• Turkhane Logo

'Erdoğan da Bush ve Churchill gibi kaybedebilir'

Twitter'da muhaliflerin başlattığı ve odak noktasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a muhalefetin oluşturduğu T A M A M kampanyası ile ilgili yorumlara her geçen bir yenisi ekleniyor.

12:52 11 Mayıs 2018 Cuma
'Erdoğan da Bush ve Churchill gibi kaybedebilir'
Twitter'da muhaliflerin başlattığı ve odak noktasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a muhalefetin oluşturduğu T A M A M kampanyası ile ilgili yorumlara her geçen bir yenisi ekleniyor.

AKPnin üst düzey kurmaylarından gelen açıklamalara bakıldığında, parti içinde bir panik havası yaratmış gibi görünen kampanyaya ilk eleştiri, AKPli Bekir Bozdağdan geldi.

Bozdağın, İktidar Twitterdan değil, sandıktan çıkacaktır  sözlerini akıllıca olarak nitelendiren, gazeteci-yazar Fehmi Koru, sözkonusu yaklaşımın kendi içinde bir mantık örüntüsüne sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak tam bu noktada Koru, oy veren kitlelerin her zaman aynı davranış biçimini sergilemediğini, kimi zaman iktidarlara sürprizler yapabildiğine işaret ediyor.


Örneklerini, hem iç siyasetten hem de uluslararası liderlerin kaybetme öykülerinden derlediği bir akışla sunan Koru, Anavatan Partisinin de, ülkeye çağ atlattığı iddia edilen bir dönemde sandığa gömüldüğünü hatırlatıyor.

Koru, yazısını şöyle sürdürüyor:

ANAP iktidardan gitti, referandumda “Siyasi yasağı devam etsin” diye oy kullanmış halkın yarısına yakınından önemli bir bölümünün de desteğiyle, Süleyman Demirel bir kez daha başbakan, partisi DYP de iktidar oldu.

Erdal İnönü’nün SHP’siyle birlikte… Olmaz demeyin, oluyor işte. Zaten bu yüzdendir ki, belli aralıklarla seçimler yapılıyor ve ne kadar başarılı olursa olsun, bir gün geliyor iktidarlar değişiyor.

Churchill ve ünlü zafer işareti.. İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı mücadele cephesinin simge ismi İngiltere başbakanı Winston Churchill, zafer sonrasında gidilen ilk seçimde başbakanlığı terk etmek zorunda kalmamış mıydı? 

Ada halkı ülkeye savaş kazandırmış devlet adamına en kalbi duygularla teşekkürü ihmal etmediği halde, kendisini muhalefete gönderebilmişti.

Baba Bush.. O da zafer işareti yapmaya çalışıyor.. Benzer bir olayı Baba Bush da ABD’de yaşadı. İlk Körfez Savaşı’nda Saddam Hüseyin’in işgal ettiği Kuveyt’i kurtarmış, dünyanın dört açılan gözleri önünde Irak üzerine yağdırdığı bombalarla ABD’nin liderliğini pekiştirmişti Baba Bush; herkes onun bir dört yıl daha ülkesini yönetmesi sonucunu beklerken, sandıktan, küçük bir eyaletin pek az tanınan valisi Bill Clinton başkan olarak çıkıvermişti.

Bazen seçime katılanlar farklı bir mantıkla hareket edebiliyor işte.

Koru, Bozdağın bu gerçeklerden haberinin olmamasını normal karşılarken, siyasetbilimci kimliği bulunan bir başka AKPli Yalçın Akdoğanın, Star Gazetesindeki köşesinde Bozdağ benzeri bir mantık yürütmesini yadırgadığını belirtiyor.

Akdoğanın, Topu sandığa gömülecek’ başlıklı yazısını, Bu yüzden sonuç değişmez, Türkiye şahlanışa devam eder satırlarıyla noktaladığını hatırlattıktan sonra Koru, yazıda seçimin galibinin Erdoğan ilan edildiğini, aritmetik açıdan ipi göğüslemesi beklenen ismin Erdoğan olduğunu ona karşı yarışanların da bildiğini kaydediyor.

Erdoğan ve partisinin son seçimlerde kazandığı zaferleri hatırlatan Koru, tüm bu tabloya rağmen, Erdoğanın 16 Nisan 2017 referandumundan itibaren Türkiyeyi karış karış gezerek seçim kampanyası yürüttüğüne işaret ediyor ve ekliyor:

Galiba hiçbir seçimin çantada keklik olmadığını AK Parti’de bir tek Tayyip Erdoğan biliyor.

Twitter gibi sosyal medya uygulamalarının dünyanın farklı ülkelerinde seçimlerin kaderini nasıl etkilediğini de bir başka gün genişçe anlatırım.

Evet, Twitter oy kullanmıyor, ama oy kullananları etkilemede önemli bir unsur.

Son güncelleme: 12:52 11.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı