• Turkhane Logo

Erdoğan’ın ‘faize karşıyım’ sözünü rakamlar yalanladı: 18 yılda lobilere 500 milyar dolar ödendi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, her platformda faiz ve faiz lobileriyle ilgili sert söylemlerine devam ediyor. Erdoğan, faize karşı olduğunu söylese de iktidarı döneminde 500 milyar doların üzerinde bu lobilere ödeme yaptığı ortaya çıktı.

15:49 30 Kasım 2021 Salı
Erdoğan’ın ‘faize karşıyım’ sözünü rakamlar yalanladı: 18 yılda lobilere 500 milyar dolar ödendi
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, her platformda faiz ve faiz lobileriyle ilgili sert söylemlerine devam ediyor. Erdoğan, faize karşı olduğunu söylese de iktidarı döneminde 500 milyar doların üzerinde bu lobilere ödeme yaptığı ortaya çıktı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkmenistan dönüşü düşük faizi savunduğunu belirtip, bu kararın faiz lobilerini kudurttuğunu öne sürdü. Resmi veriler ise bu durumdan faiz lobilerinin memnun olduğunu gösteriyor. AKP iktidarı döneminde faiz lobilerine 500 milyar doların üzerinde ödeme yapılırken, gelecek yıl faize 240 milyar, 2023 yılında ise 291 milyar lira ödeme yapılması planlanıyor.

EKONOMİK TEZİMİZ DÜŞÜK FAİZDİR

Her zaman düşük faizi savunduğunu ve bu konuda taviz vermeyeceğini söyleyen Erdoğan, “Faiz lobileri kuduruyor” dedi. Erdoğan, “İktidara geldiğimiz ilk günden bu yana ekonomideki tezimiz özellikle düşük faizdir ve bir de faiz-enflasyon ilişkisini ben devamlı ‘faiz sebep, enflasyon neticedir’ diye işlemişimdir. Bu tezim değişmedi. Bugün de ben yine aynı tezi savunuyorum ve buna inanıyorum” diye konuştu.


DEVLET BÜTÇESİ FAİZE GİTTİ

Erdoğan her ne kadar faize karşı olduğunu belirtse de devletin resmi verileri bunun aksi yönde olduğunu gösteriyor. AKP’nin iktidarda olduğu dönemde 500 milyar doların üzerinde faize ödeme yapıldı. Bugünkü kurla bu miktar 6 trilyon lirayı geçiyor.

AKP FAİZDE REKOR KIRDI

Türkiye’nin genel kamu bütçesinden 1975-2002 yılları arasında yaptığı toplam faiz ödemesinin 252.5 milyar iken, 2002 kasım ayında iktidara gelen AKP’nin 2003 yılından itibaren ödediği faiz tutarı 500 milyar doları aştı.

YENİ BİR İSTANBUL İNŞA EDİLEBİLİRDİ

Uzmanlar yakın bir gelecekte İstanbul’da büyük bir deprem olacağı konusunda hemfikir. Bu konuda bakanların yaptığı açıklamalar ise ürkütücü. Bakanlar olası bir depremde İstanbul’da yüzbinlerce binanın yıkılacağını açıklarken, AKP Hükumeti ise bu konuda bir hazırlık yapmadı. AKP döneminde faize ödenen parayla yeni bir İstanbul inşa etmek mümkündü.

BİNLERCE HASTANE, KÖPRÜ YAPILABİLİRDİ

Faize ödenen 500 milyar dolar ile, AKP’nin yapmakla övündüğü duble yollar, yolcu garantili köprüler, şehir hastanelerinden ise binlerce yapmak mümkün. Bu paranın halk dağıtılması halinde ise herkese 6 bin dolar verilebilirdi.

BABACAN: MADEM FAİZ KÖTÜ NEDEN SIFIRLAMIYORSUN

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, faiz konusunda Erdoğan’ı eleştirerek, “Madem faiz kötü bir şey neden sıfırlamıyorsunuz? Amerika’da faiz sıfır, Avrupa’da eksi. İndirin faizi sıfıra neyi bekliyorsunuz? Faiz kötüyse ve faizin talimatla düşeceğine inanıyorsanız indirin sıfıra” dedi.

KILIÇDAROĞLU ÇIKAR BİR KHK FAİZİ İNDİR

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce yaptığı bir açıklamada AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz oranlarına yönelik eleştirisine, “Faizler yüksek, faize karşıyız diyorlar. Faize karşıysan indir. Sanki memleketi başkası yönetiyor. Bu da doğru değil, tamamen faiz lobisine çalışan bir hükumet. Faize karşıysan çıkar bir KHK sıfır yap. Yapabilir mi, yapamaz. Çünkü faiz lobisinin has adamı” dedi.

Son güncelleme: 15:49 30.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı