• Turkhane Logo

Ertuğrul Günay: İtibarın ölçütü saltanat değil, refahtır

"Bir devletin itibarı yöneticilerinin nasıl yaşadığıyla değil, halkın nasıl yaşadığıyla ölçülüyor. İtibarın ölçütü yöneticilerin saltanatı değil, halkın hayatıdır, refah düzeyidir"

22:02 27 Eylül 2020 Pazar
Ertuğrul Günay: İtibarın ölçütü saltanat değil, refahtır
"Bir devletin itibarı yöneticilerinin nasıl yaşadığıyla değil, halkın nasıl yaşadığıyla ölçülüyor. İtibarın ölçütü yöneticilerin saltanatı değil, halkın hayatıdır, refah düzeyidir"


Siyaset ve hukuk adamı Ertuğrul Günay, İtibardan tasarruf olmaz çarpık anlayışının medeni dünyada bir karşılığı olmadığını Artı Gerçekteki yazısında anlattı. Şu tespit Günayın yazısından: Bir devletin itibarı yöneticilerinin nasıl yaşadığıyla değil, halkın nasıl yaşadığıyla ölçülüyor. İtibarın ölçütü yöneticilerin saltanatı değil, halkın hayatıdır, refah düzeyidir

...İktidar, bütün bu elim ve vahim tablo karşısında kendilerinin ve artık galiba kendileriyle özdeşleştiğini düşündükleri devletin itibarını, hukukta, adalette, üretimde, verimde, çoğulculuk ve saydamlıkta değil de, lükste, gösterişte, ihtişamda, israfta arıyor. Ülkenin ortasında, doğusundaki batısında saraylar yapılıyor. En lüks araçlar, uçaklar, konvoylar, yüzlere binlere varan korumalarla bir saltanat görüntüsü içinde bir ser-hoşluktur,  yakınlar ve yandaşlarla bir han-ı yağmadır gidiyor. 


Oysa bir devletin itibarı yöneticilerinin nasıl yaşadığıyla değil, halkın nasıl yaşadığıyla ölçülüyor. İtibarın ölçütü yöneticilerin saltanatı değil, halkın hayatıdır, refah düzeyidir. Doğu despotizmlerini tümünde yöneticiler saltanat sürüyor; içlerinde dünyanın -kaynağı belirsiz- en zenginleri arasına girenler var. Ama onların saltanatı, israfı, ihtişamı ülkelerine itibar getirmedi, getirmiyor. Dünyada eleştiri, eğlence ve aşağılama konusu oluyorlar. Afrika’dan, Güney Amerika’dan ve Asya’nın her yanından bunların sayısız örneği var. 

Türkiye’yi, hepimizi rencide eden bu ağır ithamlardan uzak tutmak istiyorsak yapılacak şey, bunları söyleyenlere bizden başkasının ciddiye almayacağı cevaplar vermek değil, ülkede hukuku, adaleti geçerli kılmak, bilgiye ve emeğe değer vermek, ekmeği ve özgürlüğü çoğaltmaktır. Halkın özgürlük, esenlik, barış ve bereket içinde yaşamadığı hiçbir yönetimi hiç kimse ciddiye almaz ve saygı göstermez.

Kimsenin Türkiye’yi, bu tür eleştiri, itham ve tartışmalara maruz bırakmaya hakkı yoktur

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


 

Son güncelleme: 22:02 27.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı