• Turkhane Logo

Gazeteci Cevheri Güven, işkenceyle övünen Barış Dedebağ’ın arkasındaki generali yazdı

15 Temmuz’da kahraman ilan edilen, o gece Ankara’daki Zırhlı Birliklerdeki askerlere işkence yaptığı iddia edilen eski binbaşı Barış Dedebağı, sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği yayında askerlere yaptığı işkenceleri anlattı.

13:00 05 Nisan 2022 Salı
Gazeteci Cevheri Güven, işkenceyle övünen Barış Dedebağ’ın arkasındaki generali yazdı
15 Temmuz’da kahraman ilan edilen, o gece Ankara’daki Zırhlı Birliklerdeki askerlere işkence yaptığı iddia edilen eski binbaşı Barış Dedebağı, sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği yayında askerlere yaptığı işkenceleri anlattı.


2016 yılı Mayıs ayının başında Binbaşı Barış Dedebağ’ın telefonu çaldı. Arayan emekli Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan’dı. Balyoz soruşturması kapsamında bir süre tutuklu kalan Korgeneral Özarslan, İstanbul’daki ikametgahından aramaktaydı. Dedebağ, o sırada Ankara’daki Etimesgut Zırhlı Birlikler’de disiplin subayıydı. Bu telefon Dedebağ’ın hayatının akışını değiştirecekti.

Bold Medyadan Cevheri Güvenin haberine göre Binbaşı Barış Dedebağ’ı komutanına ve silah arkadaşlarına işkence yaparken çekilmiş görüntüleriyle tanıdık. Tuğgeneral Bican Türker’in kamera önünde ve gerisinde Dedebağ’ın darbeleriyle kanlar içinde kalan suratı; 15 Temmuz’un dumanlı havasında bambaşka algılandı. Komutanını döven astın darbeleri, Dedebağ’ı “Kahraman Binbaşı” unvanına bile kavuşturdu.Medyanın 15 Temmuz’la ilgili ekrana çıkartacak kahraman aradığı günlerde Dedebağ, “daha özgürce konuşabilmek” amacıyla TSK’dan hızla istifa etti. Ardından, A Haber başta olmak üzere aranan konuk haline geldi. Medya popülerliğini kısa sürede paraya çeviremeyince de “Devletimden fazla değil, TSK’daki rütbeme eş maaşta bir iş istiyorum” diyerek MİT’in kapısını aralamaya çalıştı.


Popülaritesi giderek düşen Dedebağ, adım adım unutulmaya başlansa da onu unutmayanlar vardı: 15 Temmuz’da görevlerinden ihraç edilmiş TSK personelleri…

İhraç askerler ısrarla Dedebağ hakkındaki basit okumaya karşı çıkıyorlardı. Onlara göre Dedebağ, 15 Temmuz’un kaymağını yemeye çalışan basit bir fırsatçıdan ötesiydi.

Dedebağ, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir video ile tekrar gündeme geldi. Yaygın olarak kimseye işkence yapmadığını, sadece Tuğgeneral Bican Türker’e silahının kabzasıyla vurduğunu ve tekme attığını, bir de bir üsteğmeni yumrukladığını anlatıyordu.

BARIŞ DEDEBAĞ’IN İLGİNÇ BAĞLANTILARI

Bağlantıları ve sıradışı yükselişiyle Türk Silahlı Kuvvetleri personelinden ayrılan bir isim Barış Dedebağ. TSK’daki kariyerine astsubay olarak başladı. Subaylığa yükselişi ve görev yerlerindeki tavırları, özellikle de 15 Temmuz öncesi temasları, Dedebağ’ı odaklanması gereken biri haline getiriyor.

/
Emekli Korgeneral Korkut Özarslan, 2010’da dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile.

HERŞEYİ DEĞİŞTİREN TELEFON

2016 yılı Mayıs ayının başında Binbaşı Barış Dedebağ’ın telefonu çaldı. Arayan emekli Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan’dı. Balyoz soruşturması kapsamında bir süre tutuklu kalan Korgeneral Özarslan, İstanbul’daki ikametgahından aramaktaydı. Dedebağ, o sırada Ankara’daki Etimesgut Zırhlı Birlikler’de disiplin subayıydı. Bu telefon Dedebağ’ın hayatının akışını değiştirecekti.

Emekli Korgeneral Özarslan’ın telefonunun ardından Dedebağ, Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı Tümgeneral Erdoğan Akyol’un evinin değişmez misafiri oldu. Tümgeneral Akyol’un Çağlayan Askeri Lojmanlarındaki komutan villası, haftanın iki, üç akşamı Barış Dedebağ ve askeri hemşire eşini ağırlıyordu. Bir binbaşının, bu kadar sık tümen komutanının evini ziyaret etmesi oldukça sıra dışıydı.

Telefoncu Korgeneral Özarslan, oldukça ilginç bir profil. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Mart 2010’da Elazığ depremi sırasında alanda gördüğü Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Özarslan’a aniden sarılmıştı. Özarslan, daha sora bu sarılmayla ilgili gazetecilerin sorularına “demeç vermeye yetkim yok” diyerek cevap vermekten özenle kaçınmıştı. Aradan kısa süre geçtikten sonra Özarslan’ın ismi Balyoz davasında geçince, Elazığ’ı tekrar ziyaret eden Başbakan Erdoğan’ı karşılamamış ve protestocu korgeneral safına geçmişti. TSK’daki en koyu ülkücü paşalardan bilinen Özarslan, sonrasında emekli oldu.

Aslında 15 Temmuz’un öncesinde hemen her birliği farklı bir generalin aradığı, bazı TSK personelleriyle sıra dışı ilişkiler geliştirdikleri gözlemleniyor. Biz Barış Dedebağ’ın hikayesiyle devam edelim…

DEDEBAĞ’IN DİKKAT ÇEKEN SADAT İLİŞKİSİ

Barış Dedebağ, 91 yılında astsubay kursunu birincilikle bitirmişti. Devreleri bu duruma en şaşkın olanlardı. Dağınıklığı, disiplinsizliği ve çalışmayı sevmemesiyle tanınan birinin kurstaki düşük performansına rağmen birinci çıkmasını kimse beklemiyordu. Ardından Mamak 28. Tugay’da ilk görevine başladı. Babasının alkol problemi nedeniyle annesiyle yaşadığı problemler Dedebağ’ın mesleki kariyerini etkiliyor, istikrarsızlığına psikolojik sorunlar da ekleniyordu. Sonraki yıllarda SADAT’ı kuracak Adnan Tanrıverdi ekibi ile teması da o sırada başladı. 90’lı yıllarda TSK’dan “irtica” suçlamasıyla atılan eski askerlerin kurduğu ASDER ekibiyle Dedebağ ara sıra görüşüyordu. Alkole oldukça düşkün olan Dedebağ’ın bu teması da bir başka sıra dışılıktı. 28 Şubat sürecinde ASDER’le temas eden pekçok asker TSK’dan ihraç edilse de Dedebağ’a dokunulmadı.

EVLİLİK VE İLK RESMİ VUKUAT

Bu yıllarda gönlünü bir askeri hemşireye kaptırdı ve evlendiler. Dedebağ’ın kayıtlara geçen ilk “vukuatı” da bu evlilik sırasında oldu. Ailenin kaldığı askeri lojman binasına üç kere polis çağrıldı. Askeri hemşire karısını dövüp, evden attığı vakalardı bunlar.

Aile krizleri sürerken Dedebağ, 2000 yılında subaylık sınavına girdi. Oldukça dağınık bir hayatı olan Dedebağ bu sınavı da kazanmıştı. 2000/2001 yıllarında devam ettiği Subaylık Kursu, Dedebağ’ı koruyan bir elin varlığını iyice gün yüzüne çıkartacaktı.

Dedebağ, astsubay rütbesiyle katıldığı kursu başarıyla bitirirse teğmen olacaktı. Beklenmeyen olay Dedebağ’ın kurs sırasında Tankçı Teğmen Tuna Çoban’ı darp etmesiydi. Olay içtima alanında gerçekleşmiş, yaklaşık 40 kişi şahit olmuştu. Olaya şahit olanlardan biri de Tankçı Binbaşı Adnan Topkaya idi. Bir astsubayın, subayı darp etmesinin sonucu belliydi: Askeri mahkemeye verilmek ve subay kursuyla derhal ilişkisinin kesilmesi. Ama öyle olmadı. Binbaşı Adnan Topkaya, tüm yetkisini ve etkisini kullanıp olayın üstünü kapattı.



SUBAY EŞİNE SARKINTILIKTAN SÜRGÜN YEDİ

12. Mekanize, Güneydoğu’daki ve Doğudaki çatışma bölgelerinden uzak, olabilecek en risksiz, korunaklı yerdi. Ancak burada eşi de asker olan istihbaratçı subay Sibel G.’ye sarkıntılık ettiği gerekçesiyle sürgün yedi. Tabur görevinden alınıp merkez komutanlığında inzibatların yanına verildi. Ardından tayinini alarak 2012 yılında Ankara Zırhlı Birlikler Komutanlığı Bakım Kurulunda görevlendirildi. Ancak burada eğitim gören teğmenler ve uzman çavuşlarla didiştiği için tankçı sınıfında birlik içi en pasif görev olarak adlandırılabilecek acemi erlerin olduğu 1. Alay Komutanlığında pasif göreve gönderildi.

Dedebağ’ın sarsıntılı geçen birkaç yılı 2014’te bitti. ASDER ve SADAT’la bağlantılarını görünür hale getiriyordu. Ve 2014 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı İç Güvenlik Hareket Merkezi Amirliği’ne tayini çıktı. TSK literatüründe buraya “-5” deniyor. Kara Kuvvetleri’nin beyni olan bu nokta, PKK’ya karşı operasyonların da yönetildiği, tüm bilgilerin aktığı merkezdi. Günümüzün “Kahraman Binbaşısı” Barış Dedebağ, bu görevi kabul etmedi. Etimesgut’ta ev aldığını, eşinin Etimesgut Askeri Hastanesinde çalıştığını, her gün Kara Kuvvetleri Karargahına gidip gelemeyeceğini belirtti.

Verilen görevi reddeden Barış Dedebağ’ı 15 Temmuz’da bir anda kahraman rolünde görmek bu sebeple silah arkadaşları için şaşırtıcıydı. Aslında Barış Dedebağ’ın vatan, millet gibi kavramlarla pek bir ilgisi yoktu.

Dedebağ, tayin emrinden iki haftasonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Daire Başkanı’nın odasına randevusuz olarak girdi. “Bu tayini istemiyorum” diye bağırışları koridorları inletiyordu. Bununla da yetinmeyip tayin subayı olan tankçı binbaşı Bülent Divancı’nın yakasına yapıştı ama soruşturma dahi açılmadı. Arkasında kendisini koruyan isim Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı Erdoğan Akyol’du. Eylül ayındaki tayin düzeltmede Dedebağ’ın tayini, disiplin subaylığına çıktı. Burası 15 Temmuz’a kadar görev yapacağı yerdi.

O günlerde Dedebağ’ın içinde hep taşıdığı bir kızgınlığı vardı. Hiçbir yurtdışı görevine gönderilmemişti. Evet dil bilmiyordu ama karacılar için dil gereği olmayan görevler de vardı. Kağıt üzerinde kursları dereceyle bitirmişti, bu sebeple yurtdışı görevine gönderilmeliydi. Ama realite, geçmişi üzeri kapatılmış skandallarla dolu olan birini yurtdışında görevlendirme riskini aldırtmadı hiçbir komutanına. Bu sebeple komutanlarına, emrinde olduğu generallere çok öfkeliydi. Her fırsatta arkadaşlarına bu konuyu açıyor, hınçla doluyordu.

MİTÇİ KARDEŞ

Dedebağ’ın bir başka ilginç bağlantısı ise kardeşi üzerindendi. Muhabereci astsubay olan kardeşi Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığında (GES) görevliydi. GES, MİT’e devredilince kardeşi de MİT personeli olmuştu. Uyuşturucu kullanmak ve bulundurmaktan soruşturma geçirmiş, ama o da abisi gibi ilginç biçimde korunmuştu.

15 Temmuz’a giden süreçte Dedebağ, bir yandan SADAT’la olan bağlarını daha görünür yapıyor, bir taraftan da Balyoz sanığı Emekli Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan’ın telefonlarıyla üst düzey temaslara mazhar oluyordu.

Subay kursunun disiplinli şartları Dedebağ’ı iyice zorluyordu. Bu kez yabancı bir subayla yaka paça kavgaya karıştı. Bosna Hersek’ten gelip Türkiye’de Harp Okulunu bitiren, ardından Bosna Savaşına katıldıktan sonra tekrar Türkiye’ye dönüp tankçı eğitimi alan Bosnalı bir subayla Dedebağ kavga etmişlerdi. Bu kavganın da üzeri kapatıldı. Dedebağ’ın bir yıllık kursta iki kez korunması, arkasında birilerinin olduğunun işaretiydi. Ama dahası oldu.

Kursta notlarının kötülüğü, iki subaya saldırması, spor derslerinde bedensel yetersizliği ve standart yakalayamamasına rağmen bütün kanaat notları tam puan geldi. Kanaat notlarının eksi olması beklenirken sürpriz dokunuşla kursu üçüncülükle bitirdi. Bu derece, Dedebağ’a istediği tayin yerini seçme olanağı veriyordu. Tercihi Çanakkale Gelibolu 18. Mekanize Piyade Tugayı oldu.

EMRİNDEKİ ASTSUBAYI VURDU

Çanakkale’de bazılarının “kaza” bazılarının “kasıt” dediği bir olay yaşandı. Dedebağ’ın silahından çıkan kurşun genç bir astsubaya isabet etti. Astsubay yaralanırken, Dedebağ “doldur boşalt yaparken silahım ateşlendi” şeklinde savundu kendini. Dedebağ’ın beylik silahına el konuldu ve birlik içindeki görev yeri değiştirildi. Aynı birlikte ismi ikinci kez silahlı bir vukuatla gündeme geldi. Bir akşam içtimasında bölüğün karşısına geçmiş ve elindeki silahı tam dolup yapıp, “hepinizi vururum” diye erlere ağır hakaretler yapmıştı. Bu olay da üstü kapatılanlar kervanına katıldı.

Ardından Dedebağ, İskenderun 39. Mekanize Tugayı Tank Taburu’na tayin oldu. Silahlı vukuatı burada da tekrar etti. 90’lı bir yüzbaşıya karşı elini beline attığı ve “seni vururum” dediği soruşturma Dedebağ’ın biraz başını ağrıttı. O günlerde kendini alkole vurdu. Deniz kenarındaki askeri lojmanlardaki balkonundan bira şişelerini fırlattığı gerekçesiyle komşuları tarafından sürekli şikayet ediliyordu. Tek çocuğu olan kızını defalarca dövmesi ise bu şikayetlerin resmi boyuta taşınmasına neden oldu. Dedebağ’ın açık bir öfke kontrolü sorunu vardı. Bu TSK’da kabul edilmesi zor bir sorundu ama Dedebağ bir şekilde tüm dertlerden kurtuluyordu.

Ardından, doğu hizmetini tamamlamak için Ağrı 12. Mekanize Piyade Tugayı Tank Taburuna tayin oldu. Videolarında kendisini “savaşmayı seven, düşmanla mücadele aşığı” olarak tanıtsa da Dedebağ, hep riskli bölgelerden uzak oldu.
  15 Temmuz gecesinin işkenceci isimlerinden Barış Dedebağı, kendini savunmak isterken itiraf etti: Tekme vurdum, yumruk vurdum, boğazını sıktım. Düşman bana zevk verir, çatışmada adrenali yükselip zevk alan biriyim. pic.twitter.com/tvPuPCdzlv — BOLD (@BOLDmedya) April 3, 2022
EMEKLİ TUĞGENERAL DEMİRCİ’NİN TALİMATIYLA İŞKENCELER YAPTI

15 Temmuz’a giden günlerde Dedebağ’ı yine emekli Korgeneral Özarslan’ın referansıyla arayan başka bir isim vardı. Emekli Tuğgeneral Cengiz Demirci. Bu ismi 15 Temmuz gecesi Etimesgut Zırhlı Birliklerle kurduğu temaslarıyla tanıyoruz. Sadece Dedebağ’ı değil, birlik içerisindeki tankçı yarbay Kayacan Semizel ve yine yarbay Rıza Bayrak’ı arayıp yönlendiren isimdi Emekli Tuğgeneral Cengiz Demirci.

Anlaşılan, 15 Temmuz’a giden süreçte her birlik için bir emekli general belirlenmiş, o geceye giden süreçte o emekli generaller hazırlıkları yürütmüşlerdi.

Dedebağ şimdi video yayınlayıp, sadece biri general olmak üzere iki subayı darp ettiğini söylese de o gece E. Tuğgeneral Demirci’nin talimatıyla sistematik işkenceler yaşandı. Zırhlı Birliklerde o gece görevli genç subayların hemen hepsi mahkemelerde aynı ifadeyi verdiler. “Ellerimiz bağlandı, Dedebağ, Semizel ve Bayrak tarafından sabaha kadar işkence yapıldı, istedikleri yönde beyanata zorlandık.”

İŞKENCEYLE KAHRAMAN OLAN DEDEBAĞLAR’IN AÇTIĞI TAHRİBAT

Silahlı Kuvvetler üniformasını taşıması tartışmalı bir isim olan Dedebağ, farklı biçimde de olsa o üniformayı çıkarmak durumunda kaldı. Ancak Dedebağların yarattığı tahribatın onarılması yıllar sürecek. Kameralar önünde bir binbaşı bir generale işkence yaptı ve medyada “kahraman” olarak nitelendi. Bugünlerde TSK’dan mahkeme koridorlarına taşınan uzman çavuşların subaylara başkaldırdığı olayların altyapısı böyle oluştu…

Son güncelleme: 13:00 05.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı