• Turkhane Logo

‘Fetöcüler boğuldu’ haberlerini yapanlara ateş püskürdü: “Topunuzun vicdanına tüküreyim!”

Gazeteduvar yazarı Murat Sevinç bir hafta önce Ege Denizi’nde boğularak can verenleri yazdı. 1’i bebek 5 çocuğun öldüğü faciayı ‘Fetöcüler boğuldu’ diye haber yapan gazetecilere “Topunuzun vicdanına tüküreyim. Topunuzun…” dedi.

13:01 03 Ekim 2019 Perşembe
‘Fetöcüler boğuldu’ haberlerini yapanlara ateş püskürdü: “Topunuzun vicdanına tüküreyim!”
Gazeteduvar yazarı Murat Sevinç bir hafta önce Ege Denizi’nde boğularak can verenleri yazdı. 1’i bebek 5 çocuğun öldüğü faciayı ‘Fetöcüler boğuldu’ diye haber yapan gazetecilere “Topunuzun vicdanına tüküreyim. Topunuzun…” dedi.

Sevinç, “Göğsüme oturan koca bir öküz” başlıklı bugünkü yazısını bir hafta önce Ege Denizi’nde boğularak hayatını kaybedenler için kaleme aldı. “Nasıl yazıyorlar sizce” diye sorarak yazısına başlayan Sevinç, şöyle devam etti:


Murat Sevinç


“Evet, bilgisayarın başına oturan muhabirler, gazeteciler; batan bir teknede ölen, boğularak ölen insanlar, çocuklar, bebekler hakkında, “FETÖ’cüleri taşıyan…” ile başlayan satırları nasıl yazıyorlar? Ajanslara bakıp ayrıntıları okuyorlar önce. Gelen bilgilere göre, teknedeki ya da uyduruk bir bottaki şu kadar kadının, şu kadar çocuk ve erkeğin, boğularak öldüğünü haber alıyorlar. Ne düşünüyordur o bota çoluk çocuk gece vakti binenler. Doluşanlar. Karanlık su. İlerledikçe dalga da olur. Her sallantıda eli yüreğine gelmek. Çocuklar eğleniyor mudur, korkuyor mudur? Oyun mu sanıyorlardır? Bebekler? Sonuncu bebek Mahir, “dört” aylıkmış. Dört aylık. Dört aylık. İbrahim üç yaşında. Mustafa altı. Gülsüm de sekiz yaşını bitirmiş.”

YEDİĞİMDEN İÇTİĞİMDEN UTANDIM

Haberleri okuduğunda başka bir şey düşünemez hale gediğini söyleyen Sevinç, yediğinden içtiğinden utandığını ve ölenlerin kim olduklarını öğrenmeye çalışırken karşılaştığı vicdansızlığı aktardı. “Boğulan bebekler, kapkara suya kayıp giden yavrucaklar. Nefes boruma oturuyor o koca öküz. Adlarını öğrenmeye çalışıyorum. İnternet haber sitelerine bakınıyorum. Vefat haberlerinin nasıl verildiğini, hangi sözcüklerin tercih edildiğini fark ediyorum her seferinde. FETÖ’cüler boğulmuş” dedi.

Haber sitelerini gezerken geçen yıldan bir vakanın daha gözüne çarptığını ifade eden Sevinç şöyle devam etti: “…Hatırlarsınız belki. Cemaat okullarında öğretmenlik yaptığı için FETÖ şüphelisi olarak aranan biri, iki çocuğuyla Ayvalık’tan Midilli’ye geçmeye çalışırken boğularak ölmüşlerdi. Bursa Belediyesi, cenaze aracı vermemiş aileye! Babayla birlikte boğulan çocuklar, iki buçuk yaşında Burhan, sekiz aylık Nurbanu. İki buçuk yaş. Daha yeni yeni konuşmaya başladıkları dönem. Sekiz ay. İşte, bir iki dişi çıkmıştır, güzelce gülümsüyordur. Karanlık sularda, yaşam şansı bulamadan geçip giden, bebekler, çocuklar.”

MUHALİF SİYASETÇİLER DE SEYREDİYORLAR

Siyasileri de eleştiren Sevinç, Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Cihangir İslam dışında hiçbir muhalif siyasetçinin bu sorunlara ses çıkarmamasını gündeme getirdi: “İktidarı boş verin. Ulusun değil, Twitter’ın temsilcisi konumundaki muhalif milletvekillerinden de (konuya duyarlı, Gergerlioğlu ve İslam gibi bir iki vekil istisna) herhangi bir umut yok. Çocuklar, anne babaları boğuluyor, onlar seyrediyor. Seyretmek dışında bir şeyler yapıp söyleyebilecek, çare olabilecek düzeye, güce, niyete ve çapa sahip değiller.”

BU DÜZEYİ ANLAMIYORUM

Sevinç yazısını şöyle tamamladı: “Ben kötü oluyorum değerli okur. Çok kötü oluyorum. Tahammül edemiyorum çoluk çocuğun, ana babalarının başına gelenlere. O haberleri nasıl o şekilde yazıyorlar, nasıl umursamıyorlar, nasıl “oh olsun” diyorlar, vallahi anlamıyorum. Bu düzeyi hiç anlamıyorum. …ama… iyi de… onlar da… canım yani… saf mısın ulan sen… askerler yargılanırken… üzülelim mi yani… onlar bana üzülür müydü… hadi canım… Topunuzun vicdanına tüküreyim. Topunuzun…”

MURAT SEVİNÇ KİMDİR?

İstanbul’da doğdu. 1988’de Mülkiye’ye girdi. 1995 yılında aynı kurumda Siyaset Bilimi yüksek lisansına başladı ve 1995 Aralık ayında Anayasa Kürsüsü asistanı oldu. Anayasa hukuku ve tarihi konusunda makaleler ve bir iki kitap yayınladı. Radikal İki ve Diken’de çok sayıda yazı kaleme aldı. 7 Şubat 2017 gecesi yüzlerce meslektaşıyla birlikte OHAL KHK’si ile Anayasa ve hukukun bilinen ilkelerine aykırı bir biçimde kamu görevinden atıldı.

MURAT SEVİNÇ’İN YAZISININ TAMAMI

Son güncelleme: 13:01 03.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı