• Turkhane Logo

Herkes onun adaylığını konuşuyor: Abdullah Gül neden sessiz?

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ismi her seçim öncesinde gündeme geliyor.

14:17 10 Eylül 2021 Cuma
Herkes onun adaylığını konuşuyor: Abdullah Gül neden sessiz?
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ismi her seçim öncesinde gündeme geliyor.



Bir tarafta Tayyip Erdoğan’ın kendisinin yerine Gül’ü aday göstereceğini iddia edenler var. Diğer tarafta ise Millet İttifakı’nın çatı adayı olarak Erdoğan’a karşı seçim kazanabilecek tek kişinin Gül olduğunda ısrar edenler bulunuyor. Herkes adaylığını konuşurken Abdullah Gül, 2014 yılından bu yana sessizliğini koruyor.

Türkiye’de Devlet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapan Abdullah Gül ismi hep siyasetin göbeğinde. Son olarak Gül’e çok yakın gazetecilerden Fehmi Koru Medyascope’den Ruşen Çakır’a yaptığı açıklamada “Abdullah Gül nitelikleri ve deneyimiyle Millet İttifakı için hâlâ düşünülebilecek bir isim” dedi. Yine Gül’den hariç herkes adaylığını konuşmaya başladı.


DIŞİŞLERİ ARŞİVİNDE DURAN GÜL KRİTERLERİ

Avrupa Birliği liderleri, Gül’ü Erdoğan’a göre daha demokrat ve insan hakları savunucusu olarak görüyor. Gül’ün Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde Avrupa Birliği ile müzakerelerin altın çağını yaşadığı biliniyor. Yine Gül’ün AB liderleriyle daha sıkı diyalogları bulunuyor. İnsan hakları, özgürlükler ve demokrasi konusunda örnek alınan Kopenhang Kriterlerini Ankara Kriterlerine dönüştürme gayretleri de Dışişleri Bakanlığı arşivlerinde duruyor.

ERDOĞAN’IN 17 ARALIK SONRASI ÇIKARDIĞI YASALARI NOTER GİBİ ONAYLADI

17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu sonrası Erdoğan’ın tek adamlık rejiminin yolunu açan yasaları tek tek onaylayan Gül, Türkiye’nin demokrasiden uzaklaşması sonrası yalnızlaştı. Erdoğan’ın bir zamanlar ‘kardeşim’ dediği 70 yaşındaki Gül, 2014 sonrası Erdoğan ve AKP’den uzaklaştırıldı. Erdoğan eliyle adeta siyaset dışı bırakılan Gül, her seçim öncesinde adı adaylıkla gündeme gelen bir figür haline geldi.

HAYRÜNNİSA GÜL’ÜN BAŞLATAMADIĞI İNTİFADA

Erdoğan’a yakın gazeteciler tarafından daha Cumhurbaşkanlığı koltuğunda otururken itibar suikastına uğrayan Gül, o zaman da sessiz kalmıştı. Gül’ün geride durmasına tepki gösteren eşi Hayrünnisa Gül ise ‘intifada’ başlatacağını açıklamıştı. Hayrünisa Gül, 19 Ağustos 2014 tarihinde Çankaya Köşkü’nde verilen Cumhurbaşkanlığı Veda Resepsiyonu’nda “Asıl intifadayı ben başlatacağım” demişti. Haksızlık ve iftiralara karşı baş kaldıracağını ve konuşacağını açıklayan Hayrünnisa Hanım da 7 yıldır sessizliğini koruyor.

PEKİ BUNDAN ŞEYİN HABERİ VAR MI?

Açıklama sonrası Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gazeteci Fehmi Koru ile İngiltere’de öğrencilik yıllarındaki fotoğrafları da yeniden gündeme sokuldu. Herkes onu aday gösterirken Gül’den ses çıkmaması dikkat çekiyor. Bu tablo Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör olarak atandıktan sonra gece yarısı görevden alınan Melih Bulu’nun attığı “Peki bundan şeyin haberi var mı?” twitini akıllara getiriyor.

Son güncelleme: 14:17 10.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı