• Turkhane Logo

"Erdoğan-Trump anlaştı, el Bab Rakka oldu"

Arap ed-Diyar: Erdoğan Trump'la anlaştı, Fırat Kalkanı'nı Rakka'ya uzatma kararı aldı. Suriye ordusu el Bab-Rakka yolunu kapatıyor.

13:27 13 Şubat 2017 Pazartesi
Arap ed-Diyar: Erdoğan Trump'la anlaştı, Fırat Kalkanı'nı Rakka'ya uzatma kararı aldı. Suriye ordusu el Bab-Rakka yolunu kapatıyor.


Arap dünyasının önde gelen gazetelerinden Ed-diyar, Erdoğanın Trumpla anlaştığını, bunun üzerine Fırat Kalkanı Harekâtını Rakkaya uzatma kararı aldığını yazdı. Ali Hanna imzalı yazıda Bu gelişmeye karşılık Suriye Ordusunun el Bab ile Rakka arasındaki yolu kontrol altına alma kararı aldığı aktarıldı.

Suriye Ordusu el Bab-Rakka yolunu Kapatıyor
Bu plan doğrultusunda göre Suriye ordusu Fırat Baraji ve Mensura köyünü aldı. Eğer Şam rejiminin tutumunda bir değişiklik olmazsa Türkiye’nin Rakkaya ulaşmak için PYD elindeki Menbiç üzerinden ya da yine PYD kontrolünde olan Fıratın doğu yakası üzerinden ilerlemesi gerekecek.

Erdoğanın açıklamaları nasıl yorumlandı?
Ed Diyar yazarı, Erdoğanın iki hafta arayla El Babdan ileri gitmeyeceğiz noktasından, dün yaptığı El Babdan sonra Rakkaya gideceğiz açıklamasına nasıl geldiğini yorumladı. Yazıda şöyle denildi: Rusya ve Suriye Halepin kuzey doğusunu domine etti, Tedef kasabasını da alarak hâkimiyetini pekiştirdi, El Bab sınırında Türkiye ordusunun dibine yanaştı. Suriyenin kuzeyinde değişim sürüyor. Verilen sözler, dünün göstergelerini silebilir ve sahadaki durumu başka bir hale getirebilir. 
Bugün Erdoğan, ABD yönetimiyle arasını tekrar yapıyor. Erdoğan dün yine uçuşa yasak güvenli bölge söylemine döndü. Erdoğan Süreç devam ediyor ve El Bab Türkiyenin nihai hedefi değildir. Asıl hedef kuzey Suriyeyi IŞİDden temizlemek. Ama IŞİDin asıl etkili olduğu yer el Bab değil Rakka  dedi. Erdoğan, her fırsatta yenilenebilir projelere sahip biri. Halepte olan biteni Rusyanın çizdiği sınırlara göre kabul etmişti. Ancak Beyaz Sarayın Suriyedeki politikasının belirginleşmesini beklediği anlaşılıyor. Washingtonın ise Ankaraya ihtiyacı her zamankinden fazla. Koordinasyon ve işbirliğinden sıkça bahsedilmesinin sebebi bu.

İlginç olan; Erdoğan Müslümanların aleyhinde hemen her gelişmeye kükreyerek cevap verirken, Trumpın 7 Müslüman ülkenin vatandaşına vize yasağına sessiz kaldı. Sarayda konuşan Erdoğanın başdanışmanı İlnur Çevik, Amerikaya yeni bir başlangıç yapabiliriz mesajı verdi. 


 

Son güncelleme: 13:27 13.02.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı