• Turkhane Logo

HDP'li kaynaklar Öcalan'ın 'tarafsızlık' mesajını yorumluyor: Kürt seçmen nasıl okur?

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, 18 Haziran’da İmralı’da avukatları ile yaptığı görüşmede ele aldığı söylenen İstanbul seçimine dair mektup büyük tartışma yarattı.

09:00 22 Haziran 2019 Cumartesi
HDP'li kaynaklar Öcalan'ın 'tarafsızlık' mesajını yorumluyor: Kürt seçmen nasıl okur?
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, 18 Haziran’da İmralı’da avukatları ile yaptığı görüşmede ele aldığı söylenen İstanbul seçimine dair mektup büyük tartışma yarattı.



Önce iktidar medyasından Sabah Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun önden mesajını verdiği, ardından da Anadolu Ajansı tarafından “İmralı Cezaevinden açıklama yapan teröristbaşı Öcalan, HDPye İstanbul seçimlerinde tarafsızlık çağrısı yaptı” ifadeleriyle anonslanan açıklamaya dair farklı açıklamalar geldi.

Akabinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ardından da Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Öcalanın açıklamalarını, HDP içindeki sapmaya bağladı. Bahçeli bir anlamda açıklamaları, Öcalan ve HDPnin Edirne Cezaevinde eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş arasındaki ayrışma olarak yorumladı.


Asrın Hukuk Bürosu, Öcalan’la 18 Haziranda gerçekleştirilen dördüncü görüşmenin detaylarını kamuoyu ile paylaşırken, Öcalan’ın “HDP’nin kendi yolunu koruması gerektiğini ve kararlarını kendilerinin vereceğini” söylediğini aktardı. 

  18.06.2019 tarihinde yapmış olduğumuz görüşme ve detaylarına ilişkin açıklamamızdır. pic.twitter.com/uBCEGa0kud — Asrın Hukuk Bürosu (@asrinhukuku) 21 Haziran 2019

HDP de, Sayın Öcalan’ın açıklaması ile HDP’nin şimdiye kadar yürüttüğü siyaset birbiri ile örtüşmektedir. HDP’nin İstanbul seçimlerine yönelik olarak seçim stratejisinde ve taktik adımlarında bir değişiklik söz konusu değildir değerlendirmesi yaptı.

  #Temelli: İktidar sıkışmıştır, acze düşmüştür, bu aczini de her gün dile getirmektedir. Bizim seçim stratejimizde herhangi bir değişiklik yoktur. pic.twitter.com/tjA8RuhLaM — HDP (@HDPgenelmerkezi) 21 Haziran 2019

Peki, seçime sayılı günler kala gelen bu açıklama Kürt seçmen tarafından nasıl algılandı?

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, HDP İmamoğluna destek açıklaması yaparken Öcalanın mektubunda yer alan HDP mevcut ikilemlere kendini angaje etmemeli ve tarafsız çizgisinde ısrar etmeli tavsiyesi, parti kaynaklarınca, İstanbul seçimlerinde Millet İttifakının Cumhuriyet Halk Partili (CHP) adayı Ekrem İmamoğlunu destekleme kararını değiştirmeyeceği şeklinde yorumlanıyor.

HDP kaynaklarının dikkat çektiği bir diğer husus da, Öcalanın avukatlarının 18 Haziranda İmralı Adasına gittiğini ve avukatlar dışında başka bir kişiyle görüşme yapılacağının bilinmediğini, Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Kemal Özcanın gidişinden ancak perşembe günü öğleden sonra haberdar olduklarının altını çizmeleri...

Haberde aktarılana göre, bir HDP milletvekili, “Öcalanı AKPden aday bile gösterseler artık HDP seçmeninin tavrı değişmez” görüşünü dile getiriyor.

Ancak, 31 Martta CHPye oy vermeye eli gitmeyen seçmenin bir bölümünün -ki bunların HDPye oy veren muhafazakâr Kürt seçmen olabileceği ifade ediliyor. Bu kitlenin yine sandığa gitmeme tavrını sürdürebileceği ancak bu durumun sonucu çok da etkilemeyeceği ifade ediliyor.

Yine parti kulislerinde, Bu tavır HDPde karşılık bulmayacak ancak MHP tabanından da oy kaybedişini sağlayacak. Bu durum AKPnin nasıl bir çıkmazın içinde olduğunu gösteriyor değerlendirmesinin yapıldığı kaydediliyor.

HDPden bir yetkili şu görüşleri paylaşıyor:

31 Mart sürecinde parti olarak bizim daha dengeli bir tavrımız vardı ancak 23 Hazirana giderken, HDP çok açık İmamoğluna destek açıkladı. Sayın Demirtaşın mesajları da bu yöndeydi. Öcalan aslında yerel seçim sürecinde, iki partinin taban ve anlayışının farklı olduğunu ve HDPnin kendi tabanını kaybetmemesi gerektiği, kendi kimliğini koruması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor, bir anlamda CHPye angaje olunmaması konusunda uyarıyor.”

HDPde Öcalanın mesajının, daha çok seçim sonrasındaki HDP duruşuna yönelik olduğu görüşünün egemen olduğu dile getiriliyor.

HDPliler ise partinin ideolojik çizgisinde bir kırılma olmadığını, İstanbulda tekrarlanacak seçimine dönük tavrın Öcalanın da vurguladığı demokratik siyaset ve demokrasi ittifakı çerçevesinde olduğunu savunuyor.

Ayşe Sayın’ın izlenimlerine göre, Demirtaşın yaklaşık bir hafta önce yaptığı açıklamayla İmamoğluna açık destek vermesi, Öcalanın mesajının açıklandığı gün de Yeni Yaşam gazetesine verdiği röportajda, bu tavrını sürdürmesi iktidar bloğu tarafından iki isim arasındaki görüş ayrılığı olarak değerlendiriliyor.

Siyasi kulislerde de, seçim sonrasında Kandil-İmralı-Edirne üçgenindeki iktidar mücadelesinin, Kürt siyasi hareketinde bir kırılmaya yol açabileceği yorumları yapılıyor.

Öcalanın daha kapsayıcı ve örgüt lideri konumunda olduğu, Demirtaşın ise bir siyasi partinin lideri olduğuna dikkat çekilerek, Öcalana saygı duyanlar, sevenler, Demirtaşı da seviyor, saygı duyuyor. Kürt hareketi içinde herkes şunu çok iyi biliyor ki, bir kırılma ya da yol ayrımı Kürt siyasi hareketinin de sonunu getirir vurgusunun yapıldığı kaydediliyor.

Son güncelleme: 09:00 22.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı