek; mevcut düzenlemede seferberlik ve savaş halinde suç işleyen general ve amirellerin yargılanmasına izin verme yetkisi Genelkurmay Başkanı’nda. Teklif yasalaştığında, bu yetki Milli Savunma Bakanı’na geçecek.

Söz konusu kanun teklifinde şöyle dikkat çekici bir düzenleme daha var:

Barışta olağanüstü hallerde, Milli Savunma Bakanı’nın emri ile önemli kişiler veya görev ve hizmetler için hava ulaştırma araçları tahsis edilebilecek

TSK Personel Kanunu’nda öngörülen bazı değişikliklere de bakalım.

Halen kuvvet komutanlarının teklifi üzerine Genelkurmay Başkanı tarafından belirlenen subay ve astsubay kadroları Milli Savunma Bakanlığı tarafından tespit edilecek.

Garnizon komutanlığı görevini hangi kıta komutanının veya kurum amirinin yapacağına Milli Savunma Bakanlığı karar verecek.

Mevcut uygulamada, yurt dışı sürekli göreve atananlar için Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanlığı’nda olan “İtibari rütbe” yetkisi Milli Savunma Bakanlığı’na geçecek.

Diğer devletler ve uluslararası kuruluşlar tarafından TSK mensuplarına tevcih edilen madalya ve nişanlar ile bunlara ait rozet ve minyatürler, Genelkurmay Başkanlığı yerine Milli Savunma Bakanlığı tarafından tasvip ve tescil edilecek.

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında özel nitelikli olarak gösterilen görevlere atanan sivil memurlar, TSK sosyal tesislerinden, görevlendirildikleri kadro derecesindeki subaylar gibi yararlanacak.

TSK mensuplarının faaliyette bulunduğu amatör spor kulüplerinin kurulmasına Milli Savunma Bakanlığı izin verecek.

“Uyum” mu, Genelkurmay Başkanlığı’nın tasfiyesinde yeni bir aşama mı bilinmez; ama Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın adım adım TSK’da tek etkili ve yetkili kılındığı ortada.

Genelkurmay Başkanı’nın savaştaki “Başkomutanlık” görevi de devredildi mi, tamamdır!..

Son güncelleme: 17:20 24.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı